Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Ημερίδα πραγματοποίησε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαΐου. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη σε δύο εξαιρετικούς λογοτέχνες και μελετητές με ανεκτίμητη προσφορά στα ελληνικά γράμματα, τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο και την Σόνια Ιλίνσκαγια.
Ζευγάρι μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος το 2008, όταν “έφυγε” ο Αλεξανδρόπουλος, αμφότεροι χάρισαν στην ελληνική γραμματεία ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει πληθώρα λογοτεχνικών έργων (40 έγραψε ο Μ. Αλεξανδρόπουλος), κριτικών μελετών, αλλά και μεταφράσεων.
Η συμβολή τους στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στον ρωσσόφωνο πληθυσμό είναι υπερπολύτιμη, καθώς αρκετά έργα του Αλεξανδρόπουλου μεταφράστηκαν στη ρωσική (και όχι μόνο σ’ αυτήν φυσικά), σημαντικές μελέτες στάθηκαν βασικός δίαυλος για την επαφή του ρωσικού αναγνωστικού κοινού με σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς (η μελέτη της Σ. Ιλίνσκαγια για τον Καβάφη είναι σημείο αναφοράς, ενώ η ενασχόληση της με το έργο του Ρίτσου και με την μεταπολεμική ελληνική ποίηση στάθηκε η αιτία “γνωριμίας” των Ρώσων με τον Ρίτσο και άλλους σημαντικούς μας ποιητές), ενώ εξίσου αναντίρρητα σημαντική είναι και η “διοχέτευση” της ρωσικής λογοτεχνικής παράδοσης στην ελληνική ατμόσφαιρα.
Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς, όπως ο Χρίστος Αλεξίου τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, η Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου ομ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, ο Βασίλης Βασιλειάδης ερευνητής, Τμήμα Γλώσσας και λογοτεχνίας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Διδάσκων στο ΤΕΦ του Δ.Π.Θ., ο Θανάσης Κούγκουλος Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., η Μαρία Ψάχου Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Τζένη Βαφειάδη-Κατσαρή φιλόλογος και ο Νίκος Μαυρέλος Αν. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΤΕΦ Δ.Π.Θ.
Στον χώρο της Ημερίδας διαμορφώθηκε ένας χώρος όπου εκτέθηκαν έργα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου και της Σόνιας Ιλίνσκαγια. Αξιοσημείωτο είναι πως τα έργα του Αλεξανδρόπουλου είναι δυσεύρετα, αφού μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσής τους δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και ανέδειξαν νέες όψεις και πτυχές του έργου των δύο σημαντικών αυτών ανθρώπων για την ελληνική γραμματεία. Μάλιστα θα αξιοποιηθούν οι εισηγήσεις για έναν τόμο που προετοιμάζεται προς τιμήν της Σόνιας Ιλίνσκαγια.