Σήμερα Πέμπτη 2/12/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του κορυφαίου Διαγωνισμού “Best Tourism Villages” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού , κατά τη διάρκεια της θεματικής συνεδρίας «Building for the Future: Innovation, Education and Rural Development», στα πλαίσια της 24ης Γενικής Συνέλευσης του, που πραγματοποιείται αυτές της ημέρες στη Μαδρίτη της Ισπανίας.
Το Σουφλί τα κατάφερε! Διακρίθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 170 συμμετοχές από 75 χώρες του κόσμου, χαρίζοντας στον Δήμο Σουφλίου παγκόσμια καταξίωση!
Ειδικότερα, η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Σουφλίου η οποία σε πρώτη φάση είχε επιλεγεί ως μια από τις τρεις καλύτερες σε ελληνικό επίπεδο, και εκπροσώπησε τη χώρα μας, ανακοινώθηκε ότι κατάφερε να αποσπάσει τις θετικές εντυπώσεις της επιτροπής επιλογής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και να κατοχυρώσει για το Σουφλί το σήμα ενός από τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
Το Σουφλί εισέρχεται έτσι στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επιδεικνύοντας εξωστρέφεια, θάρρος και πρωτοβουλία, προσλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την ξεχωριστή δυνατότητα να προβάλει και να αξιοποιήσει όλα εκείνα που συνιστούν τη διαχρονική του μοναδικότητα: πρώτα από όλα το δίπολο με το οποίο ξεχωρίζει στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, από τη μία το προστατευόμενο από τις διεθνείς συνθήκες Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με τη θαυμάσια, μοναδική του βιοποικιλότητα και από την άλλη το Σουφλί, η απανταχού γνωστή πόλη του μεταξιού, της οποίας ολόκληρη η οικονομία μένει ζωντανή, από τους μωρεώνες έως την επεξεργασία και την προώθηση των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών, αλλά και την αρχιτεκτονική των κουκουλόσπιτων, που διαμορφώνει ένα αστικό τοπίο τόσο διαφορετικό από κάθε άλλον οικισμό, με αιχμή του δόρατος το εργοστάσιο Τζίβρε και τα μουσεία του μεταξιού.
Πέρα όμως από τη γνωστή πλευρά του Σουφλίου, υπάρχει μία ολόκληρη παρακαταθήκη τουριστικών προορισμών γύρω από αυτό, λίγο γνωστών μέχρι σήμερα, αλλά εξίσου γοητευτικών, αναφορά στην οποία έγινε με την πρόταση που υποβλήθηκε στον Διαγωνισμό από τον Δήμο Σουφλίου. Είναι το αρχαιότατο, από 40 εκατομμύρια χρόνια απολιθωμένο δάσος, η κληρονομιά του μεγαλιθικού πολιτισμού, με τα ντολμέν, τα τοτεμικά μανιτάρια, τις βραχογραφίες, τα ανοικτά ιερά και τα απλωμένα παντού προϊστορικά κάστρα. Είναι η μοναδική αρχιτεκτονική των ορεινών χωριών και τα μνημεία του αγροτικού τοπίου, παμπάλαιες πέτρινες γέφυρες, υδρόμυλοι, κρήνες και άλλα, το σημαντικότερο παγκοσμίως μπεκτασικό μοναστήρι του Κιζίλ Ντελί, από το 1401/2, οι αρχαίοι τεκέδες και τα υπόλοιπα μουσουλμανικά καθιδρύματα, οι μεταβυζαντινοί ναοί, διάσπαρτοι σε όλους τους οικισμούς με τις χαρακτές άγιες τράπεζες, τις εικόνες και την αρχιτεκτονική τους, δημιουργική σύνθεση γνώσεων από Ανατολή και Δύση.
Ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος ο οποίος δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια και προσκλήθηκε προσωπικά στην τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμό Τουρισμού κ. Zurab Pololikashvili αναχώρησε χθες για Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον Δρ. Γουρίδη Αθανάσιο, μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε την πρόταση και τον κ. Τσιακίρη Γεώργιο, εκπρόσωπο της επιτροπής Τουρισμού της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και περιχώρων.
Εμφανώς συγκινημένος, ικανοποιημένος, αλλά και πολύ υπερήφανος για αυτή την διάκριση του Δήμου Σουφλίου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ο κ. Καλακίκος παραλαμβάνοντας το τρόπαιο από κοινού με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνει από την κατάμεστη από εκπροσώπους από όλο τον κόσμο αίθουσα του Madrit Marriott Auditorium Hotel and Convention Center:
« Το ακριτικό Σουφλί αποτελεί πια την πρώτη και μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που
κατέκτησε το δικαίωμα χρήσης του σήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού! Αυτό
αποδεικνύει περίτρανα ότι αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο που κατοικείται από εξαίρετους
ανθρώπους και συγκεντρώνει ενδιαφέροντα συγκριτικά πλεονεκτήματα ικανά να στηρίξουν
κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Ας αποτελέσει αυτή η διάκριση το λόγο να διαπιστωθεί η
αξία αυτού του τόπου και η αφορμή να τύχει της αρμόζουσας αντιμετώπισης από όλους και
ειδικότερα τους κεντρικούς φορείς και υπευθύνους της χώρας μας. Ευχαριστούμε από
καρδιάς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε!
Ανυπομονούμε να ξεκινήσει η κοινή μας συνεργασία!»