Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας σε βάρος αθλητριών, προκύπτει ακόμη πιο επιτακτικά η ανάγκη για την αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας, τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε ριζικές θεσμικές τομές, στη λειτουργία των αθλητικών συλλόγων και των ομοσπονδιών. ‘Ένα από τα βασικά κενά στην λειτουργία αυτή είναι η παντελής έλλειψη μιας επιστημονικής δομής ψυχολογικής υποστήριξης των αθλητών και των οικογενειών τους σε φαινόμενα όπως αυτό της ψυχολογικής και σωματικής βίας που μπορεί να υφίστανται.
Η Σοφία Μπεκατώρου σε πρόσφατη συνέντευξη σχετικά με την σεξουαλική κακοποίησή της αναφέρει: ΄΄…Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα…΄΄.
Σύμφωνα με έρευνες, στην Ευρώπη, το 1/3 των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία δεν μιλάει (ή δεν βρίσκει, επιτρέψτε μου να προσθέσω, το περιβάλλον εκείνο που θα τους επιτρέψει να μιλήσουν με ασφάλεια, χωρίς φόβο και ντροπή). Μια υποστήριξη που θα διευκολύνει αθλητές και ενδεχομένως γονείς και προπονητές έναντι καταστάσεων που διαταράσσουν την σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία και επηρεάζουν σημαντικά την αθλητική και κοινωνική τους εξέλιξη.
Μια πρόταση που απευθύνεται στο Δήμο Αλεξανδρούπολης αφορά στη σύσταση μιας υποστηρικτικής επιστημονικής δομής για τα αθλητικά σωματεία, τους αθλητές και τις αθλήτριές τους, ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών. Η δομή αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει και να ενταχθεί στο πλαίσιο των δράσεων του πολυκοινωνικού κέντρου, σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδημαρχία Αθλητισμού και Νεολαίας. Σε επιστημονικό επίπεδο η δομή θα μπορούσε να υποστηριχθεί από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής (κέντρο πρόληψης Έβρου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ.ά.), με την προοπτική ένταξης σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Κλείνοντας, ευελπιστώ η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί επαρκώς και να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιστημονικής δομής που θα συμβάλει στην υποστήριξη του τοπικού μας αθλητισμού και των αθλητών και αθλητριών μας. Μια τέτοια δράση αποτελεί παρέμβαση υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, με προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Το αξίζει άλλωστε η πόλη μας, η αθλητική και πολιτιστική της παράδοση, οι άνθρωποί της.
Παπαπαντελής Νικήτας
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Μέλος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αλεξ/πολης