Ο πρόεδρος του Πανθρακικού Μπάμπης Σακάρης μίλησε στο another football day για την πορεία της ομάδας της Κομοτηνής στη Γ΄Εθνική, τον στόχο της επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια, την συνεργασία που είχε με τον Δήμο Μπαξεβανίδη στις Ακαδημίες αλλά και το ενδεχόμενο επιστροφής της Δ΄Εθνικής.
Στην Γ΄Εθνική συμμετέχει φέτος για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανθρακικός.
Η ομάδα της Κομοτηνής την σεζόν 2016-17 μετά την αποχώρηση της από το πρωτάθλημα της Football League κατέβασε ρολά. Ο Μπάμπης Σακάρης, ο οποίος ηγήθηκε του νέου ξεκινήματος που ξεκίνησε από το 2018 μίλησε στο another football day για την απόφαση του να αναλάβει την προεδρία των «πρασίνων», την βαρύτητα που έχει δοθεί για την ανάδειξη ταλέντων από την Ακαδημία του συλλόγου στην οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, την παρουσία του Δήμου Μπαξεβανίδη, την πορεία της στον 1ο όμιλο της Γ΄Εθνικής, τον μελλοντικό στόχο της επιστροφής στην Α΄Εθνική σε στέρεες βάσεις, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας της Ξάνθης όταν αυτή έπαιζε στα μεγάλα σαλόνια.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να το κάνετε;
«Ως γονιός της Ακαδημίας αγαπούσα την ομάδα ήμουν εκεί για 6 χρόνια συνεχόμενα και αποφάσισα να εμπλακώ με τα διοικητικά, γιατί ήθελα να ξαναδώ την ομάδα σε μεγαλύτερες κατηγορίες και να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, από αυτή που έφτασε το 2016-17».
Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος στον Πανθρακικό;
«Από το 2018».
Φέτος η ομάδα συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στη Γ΄Εθνική. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της;
«Εμείς έχουμε θέσει ένα στόχο, κάθε χρόνο να δουλεύουμε βήμα –βήμα γιατί, αυτά τα πυροτεχνήματα ξέρετε είναι ότι χειρότερο. Το να ανεβεί μια ομάδα κατηγορίες, την μία μετά την άλλη νομίζω ότι πρέπει να έχει σταθερά βήματα. Να είναι οργανωμένοι, να έχει ανθρώπους, οι οποίοι είναι δίπλα για να μπορέσει να σταθεί και να ανεβεί πραγματικά και να μείνει σε εκείνη την κατηγορία που αξίζει να είναι η ομάδα, αλλά αυτό δεν γίνεται με ταχείς ρυθμούς.
Εκτός κι αν βρεθείς κάποιος άνθρωπος, που έρθει και θέλει να διαθέσει ένα τεράστιο ποσό, γιατί καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες, όσον αφορά την όλη λειτουργία της ομάδας. Οπότε προσπαθούμε με σταθερά βήματα, να την πάμε βήμα – βήμα και πιο πάνω. Πέρυσι τερματίσαμε έκτοι, φέτος έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα η ομάδα θα είναι τρίτη, οπότε βλέποντας και κάνοντας για την επόμενη χρονιά».
Πέρυσι ο Πανθρακικός τερμάτισε 6ος στην βαθμολογία. Φέτος όπως όλα δείχνουν θα καταλάβει την 3η θέση. Να υποθέσω ότι του χρόνου ο στόχος είναι η κορυφή…;
Την τρέχουσα σεζόν παρότι επενδύθηκαν πολλά χρήματα στην ενίσχυση του ρόστερ, η ομάδα είναι πλέον την 3η θέση και στο -20 από την κορυφή. Η διαφορά αυτή θεωρείτε ότι είναι πλασματική;
«Θεωρώ ότι η Καβάλα έχει κάνει μια καλύτερη πορεία. Δεν έχει χάσει σε πολλά παιχνίδια, απ΄ότι θυμάμαι. Μόνο σε ένα αν θυμάμαι καλά έχει κάνει μια ήττα και μια ισοπαλία με τον Πανθρακικό εντός έδρας μέσα στην Καβάλα. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Νομίζω ότι η ομάδα της Καβάλας είναι αξιοπρεπέστατη έχουν κάνει οι άνθρωποι, μια πολύ καλή δουλειά. Έχουν επενδύσει επίσης αρκετά χρήματα, για να καταφέρουν να είναι εκεί και δίκαια πιστεύω έχει πάρει το πρωτάθλημα».
