Search

Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και ο προπονητής του,Τάσος Καλλιτσάρης, αποκλειστικά στο S.A.!

Είναι ένας αθλητής, που προτιμά να «μιλά» με τις αποδόσεις του και όχι με τη λαλιά του. Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, αποτελεί έναν απ’ τους καλύτερους Θρακιώτες αθλητές και μία απ’ τις ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στους Παρολυμπιακούς του Ρίο, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος (00:05, 08/06). 

Σε μία απ’ τις τελευταίες προπονήσεις του, πριν αναχωρήσει για την Βραζιλία, του «κλέψαμε λίγο χρόνο» και προσπαθήσαμε να μάθουμε τις φιλοδοξίες και τα συναισθήματά, του για την πρώτη Παρολυμπιάδα στην οποία θα συμμετάσχει ….

ΜΙΧΑΛΕΝΤΖΑΚΗΣ -ΒΛΑΝΤΙ

«Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στους Παρολυμπιακούς του Ρίο» 

S.A.: Με την έναρξη των Παρολυμπιακών Αγώνων, ποια είναι τα συναισθήματα που σου γεννιούνται;

Δ.Μ. Θα είναι μία πολύ μεγάλη διοργάνωση, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα με κάνει πιο ώριμο και πιο έμπειρο για τους επόμενους αγώνες. Πιστεύω ότι μαζί με τους συναθλητές μου και όλη την Παρολυμπιακή ομάδα, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές!

S.A.: Φέτος σε είδαμε να λάμπεις στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, όπου στο καλό σου αγώνισμα(σ.σ. 100μ. πεταλούδα), κατέκτησες το ασημένιο μετάλλιο. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως θα έχεις να συναγωνιστείς με τους ίδιους αθλητές, καθώς οι καλύτεροι του αγωνίσματος είναι Ευρωπαίοι, αυτό σε κάνει να περιμένεις ανάλογη εμφάνιση και γιατί όχι ένα μετάλλιο; Ἠ προτιμάς να κρατήσεις «χαμηλά την μπάλα»;

Δ.Μ. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι περισσότεροι αντίπαλοί μου είναι Ευρωπαίοι. Συναγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια μεταξύ μας και πιστεύω πως στο Πανευρωπαϊκό πήγα όσο καλά μπορούσα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την επιτυχία του μεταλλίου και εφόσον «κάτσει» καλά η κούρσα, αν περάσω δηλαδή γρήγορα στο πρώτο 50άρι και όλα πάνε καλά στο δεύτερο , θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

S.A. Αποτελεί τακτική δική σου και του προπονητή σου, να κρατήσεις δυνάμεις για το δεύτερο 50άρι;

Δ.Μ. Συνήθως πάω «θυλαγμένα» στο πρώτο 50αρι, ώστε να έχω δυνάμεις για το δεύτερο. Όμως, επειδή το 100αρι είναι σπριντ, δεν μπορώ να καλύψω την απόσταση  απ’ το πρώτο 50αρι στο δεύτερο και έτσι υποχρεωτικά πρέπει να …. φορτσάρω για να προλάβω (γελάει)

S.A.: Όπως είπαμε και πριν, θα είστε γνώριμοι μεταξύ σας στη κούρσα των 100μ πεταλούδα. Οι χρόνοι σου στις προπονήσεις το τελευταίο μήνα/δίμηνο, τι σου δείχνουν;

Δ.Μ.: Καταρχάς θέλω να επισημάνω πως ο χρόνος που έκανα στο Πανευρωπαϊκό (σ.σ. 1:00:16) αποτελεί μεγάλη ευθύνη για μένα και στόχος μου είναι να τον διατηρήσω για πολύ καιρό.

ΜΙΧΑΛΕΝΤΖΑΚΗΣ

«Θέλω ένα νέο ρεκόρ»

S.A.: Θέλω να σε ρωτήσω, αν νιώθεις πως μπορείς να τον καταρρίψεις αυτόν τον τρομερό χρόνο.

Δ.Μ. Σίγουρα θα ήθελα να κάνω ένα νέο ατομικό ρεκόρ και μια καλή επίδοση!

S.A.: Υπάρχει στήριξη στις προσπάθειες σας απ’την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δ.Μ.: Μου φτάνει που έχουμε αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις, και μας παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για την προπόνησή μας. Από κει και πέρα, οικονομικά αλλά και με κάθε άλλο τρόπο με στηρίζουν πολλοί χορηγοί, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, όπως και τον προπονητή μου, για την βοήθεια που μου προσφέρουν.

