Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί αναταράξεις (και) στον παγκόσμιο αθλητισμό. Το μεγαλύτερο αθλητικό συμβάν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρίσκονται στον ‘αέρα’, ακόμα κι αν οι διοργανωτές στο Τόκιο δεν το έχουν παραδεχθεί ανοιχτά και αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση για το ζήτημα. Η λύση στο αδιέξοδο απαιτεί σίγουρα πιο γρήγορες κινήσεις και αποφασιστική στάση, τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από τις διεθνείς ομοσπονδίες κάθε αθλήματος που είναι προγραμματισμένο να θαυμάσουμε μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου το προσεχές καλοκαίρι.
Η ομοσπονδία μπάσκετ, για παράδειγμα, δεν τοποθετείται με σαφήνεια για το τι μέλλει γενέσθαι κι η αναβολή της κλήρωσης των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά Ανδρών και Γυναικών, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 Μαρτίου στο ‘Σπίτι της FIBA’ στο Μις της Ελβετίας, αποτυπώνει την αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί.
Όπως αναφέρει το contra.gr, αν δεν είναι σίγουρο τι θα συμβεί στα τέλη Ιουλίου με το τουρνουά μπάσκετ, η σκέψη αυτόματα μεταφέρεται στα τέλη Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένο το Προολυμπιακό Τουρνουά στους άνδρες. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί μεταξύ 23 και 28 Ιουνίου ταυτόχρονα σε Καναδά, Κροατία, Λιθουανία και Σερβία, σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά εδώ και μήνες. Η Εθνική Ελλάδας συμμετέχει στο σκέλος του Καναδά, ούσα μαζί με Κίνα και τους οικοδεσπότες στον έναν όμιλο και έχοντας Ουρουγουάη, Τσεχία και Τουρκία στον άλλον. Μία από αυτές τις 6 ομάδες θα κατακτήσει ένα ‘εισιτήριο’ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τις αντίστοιχες διαδικασίες σε Σπλιτ, Κάουνας και Βελιγράδι θα μοιραστούν τα εναπομείναντα 3, με τα οποία θα συμπληρωθεί η 12άδα των Αγώνων.
- Ισπανία – ως καλύτερη ομάδα της Ευρώπης
- Γαλλία – ως 2η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης
- Αργεντινή – ως καλύτερη ομάδα Αμερικής
- ΗΠΑ – ως 2η καλύτερη ομάδα της Αμερικής
- Νιγηρία – ως καλύτερη ομάδα της Αφρικής
- Ιράν – ως καλύτερη ομάδα της Ασίας
- Αυστραλία – ως καλύτερη ομάδα της Ωκεανίας
Σε αυτό το ιδιόμορφο σύστημα, το πλασάρισμά στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε σημασία μόνο μεταξύ ομάδων της ίδιας μπασκετικής συνομοσπονδίας. Έτσι, η Σερβία που τερμάτισε στην 5η θέση του τουρνουά δεν κέρδισε ολυμπιακό ‘εισιτήριο’, αλλά το Ιράν που κατετάγη 23ο θα βρίσκεται στο μεγάλο ‘ραντεβού’. Η Ελλάδα τερμάτισε 11η και ούτε εκείνη δικαιούται ‘εισιτήριο’, όμως θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη θέση της μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά. Τι θα συμβεί, όμως, αν τελικά αυτό δεν διεξαχθεί, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλον τον πλανήτη;
Οι δύο περιπτώσεις και τι βολεύει την Ελλάδα
Η ιταλική αθλητική εφημερίδα Tuttosport παρουσίασε ορισμένες σκέψεις που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Λοζάνη η ΔΟΕ με τις διεθνείς ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων. Μία ιδέα ήταν να μη διεξαχθούν τα Προολυμπιακά Τουρνουά και οι 4 κενές θέσεις να καλυφθούν με βάση την κατάταξη των εθνικών ομάδων στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξάλλου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 μέχρι και εκείνους της Αθήνας το 2004, δεν υπήρξαν ξεχωριστές προκριματικές διοργανώσεις και τον ρόλο προολυμπιακού τουρνουά έπαιζαν τα Μουντομπάσκετ, τα Ευρωμπάσκετ και γενικότερα οι ηπειρωτικές διοργανώσεις.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ευνοημένες θα βγουν 4 χώρες που τερμάτισαν από την 5η μέχρι την 9η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο λόγος για την 5η Σερβία, την 6η Τσεχία, την 8η Πολωνία και την 9η Λιθουανία (οι 7ες ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση στη διοργάνωση). Ως εκ τούτου, η 10η Ιταλία, η 11η Ελλάδα, η 12η Ρωσία και η 13η Βραζιλία -μεταξύ άλλων- μένουν εκτός νυμφώνος.
- Οι 12 ομάδες του σεναρίου: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, Σερβία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ιράν
Μία δεύτερη σκέψη είναι οι 4 θέσεις να καλυφθούν με βάση το FIBA ranking. Σε αυτό το σενάριο ευνοημένη είναι η χώρα μας, η οποία παίρνει τη θέση της Πολωνίας, από το προηγούμενο σενάριο. Η Σερβία παραμένει στις ‘εκλεκτές’ ως 5η και στην παγκόσμια κατάταξη (στοιχεία Μαρτίου που δεν αλλάζουν μέχρι το καλοκαίρι), η Ελλάδα είναι 7η, η Λιθουανία 8η και η Τσεχία 9η. Η κατάταξη συνεχίζεται με τις Βραζιλία, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Τουρκία, οι οποίες όμως θα μείνουν εκτός Αγώνων.
- Οι 12 ομάδες του σεναρίου: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νιγηρία, Ιράν, Σερβία, Ελλάδα, Λιθουανία, Τσεχία
Στην πραγματικότητα, το δεύτερο σενάριο που αναφέρει η ιταλική εφημερίδα και που ευνοεί την Ελλάδα διατηρεί τις λιγότερες πιθανότητες. Αν τελικά δεν πραγματοποιηθούν τα Προολυμπιακά Τουρνουά, η FIBA μοιάζει πιο πιθανό να μοιράσει τα ‘εισιτήρια’ είτε μέσω του πλασαρίσματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο είτε με άλλους τρόπους (πχ. wild cards άνευ τουρνουά). Το μοναδικό βέβαιο αυτήν τη στιγμή είναι η… αβεβαιότητα για τη διαδικασία και τις ημερομηνίες.