Ο Πανθρακικός απουσιάζει εδώ και οκτώ χρόνια από τα μεγάλα σαλόνια. Μπορεί στο μέλλον να επιστρέψει σε αυτά;
«Όπως είπα και πριν καλό είναι όταν επιστρέψει να υπάρχουν στέρεες βάσεις, για να μπορεί να μείνει σε αυτή την κατηγορία, γιατί πάρα πολλές ομάδες απ΄ότι βλέπω είναι σαν πυροτεχνήματα. Ανεβαίνουν την μια χρονιά πέφτουν την άλλη, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η όλη υποδομή από κάτω, για να μείνει σε εκείνη την κατηγορία. Αυτό είναι και το μέλημα το δικό μας, να προσπαθήσουμε να έχουμε πιο στέρεα όλο το οικοδόμημα, του οργανισμού που λέγεται Πανθρακικός, να είναι πιο στέρεο για να σταθεί σε αυτή σε εκείνη την κατηγορία που ευελπιστούμε και θέλουμε να την δούμε».
Άρα απ΄ότι καταλαβαίνω αυτό το διάστημα, που η ομάδα είναι στην Γ΄Εθνική εσείς χτίζετε τα εχέγγυα για το μέλλον και για τον μεγάλο στόχο;
«Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να βάλεις τα θεμέλια και μετά να φτάσεις στον πρώτο όροφο. Το να πάμε στον πέμπτο όροφο κατευθείαν κάποια στιγμή μπορεί να πέσουμε».
Όταν αναλάβατε την ομάδα αυτή βρισκόταν στο τοπικό. Ποια ήταν η κατάσταση της; Τι βρήκατε εσείς τότε όταν αναλάβατε;
«Νομίζω ότι ήταν σε πλήρη αποσύνθεση. Αν θυμάμαι καλά τις εικόνες, γιατί έχω κρατήσει εικόνες και έχω κρατήσει και υλικό από εκείνη την περίοδο, που παρέλαβα την ομάδα έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα μπροστά. Κάθε χρόνο κάνουμε βήματα μπροστά. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν έρθει στην ομάδα, είτε έχουν μείνει στην ομάδα, είτε έχουν φύγει από την ομάδα έχουν προσφέρει για να γίνουν τα βήματα μπροστά. Αυτό δεν μπορώ να μην το αναγνωρίσω και κάθε χρόνο προσπαθούμε να βάζουμε ένα λιθαράκι παραπάνω, ούτως ώστε να είναι καλύτερη η επόμενη χρονιά».
Με δεδομένη την κατάσταση που συναντήσατε σας πέρασε από το μυαλό, το σενάριο να μην ασχοληθείτε ή ήσασταν πεισματάρης και είπατε «εγώ θα το παλέψω και θα το καταφέρω»;
«Η αγάπη μου για αυτό το σωματείο ήταν αν θέλετε αυτή που με κράτησε πάρα πολλές φορές, γιατί ειλικρινά πέρασαν στιγμές που είπα «δεν αντέχω άλλο», αλλά επειδή δεν είναι προσωπικό το θέμα είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που τρέχουμε αυτό το σωματείο εδώ και χρόνια. Προστίθενται κάθε χρόνο και καινούργιοι άνθρωποι, αυτό είναι αν θέλεις και το γλυκό, που σου δίνει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω.
Λες ένα λιθαράκι παραπάνω. Πάμε για ακόμα μια χρονιά. Βήμα –βήμα και βλέπεις ότι γίνεται η προσπάθεια. Ολοκληρώνονται κάποια πράγματα. Έρχονται καινούργιοι άνθρωποι προστίθενται στο υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Έχουμε οργανωθεί από θέματα Ακαδημιών, προπονητών, εγκαταστάσεων. Έχουμε φτάσει σε ένα 70-80% από το 100%, που θα έπρεπε να είναι οπότε έχουμε καλύψει μια πολύ μεγάλη απόσταση, από αυτό που βρήκαμε αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Εκτός από την άνοδο που είναι ο στόχος που έχετε θέσει υπάρχει κάποιος άλλος στόχος, που θέλετε να υλοποιήσετε στην ομάδα;
«Ναι. Ο στόχος μου όταν πρωτοπήγα στην ομάδα, γιατί είπα και πριν ότι ως γονιός ήμουν εκεί, αυτό που με πλήγωσε πάρα πολύ ήταν ότι οι Ακαδημίες της ομάδας θα έπρεπε να έχουν τα περισσότερα κι αν θέλετε τα πιο ταλαντούχα παιδιά. Για να γίνει αυτό έχουμε κάνει πάρα –πάρα πολύ δουλειά για να ξαναφέρουμε παιδιά στην Ακαδημία, γιατί μια ομάδα σε μια πόλη αν δεν έχει μια Ακαδημία από πίσω της, που να μπορεί να βγάζει δικά της παιδιά, γιατί αυτή τη στιγμή αν θα κοιτάξετε το ρόστερ της ομάδος αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 10-11 παιδιά ντόπιοι είναι από εδώ παίζουν τα τελευταία 4-5 χρόνια στην ομάδα και ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια, να φέρουμε κι άλλα παιδιά από τις υποδομές ούτως ώστε να έχεις δικά σου παιδιά.