ΜΙΧΑΛΕΝΤΖΑΚΗΣ

«Οι θυσίες δεν είναι τίποτα μπροστά στην ευτυχία ενός μεταλλίου»

S.A.: Φαντάζομαι πως είναι ατέλειωτες οι ώρες προπόνησης που έχεις πραγματοποιήσει, και αμέτρητα τα «πέρα-δώθε» σ’ αυτήν την πισίνα. Ποιο είναι το αντίτιμο της κορυφής; Τι έχεις στερηθεί και τι θυσίες έχεις κάνει για να βρίσκεσαι στην ελίτ;

Δ.Μ.: Όταν ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό πριν 3 χρόνια, όταν με κάλεσε η Εθνική Παρολυμπιακή ομάδα κατάλαβα πως ήθελα να δώσω κάτι παραπάνω απ’ το κανονικό και το σύνηθες, ώστε να να έχω πιθανότητες να διακριθώ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα απ’ τις προπονήσεις και την υπομονή. Εννοείται πως έχω θυσιάσει ώρες που θα μπορούσα να είμαι με τους φίλους μου και να διασκεδάζω, και δεν σου κρύβω πως μου ήταν κάπως δύσκολο τον πρώτο καιρό. Πλέον έχω ωριμάσει, έχω συνειδητοποιήσει πως αυτό που κάνω θέλει θυσίες, ενώ το πρόγραμμά μου έχει γίνει για μένα τρόπος ζωής.

S.A.: Φέτος; Φαντάζομαι ήταν ακόμη πιο «πιεσμένο» το πρόγραμμά σου..

Δ.Μ.: Είναι αλήθεια. Έπρεπε να προσαρμόσω το πρόγραμμά μου λόγω Παραολυμπιάδας και να θυσιάσω και το καλοκαίρι μου. Παρ’ όλα αυτά δεν δυσκολεύτηκα ψυχολογικά και σ’ αυτό βοήθησε και το καμπ προετοιμασίας που κάναμε μαζί με τον προπονητή μου στα Χανιά, αλλάζοντας “παραστάσεις”. Δεν σου κρύβω μάλιστα πως ήταν απ’τις καλύτερες βδομάδες της προετοιμασίας.

S.A.: Νομίζω πως μ’ ένα μετάλλιο ξεχνιούνται όλα αυτά …

Δ.Μ.: Θα είναι σαν να μη δούλεψα ούτε μία μέρα.

S.A. : Πρέπει νομίζω να προετοιμαστείς για μεγάλη υποδοχή στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» κατά την επιστροφή σου(σ.σ.. 21/09) …

Δ.Μ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνω το καλύτερο που μπορώ …

S.A. Σου ευχόμαστε, ότι καλύτερο ..

 

Σ’εκείνο το σημείο ο Δημοσθένης μας άφησε για να ξεκινήσει το ζέσταμα και μεις δεν χάσαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με τον προπονητή του, Τάσο Καλλιτσάρη.

ΚΑΛΛΙΤΣΑΡΗΣ -ΒΛΑΝΤΙ

«Ο Δημοσθένης βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση»

S.A.: Τάσο, με σ’ ένα θα επιθυμούσα να ξεκινήσουμε κάπως διαφορετικά. Φέτος ήταν μια χρονιά πιεστική για τον Δημοσθένη, με αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Ποια ήταν η προσέγγιση σας, ώστε αφενός ο Δημοσθένης να πετύχει όσα πέτυχε στο Πανευρωπαϊκό της Πορτογαλίας και στο διεθνές μίτινγκ του Βερολίνο, αλλά και να είναι πανέτοιμος για τους Παραολυμπιακούς;

Τ.Κ.: Είναι μία εξαιρετική δύσκολη χρονιά που έχει δύο μεγάλες διοργανώσεις με τη δεύτερη να είναι ακόμα μπροστά μας. Στην ουσία η συμμετοχή μας στην Παραολυμπιάδα δεν είχε σφραγιστεί τυπικά μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θεωρητικά μέχρι τότε παλεύαμε να πάρουμε το εισιτήριο για τους Παρολυμπιακούς. Οπότε, η μισή χρονιά κύλησε με  στόχο το Πανευρωπαϊκό, εκεί όπου ο στόχος επετεύχθει και με το παραπάνω, αφού μαζί με το μετάλλιο εξασφαλίσαμε και την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές αν αναλογιστούμε το επίπεδο των αγώνων, που είναι η σημαντικότερη διοργάνωση για οποιονδήποτε αθλητή, ομαδικού ή ατομικού αθλήματος.

S.A.: Οι απαιτήσεις όπως ανέφερες είναι υψηλές, αλλά τέτοιες είναι και οι προσδοκίες, τις οποίες έχετε «καλλιεργήσει» εσείς.

Τ.Κ.: Οι προσδοκίες μάλλον θα λεγα ήρθαν από μόνες τους. Η πορεία του Δημοσθένη βασίζεται σε ομαλά και σταθερά βήματα, που έγιναν χωρίς να προτρέχουμε και να βάζουμε πολύ υψηλά τον πήχη. Πραγματικά, όλα πηγαίνουν πολύ καλά  μέχρι τώρα, αλλά επειδή μιλάμε για ένα παιδί 17χρονων, συν το γεγονός πως είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιάδα, θα πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικά κάποια πράγματα, όπως λ.γ. πιθανό άγχος ή άλλης φύσης καταστάσεις, όπως το μακρινό ταξίδι. Οπότε, αυτό που θέλουμε είναι στο καλό μας αγώνισμα(σ.σ.100μ. πεταλούδα), να πετύχουμε αρχικά την πρόκρισή μας στον τελικό, που είναι από μόνο του πολύ μεγάλο επίτευγμα. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω πως στους Ολυμπιακούς του Ρίο δεν είχαμε συμμετοχή σε κάποιον τελικό στην κολύμβηση, οπότε πιστεύω για όλη την Παραολυμπιακή ομάδα, ο στόχος είναι η πρόκριση στους τελικούς και από ‘κει και πέρα, για ότι καλύτερο μπορεί να έρθει.

