Εναλλασσόμενα lockdown μέχρι τον Μάρτιο για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπως αναφέρει το news247.gr
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε στο OPEN: «η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα “μινι” lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, που μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα θα “στοιχίσει” 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε».
«Η εικόνα της διασποράς είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει μείωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου.
«Περιμένουμε κορύφωση στις 10 Νοεμβρίου για τα κρούσματα, ίσως ξεπεράσουν τα 3.000» είπε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε πως «μετά θα έχουμε αποσυμπίεση».
Μετά τις 30 Νοεμβρίου «βγαίνουμε από την καθολική καραντίνα με περιοριστικά μέτρα. Προτείνουμε πολύ προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης, πιθανώς τα μπαρ να μην ανοίξουν. Υπάρχουν κομμάτια της εστίασης που ξέρουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν εστίες διασποράς».
«Η εστίαση νομίζω πως θα ανοίξει ξανά γιατί είμαστε Έλληνες και έχουμε επιχειρηματικό δαιμόνιο» απάντησε σε ερώτηση για τους επιχειρηματίες που ενδεχομένως δεν μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην εστίαση αν δεν ανοίξουν μετά τον Νοέμβριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως μετά το lockdown του Νοεμβρίου «χρειάζεται προσεκτικό πλάνο σε επίπεδο τομέα. Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο».
Σε ερώτηση για το αν θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και «ως προς το εμπόριο και την κίνηση στην αγορά, νομίζω πως μπορούμε να είμαστε ανοιχτά αν εφαρμόσουμε τώρα το lockdown».
Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οι εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι η κάλυψη κατά 62% των ΜΕΘ για covid, οδηγεί παράλληλα και στην αύξηση των νεκρών από την επιδημία κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες από χθες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού περισσότερα από 10 άτομα, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των θανόντων συμπολιτών μας θα έχει ξεπεράσει τους 760.
Επισημαίνεται ακόμη ότι χθες ανακοινώθηκαν 34 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο αριθμός ρεκόρ. Ο αριθμός αυτό δείχνει ότι σημειώνεται πάνω από 1 θάνατος ανά μία ώρα στην Ελλάδα.
Τι γίνεται με τις ΜΕΘ
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168 και από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452 και οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)