Να μπορείς να βγάζεις ποδοσφαιριστές, να παράγεις δηλαδή αθλητές, γιατί είμαστε και απομακρυσμένη περιοχή, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή του να πάρουμε παίκτες, αν ήμασταν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Θα υπήρχε η δεξαμενή των ποδοσφαιριστών, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε όποιον θέλουμε να πάρουμε από όποια περιοχή θέλουμε γιατί θα ήταν κοντά. Για εμάς είναι μακρινές οι αποστάσεις, οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ποδοσφαιριστές. Πιστέψτε με υπάρχει πολύ ταλέντο στην περιοχή, που θα μπορούσε να ενταχτεί στην πρώτη ομάδα».
Η γνώμη σας για το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής
«Θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο. Διαβάζω τα τελευταία δημοσιεύματα, που λένε ότι θέλουν να δημιουργήσουν ξανά την Δ΄Εθνική. Θέλουν να δώσουν δηλαδή μεγαλύτερο πρεστίζ στην Γ΄Εθνική, οπότε θεωρώντας ότι θα το πράξουν αυτό το πράγμα κάποια στιγμή. Υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονται οικονομικά. Υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονται στο έμψυχο δυναμικό και καταλαβαίνεις μόνο και αν δεις την βαθμολογία, ότι η Καβάλα, ο Νέστος Χρυσούπολης και εμείς απέχουμε παρασάγκας από τις υπόλοιπες ομάδες.
Είναι γιατί δημιουργήσαμε ένα ρόστερ πιο δυνατό και οι τρεις ομάδες αυτές που σας είπα, γιατί η καθεμιά πιστεύω έχει πάρει στην βαθμολογία, αυτό που της αξίζει στην χρονιά που πέρασε γιατί τελειώνει στα επόμενα 4 παιχνίδια. Οι υπόλοιπες ομάδες, αν θέλετε είναι ένα κράμα ίδιο, με κάποιους να έχουν την ευτυχία να είναι σε μεγαλύτερες δεξαμενές, όπως είπαμε πριν και να αντλούν περισσότερους ποδοσφαιριστές όπως είναι ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας, όπως είναι ο Απόλλων Παραλιμνίου αλλά βλέπετε ότι και αυτοί παλεύουν να σταθούν γιατί πραγματικά είναι μια δύσκολη κατηγορία, απαιτητική κατηγορία και στο οικονομικό κομμάτι και στο κομμάτι των μετακινήσεων.
Πρέπει οι άνθρωποι που τρέχουν τις ομάδες, να δαπανούν πάρα πολλά χρήματα και πάρα πολύ χρόνο, για να μπορέσουν να φτάσουν την ομάδα τους ψηλά. Θα έπρεπε σε αυτό, η Πολιτεία να σκύψει λίγο περισσότερο, αν θέλετε να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι και δεν το βλέπω να γίνεται».
Μου είπατε ότι στην ομάδα μπήκατε ως γονιός και ότι έχετε δώσει μια βαρύτητα στις Ακαδημίες. Φαντάζομαι ότι για να λειτουργήσουν καλά οι Ακαδημίες και όλο αυτό το πράγμα σε μια ομάδα, δεν θα πρέπει να έχουμε παρεμβάσεις γονιών. Αυτό είναι κάτι που προσπαθείτε να το φτιάξετε;
Είμαι γονιός, ο γιος μου παίζει ποδόσφαιρο και καταλαβαίνω ότι η παρέμβαση ή η γενική λογική η δική μας, που μεταφέρουμε στα παιδιά είναι που δημιουργεί αν θέλετε και τις εντάσεις, τον προβληματισμό τον δικό τους, αν θα πρέπει να μείνουν σε αυτή την ομάδα, αν θα πρέπει να φύγουν από αυτή την ομάδα γιατί δεν τους βάζει ο προπονητής. Όλα αυτά τα δημιουργεί ο γονιός και όχι το ίδιο το παιδί.
Γιατί το ίδιο το παιδί, θα πρέπει να σκύψει το κεφάλι να δουλέψει και ομαδικά και ατομικά, για να μπορέσει να γίνει καλύτερος ατομικά, να ενταχθεί σε ένα καλύτερο ομαδικό σύνολο και να μπορέσει να διακριθεί».