S.A.: Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Δημοσθένης βάσει των χρόνων του στις προπονήσεις τον τελευταίο μήνα

Δ.Μ. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η διάθεση του είναι πολύ καλή. Πιστεύω πως το ψυχολογικό κομμάτι και η καλή διάθεση θα είναι αυτή που θα καθορίσει το πως θα πάμε στο Ρίο. Μη ξεχνάτε, πως τόσο για μένα όσο και για τον Δημοσθένη, το ταξίδι στη Βραζιλία είναι κάτι πρωτόγνωρο, οπότε η γρήγορη προσαρμογή θα είναι πολύ σημαντική.

01

«Το δύσκολο είναι να διατηρηθείς στην κορυφή»

S.A.: Ένα απ’ τα πολλά χαρακτηριστικά των μεγάλων αθλητών, είναι η προσωπικότητα. Πόσο σημαντική είναι για την ψυχολογική διαχείριση;

T.Κ.: Σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψεις να μιλήσω όχι μόνο για τον Δημοσθένη, αλλά για τη δουλειά που επιτελείται στο σωματείο μας, τον ΟΦΘΑ. Ο σύλλογός μας έχει βγάλει δεκάδες φοβερούς αθλητές και πρωταθλητές και αυτό έχει γίνει μέσα από πολύ καλή δουλειά, που πραγματοποιείται  απ΄τις πολύ μικρές ηλικίες. Στόχος αυτός της ομάδας, είναι να βγάλει καταρχάς καλούς χαρακτήρες και καλά παιδιά, τα οποία θ’ αγαπήσουν μέσα απ’την προποπονητική μας κατεύθυνση το άθλημα της κολύμβησης, την συνεργασία, τον συναγωνισμό και τον ανταγωνισμό. Όσα απ’ τα παιδιά μεγαλώνοντας παραμείνουν στον χώρο, είναι σχεδόν σίγουρο πως στον ΟΦΘΑ  θα έχουν μεγάλες πιθανότητες να πετύχουν κάτι πολύ υψηλό. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Δημοσθένη. Πέρασε απ’ όλα τα προπονητικά στάδια της ομάδας. και σκαλί σκαλί κατάφερε να φτάσει εδώ που ‘χει φτάσει. Αλλά αυτό μονάχα είναι το ένα κομμάτι. Το να φτάσει ή να πλησιάσει κάποιος στην κορυφή, είναι το κομμάτι που προσωπικά πιστεύω δεν είναι το πιο δύσκολο. Το πολύ δύσκολο είναι το μετά, και εκεί θα δείξουμε όλοι, και ο Δημοσθένης συγκεκριμένα, το τι χαρακτήρα και το τι προσωπικότητα αθλητή έχει φτιάξει και έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους προπονητές και το οικογενειακό του περιβάλλον.

S.A.: Παρατηρήσαμε και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητές μας που κατέκτησαν μετάλλια, όπως η Κορακάκη, να μην έχουν τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης, ούτε την δέουσα βοήθεια απ’ την Πολιτεία. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό των εγκαταστάσεων, νομίζω πως είσαστε τυχεροί. Με το δεύτερο, τι γίνεται;

T.K.: Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, οικονομική και όχι μόνο. Σε πρόσφατες δηλώσεις αθλητών και των Ολυμπιακών αλλά και των Παραολυμπιακών, άκουσα πως αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, ιδίως αυτοί που βρίσκονται στην επαρχία. Νομίζω πως εμείς είμαστε, όχι τυχεροί, αλλά ευλογημένοι στην Αλεξανδρούπολη, που έχουμε ένα απ’τα καλύτερα κολυμβητήρια της Ελλάδας, και εξίσου σημαντικό είναι, πως το έχουμε ανοιχτό! Οι τοπικοί άρχοντες μας έδωσαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την προετοιμασία μας απρόσκοπτα, παραχωρώντας μας το κολυμβητήριο 24ώρες το 24ωρο, για να το διαχειριστούμε με σκοπό την αρτιότερη προπόνηση των παιδιών. Η βοήθεια που εισπράττουμε από διάφορους τοπικούς φορείς μπορώ να πω πως είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και ευελπιστώ μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες να είναι και λίγο ακόμη περισσότερη.

 

Για τέλος μια μικρή γεύση απ’ την προπόνηση του Δημοσθένη …

 

 

 

 

Share it