Τον όμιλο στον οποίο συμμετέχετε φέτος πως τον βλέπετε. Είναι πιο δύσκολος από πέρυσι;
«Ο όμιλος έχει ιστορικές ομάδες, όπως η Δόξα Δράμας, η Καβάλα, η Βέροια, εμείς. Είναι κάποιες ομάδες που πραγματικά αξίζει κι αν αυτοί που διοικούν αυτό το ποδόσφαιρο κοιτάξουν πραγματικά, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και μετέπειτα το επαγγελματικό, ειλικρινά πιστεύω θα έπρεπε να υπάρχουν ομάδες νομούς ολόκληρους όπως είναι η Καβάλα, η Δράμα, ο Πανσερραϊκός ο οποίος έχει ανέβει στην κατηγορία.
Να υπάρχουν ομάδες δηλαδή, που να τις ακολουθεί ο κόσμος που εκπροσωπούν ένα νομό και να υπάρχει αν θέλετε ίσως μια μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, σε αυτό που λέγεται ποδόσφαιρο για να ανοίξει ο χάρτης αυτός ο ποδοσφαιρικός. Αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς οι περισσότερες ομάδες είναι πέριξ των Αθηνών, πέριξ της Θεσσαλονίκης και από εκεί και μετά υπάρχει το χάος.
Υπάρχει μόνο ο ΟΦΗ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι σε κακή κατάσταση. Η Παναχαϊκή βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η Λάρισα χαροπαλεύει και αυτή στη Β΄Εθνική. Καταλαβαίνετε κι εσείς, ότι δίνοντας οντότητα σε αυτούς τους νομούς και βοήθεια αν θέλετε να ενταχθεί αυτός ο νομός, στην μεγάλη κατηγορία στην Super League όλα θα ήταν πιο όμορφα στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».
Η τοπική κοινωνία, αυτό το νέο εγχείρημα που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια στον Πανθρακικό το έχει στηρίξει; Είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται;
«Η τοπική κοινωνία και όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτής της πόλης πιστέψτε με πραγματικά είναι ο αρωγός, στο να μας βοηθάει κάθε χρονιά, για να μπορέσουμε να υπερκεράσουμε κάποια εμπόδια που υπάρχουν. Να είμαστε καλύτερα οικονομικά. Από εκεί που θα θέλαμε ενδεχομένως μεγαλύτερη βοήθεια είναι από τους φορείς αυτού του τόπου.
Από τους οποίους, δεν έχουμε την ανάλογη βοήθεια αν θέλετε όσο υπάρχει από τον απλό πολίτη, που από το ένα διαρκείας από τα δύο, από μια χορηγία από αυτό νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σε ένα 70-80% ικανοποιημένοι, αλλά από την Πολιτεία τους τοπικούς φορείς μιλάω πάντα δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος να σας πω την αλήθεια.
Θα έπρεπε αν θέλετε να υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη, για αυτό το πράγμα, γιατί όπως είπα αν αυτή η ομάδα ανεβεί διαφημίζει την πόλη διαφημίζει το νομό. Ακούγεται αυτός ο νομός σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο, ότι η ομάδα της πόλης θα παίζει σε μια μεγαλύτερη κατηγορία. Τα οφέλη δηλαδή είναι περισσότερα, από αυτά που μπορούν να μας προσφέρουν οι άνθρωποι».
Στην Γ΄Εθνική υπάρχουν γενικά παράπονα από την διαιτησία από τις ομάδες. Εσείς ως ομάδα έχετε παράπονα από την διαιτησία, ότι έχετε χάσει βαθμούς και έχουν ευνοηθεί κάποιες άλλες ομάδες. Πως το βλέπετε όλο αυτό;
«Να σας πω. Και οι διαιτητές θεωρώ ότι είναι άνθρωποι. Στο πλαίσιο λοιπόν του ανθρώπινου λάθους νομίζω ότι για όλες τις ομάδες υπάρχουν τα αντίστοιχα παράπονα. Όπως μπορεί να είχαμε εμείς σε κάποια παιχνίδια, σε κάποια παιχνίδια είχαν και άλλες ομάδες. Αυτό όμως δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί δεν μιλάς με ένα κομπιούτερ, δεν προγραμματίζεις ένα πρόγραμμα να του πεις αυτό πρέπει να κάνεις. Θεωρώ και πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί αλλά ότι επηρέασε τραγικά τα πράγματα, δεν θα το έλεγα».
Στον αγώνα του ΠΑΟΚ Κρηστώνης με τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας στο ημίχρονο ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τον διαιτητή. Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε εσάς σε αγώνα σας;
«Σε εμάς όχι. Και δεν ξέρω σε πιο βαθμό, γιατί δεν ήμουν παρών, δεν είναι κάτι που το γνωρίζω το ξέρουν οι ιθύνοντες του Ποσειδώνα Μηχανιώνας και του ΠΑΟΚ Κρηστώνης αυτό, αλλά σε εμάς δεν έχει τύχει κάτι αντίστοιχο να σας πω και δεν έχω εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί εκεί. Όταν δεν είσαι κάπου παρών, το να διαβάζεις ένα δημοσίευμα, γιατί έχω διαβάσει κι άλλα κατά καιρούς δημοσιεύματα και της Δόξας Δράμας που έπαιξε δεν θυμάμαι σε ποιο γήπεδο υπήρχε και εκεί μια γκρίνια. Οπότε αυτό δεν στοχοποιεί την μια ομάδα. Βλέπετε ότι λάθη γίνονται παντού και λάθη γίνονται καθημερινά και λάθη κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι. Άνθρωπος είναι αυτός που σφυρίζει στον αγωνιστικό χώρο, εκ των πραγμάτων λάθος θα κάνει».
Για να πετύχει μια ομάδα χρειάζεται να επενδύσει πολλά χρήματα, στην ενίσχυση του ρόστερ της ή όχι; Φέτος κάνατε μεταγραφές παικτών από πιο πάνω κατηγορίες που ήρθαν… ή πρέπει να βασιστεί στα δικά της παιδιά για να τα καταφέρει;
«Αυτό θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός, γιατί όπως είπα και πριν ταλέντο υπάρχει στο νομό, ταλέντο υπάρχει αυτή τη στιγμή στα παιδιά που βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας. Ενδεχομένως κι άλλα παιδιά, που παίζουν σε άλλες ομάδες είτε στη Γ΄Εθνική, είτε στο Α΄ τοπικό του νομού Ροδόπης, είτε της Ξάνθης, είτε της Αλεξανδρούπολης που είναι όμοροι νομοί και μπορεί να έρθει εύκολα ένας ποδοσφαιριστής να παίξει εδώ.
Σίγουρα χρειάζεται η εμπειρία κάποιων παιδιών, για να μπορείς να δώσεις το κάτι παραπάνω, να δείξεις δηλαδή πως είναι ο πρωταθλητισμός γιατί και τα παιδιά που παίζουν είναι σε νεαρή ηλικία, οπότε πρωταθλητισμό οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν κάνει. Να μην αντέχουν αυτή την πίεση. Άρα θα πρέπει να βάλεις την εμπειρία, θα πρέπει να φέρεις κάποιους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές, ούτως ώστε αυτοί να μεταλαμπαδεύσουν την διαφορετικότητα και αν θέλετε τον τόνο, το πώς πρέπει να γίνει αυτό».
Αν δεν κάνω λάθος η ομάδα αυτά τα δύο χρόνια έχει ένα σταθερό κορμό παικτών. Αυτό έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και δείχνει ότι είναι μια ομάδα, που δεν αλλοιώνει το υλικό της …;
«Να σας πω. Με την ίδια λογική κάνουμε τις σκέψεις για την επόμενη χρονιά. Εμείς τα παιδιά που φέραμε που δεν είναι ντόπιοι, αλλά έχουν κάποια εμπειρία και πήραν κάποια περισσότερα χρήματα, εμείς ακόμα και σε αυτούς θέλουμε να επενδύσουμε γιατί τα παιδιά αυτά, την αγάπησαν την πόλη. Έχουν ενταχθεί μέσα εδώ στον ιστό. Η καθημερινότητα τους είναι πολύ απλή. Η πόλη είναι προσβάσιμη.
Είναι πάρα πολύ καλή για να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά, γιατί και οι 2-3 άνθρωποι που έχουν έρθει έχουν παιδιά έχουν οικογένειες δεν είναι μόνοι τους. Θεωρώ και πιστεύω ότι ακόμα και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε και σε πολλά περισσότερα παιδιά τα οποία είναι ντόπια, με ταλέντο που θα μπορούσαν δυνητικά να παίξουν σε μια μεγαλύτερη κατηγορία. Ναι ο σκοπός είναι να έχουμε παιδιά δικά μας, γιατί αυτοί πραγματικά αγαπούν την ομάδα πρώτα απ΄όλα».
Έχει υπάρξει ενδιαφέρον από ομάδες ανωτέρων κατηγοριών, για παίκτες σας;
«Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είχαμε έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος εντάχθηκε σε ομάδα Super League 2. Δεν έχω παρακολουθήσει να σας πω την αλήθεια, το τι ακριβώς τώρα όλο αυτό το διάστημα, αν έχει συμμετοχές αν είναι ενεργός στην ομάδα ή όχι. Το ενδιαφέρον υπήρχε ο Παύλος έκανε την μετακίνηση στην Παναχαϊκή και μακάρι να τα καταφέρει γιατί είναι ένα παιδί, το οποίο το αγαπάει το ποδόσφαιρο και ο μόνος στόχος που έχει πιστέψτε με είναι να παίξει ποδόσφαιρο».
Λέγαμε πριν για Ακαδημίες. Συμφωνείτε ότι στο εγχείρημα αυτό που κάνετε θα πρέπει να υπάρχει η βοήθεια ενός ειδικού, ενός ψυχολόγου είτε για τα παιδιά, είτε για την πρώτη ομάδα προκειμένου να κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για αυτούς;
«Σε όλη αυτή τη χρονιά που περάσαμε σεμινάρια από ειδικούς γίνονται. Έχουμε εργοφυσιολόγο στην ομάδα, εκτός από τον γυμναστή που έχουμε. Γενικώς γίνονται πράγματα. Γίνονται δράσεις, οι οποίες είναι σε αυτή την κατεύθυνση γιατί πραγματικά έχετε δίκιο, τα πάντα παίζουν ρόλο στο να είναι πιο ισορροπημένος ο όλος οργανισμός. Προσπαθούμε να βάζουμε περισσότερη γνώση, με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να την μεταδώσουν.
Έχουν εμπειρία από αυτό το κομμάτι και πραγματικά ψάχνουμε ανθρώπους να εντάξουμε στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, γιατί έμψυχο δυναμικό δεν είναι μόνο αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αλλά όλοι αυτοί που περικλείουν την ομάδα και κάθε χρόνο προστίθεται και κάποιος καινούργιος πάνω σε αυτό το κομμάτι. Για να μπορείς να μεγαλώσεις έναν οργανισμό θεωρώ ότι πρέπει να βάλεις ανθρώπους με γνώση, με όραμα και με διάθεση για να προσφέρουν».
Να υποθέσω ότι παρακολουθείται παίκτες και από γύρω νομούς όπως από την Ξάνθη και από τον Έβρο. Παρακολουθείται και από εκεί ταλέντα;
«Είπα και πριν ότι είναι ο πιο εύκολος προορισμός, το να έρθουν στην πόλη, όπως ήταν παλιά η Skoda Ξάνθη, που όλα τα παιδιά στο παρελθόν ήθελαν να πάνε εκεί. Ήταν μια ομάδα που 30 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν στην Α΄Εθνική και όλα τα παιδιά είχαν ως στόχο να παίξουν εκεί. Έτσι λοιπόν πρέπει να δώσουμε ένα όραμα ότι πρέπει να έρθουν στον Πανθρακικό, γιατί αν ο Πανθρακικός ανέβει κατηγορία θα είναι αν θέλετε για αυτούς ένας στόχος, να παίξουν στον Πανθρακικό.
Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, τον οποίο θα πρέπει να καταφέρουμε να τον πετύχουμε για να δώσουμε στόχο, σε όλα τα παιδιά και του δικού μας νομού αλλά και των όμορων νομών να παίξουν ποδόσφαιρο. Παίζοντας ποδόσφαιρο καταλαβαίνεις κι εσύ ότι τα παιδιά ξεφεύγουν από πολλές άλλες, αν θέλεις κακοτοπιές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξω. Απεγκλωβίζονται από τα τάμπλετ, τα κινητά. Αυτές οι 1-2 ώρες, που θα κάνει προπόνηση την ημέρα και τον αγώνα της Κυριακής νομίζω ότι είναι σημαντικό για να καθαρίζει το μυαλό του παιδιού…».
Την φετινή χρονιά υπήρξε ένα σκηνικό στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Εθνικό. Αυτό το σκηνικό την ομάδα την έχει στιγματίσει κάπως…;
«Επειδή πάλι μιλάμε για ανθρώπινα λάθη, που έγιναν εκείνη τη στιγμή και επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και πρέπει να κάνεις και αυτοκριτική, για να δεις πραγματικά πιο είναι το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί σε εσένα, στο σωματείο το απέναντι και όλα αυτά θεωρώ ότι και από την δική μας πλευρά έγιναν λάθη και από την πλευρά του Εθνικού έγιναν λάθη.
Όλα αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα και πρέπει να μην κοιτάς πίσω, να κοιτάς μόνο μπροστά. Να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να διορθώνεις τα λάθη και να κοιτάς μπροστά για να δεις τι καλύτερο μπορείς να κάνεις την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε μαθαίνοντας από αυτό το λάθος, να διορθώσεις και να κάνεις κάτι καλύτερο την επόμενη».
Σε αυτό το νέο ξεκίνημα που γίνεται εδώ και χρόνια στην ομάδα, να υποθέσω ότι έχετε ζητήσει να συμμετέχουν και παλιοί παίκτες της ομάδας;
«Ναι κατά καιρούς έχουν συνδράμει πολύ σε αυτή την προσπάθεια. Είπα και πριν, ότι και αυτοί που είναι εδώ και αυτοί που ήρθαν και έφυγαν ο καθένας αν θέλεις με την δική του προσωπική εμπειρία και την δική του προσπάθεια έχει βάλει ένα λιθαράκι, ούτως ώστε η ομάδα να κάνει βήματα μπροστά. Εγώ όταν πήγα στην ομάδα ήταν στο Β΄τοπικό της Α΄ΕΠΣ Θράκης».
Ποιος είναι τώρα ο στόχος του Πανθρακικού, με δεδομένο ότι θα είναι 3ος. Έχουμε 3-4 παιχνίδια ακόμα αν δεν απατώμαι;
«Ο στόχος είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Αυτό το αποδείξαμε και στο τελευταίο παιχνίδι, που παίξαμε την προηγούμενη Κυριακή. Εμείς πάμε για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν στον Πανθρακικό και ο Πανθρακικός, δεν μπορεί να χάνει σε καμία έδρα. Πρέπει να πηγαίνει για να κερδίζει. Οπότε πάμε για να κερδίσουμε και να τελειώσουμε με ψηλά το κεφάλι, στην προσπάθεια αυτή, την οποία έχουμε αρχίσει από τον Ιούλιο».
Έχει υπάρξει ποτέ περίπτωση εσείς σαν πρόεδρος, να έχετε φωνάξει στους παίκτες σας να τους έχετε συμπεριφερθεί ακραία ή τα αντιμετωπίζετε όλα με μια πιο ωριμότητα…;
«Κοιτάξτε. Πιστέψτε με πραγματικά, ότι όσο επαγγελματίας και να είναι ο ποδοσφαιριστής, θα πρέπει να νιώθει την δική σου ανάσα. Τώρα αν αυτός το μεταφέρεις με τεράστια πίεση, αν αυτό το μεταφέρεις με λογική εκδοχή των πραγμάτων και βλέπεις ότι το αποτέλεσμα είναι σωστό κρίνεις εσύ πως πρέπει να λειτουργήσεις εκείνη τη στιγμή. Εγώ πάντως δεν πάω σε ακραίες καταστάσεις. Δεν έχουμε πάει ποτέ στα χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα. Σίγουρα όμως έχω μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές και για να κάνουμε αυτοκριτική και για να βοηθήσουμε την κατάσταση, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να το λύσουμε για να παίξει η ομάδα καλύτερα».
Απ΄ότι αντιλαμβάνομαι στην ομάδα πρέπει να έχει γίνει καλή δουλειά. Αν δεν κάνω λάθος, πριν από μερικά χρόνια είχατε στην ομάδα τον Δήμο Μπαξεβανίδη που είναι τώρα σκάουτερ του Παναθηναϊκού…;
«Ο άνθρωπος αυτός στον οποίο αναφέρεστε είναι ένας άνθρωπος, τον οποίο πραγματικά δημόσια μπορώ να τον ευχαριστήσω πάρα πολλές φορές, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε για μικρό χρονικό διάστημα από την Ακαδημία της ομάδας. Με την όρεξη και την διάθεση που είχε για να βοηθήσει αυτή την ομάδα, παρόλο που ήταν πάντα στην απέναντι πλευρά στην Skoda και παρόλες τις εντάσεις και τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε μεταξύ μας, γιατί μου έλεγε πράγματα τα οποία εγώ πραγματικά δεν τα αντιλαμβανόμουν με τον ίδιο τρόπο και από την ίδια οπτική γωνία, αλλά σε ότι και να είπε σε αυτό μικρό χρονικό διάστημα που ήταν εδώ πιστέψτε με είχε δίκιο. Εγώ του εύχομαι πραγματικά να έχει μια καλή πορεία, γιατί αγαπάει αυτό που κάνει. Θέλει να είναι στο ποδόσφαιρο και πραγματικά άνθρωποι σαν τον κύριο Μπαξεβανίδη πρέπει να υπάρχουν σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο».
«Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στη ζωή, γιατί συνεχώς μαθαίνεις. Συνεχώς πρέπει να επιμορφώνεσαι και συνεχώς να έχεις καινούργιες πληροφορίες, τις οποίες θα φιλτράρεις και θα κρατήσεις πραγματικά αυτές που πρέπει. Πιστέψτε με και το ποδόσφαιρο είναι ένας μικρόκοσμος, στον οποίο οι πληροφορίες έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς και εκεί θα πρέπει να έχεις την διαύγεια και το καθαρό μυαλό, να μπορείς να κρατήσεις πραγματικά αυτά που πρέπει. Και στις σχέσεις των ανθρώπων. Και στις σχέσεις των ομάδων. Σε όλα πραγματικά».
Λέγατε πριν για την Ξάνθη και τα χρόνια που ήταν στην Α΄Εθνική και πως λειτουργούσε. Ο Πανθρακικός μπορεί να πάρει αυτό το μοντέλο και να το χρησιμοποιήσει επάξια;
«Η Ξάνθη ήταν ένα σχολείο, για όλους του όμορους νομούς. Το πως πρέπει να λειτουργεί ένας μεγάλος οργανισμός, γιατί πραγματικά ήταν ένας μεγάλος οργανισμός και είναι πλήγμα τεράστιο το ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα, δεν βρίσκεται στην μεγαλύτερη κατηγορία για να μπορεί να βοηθήσει. Ειλικρινά βοηθάει το να έχεις μια ομάδα, είτε είναι στο δικό σου νομό, είτε στον διπλανό νομό η οποία να παίζει σε μεγάλη κατηγορία βοηθάει όλα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, να έχουν ένα κίνητρο να προσπαθήσουν. Το να παλεύει ένα παιδί, το να παίξει στο Α΄ τοπικό ή στη Γ΄Εθνική δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Επαγγελματικά, θα πάει μόνο όταν θα μπει σε πραγματικά επαγγελματικά πρότυπα, όπως δούλευε η Skoda Ξάνθη, όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Συμφωνείτε ότι η παρουσία πολλών επαρχιακών ομάδων δίνει την δυνατότητα σε όλους εσάς τους συλλόγους, να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ σας για να βελτιωθείτε και να γίνετε καλύτεροι;
«Νομίζω ότι απάντησα πολύ πιο πριν, ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα και από εκεί θα πρέπει να απεγκλωβιστεί. Αν θυμάμαι καλά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο νομίζω ότι φθίνει μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Και αν πραγματικά οι ιθύνοντες και οι παράγοντες της ΕΠΟ θέλουν να δουν το ποδόσφαιρο να ανθίζει θα πρέπει να υπάρχουν ερασιτεχνικά σωματεία. Για να υπάρχουν ερασιτεχνικά σωματεία, θα πρέπει να υπάρχουν Ακαδημίες, θα πρέπει να υπάρχει υποδομή, θα πρέπει να υπάρχει κίνητρο. Θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη ομάδα, που να παίζει σε μια μεγάλη κατηγορία. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, για να μπορέσετε να πάτε ένα σκαλοπάτι πάνω».
Η Γ΄Εθνική συμφωνείτε ότι θα πρέπει να είναι ένα φυτώριο ανάδειξης παικτών, που να τροφοδοτεί και τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά και τις εθνικές ομάδες;
«Η κάθε κατηγορία από το Β΄τοπικό του κάθε νομού, από το Α΄ τοπικό του κάθε νομού, θα πρέπει να λειτουργεί ως φυτώριο για την επόμενη κατηγορία την πιο πάνω. Έτσι και η Γ΄Εθνική, θα μπορεί να λειτουργεί για την πιο πάνω κατηγορία και η Β΄Εθνική θα πρέπει να λειτουργεί για την Super League. Απλά θα πρέπει να είναι αξιοκρατικά όλα αυτά, να υπάρχει μια ουδέτερη κατάσταση αν θέλετε πραγματικά τα ταλέντα να εξελίσσονται και να προχωρούν και να μην γίνονται λάθη σε όλο αυτό.
Πραγματικά τα ταλέντα να μπορούν να εξελιχθούν και να προωθηθούν. Είναι σκαλοπάτια στη ζωή. Όπως είναι η ζωή έτσι είναι και το ποδόσφαιρο. Ξεκινάς από κάτω και σιγά –σιγά –σιγά μπορείς να εξελιχθείς. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία, θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση, θα πρέπει να υπάρχει το κίνητρο, οι άνθρωποι. Όλοι αυτοί μαζί πρέπει να είναι μια μάζα για να μπορείτε να πάτε μπροστά».
Επειδή κάνατε αναφορά στην Δ΄Εθνική σε περίπτωση επιστροφής της, θα δώσει μια ανάσα στις ομάδες, θα τις κάνει να λειτουργήσουν κάπως χωρίς πίεση αλλά και πιο καλύτερα;
«Υπάρχει ένα μεγαλύτερο κίνητρο αν θέλετε. Από το να παίζει μια ομάδα στο Α΄τοπικό, να παίξει στην Δ΄Εθνική. Άρα εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα».