Το Ανοσοποιητικό Σύστημα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ασθένειες και πιθανούς εισβολείς και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Μπορεί όμως να εξασθενίσει και να υπολειτουργεί ή αντίθετα να υπερλειτουργεί και να επιτίθεται στον ίδιο μας τον οργανισμό δίνοντας διάφορα σημάδια-συμπτώματα στην καθημερινότητα μας όπως :
Οι οφθαλμοί μπορεί συχνά να αποτελούν πιθανό στόχο πχ στο Σύνδρομο Sjögren όπου εμφανίζονται ξηρά, κόκκινα με χαρακτηριστικό αίσθημα ξένου σώματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνοδεύεται και από θόλωση της όρασης ή ακόμα και από βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.
2. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Όσο και αν ακούγεται αρχικά παράξενο, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα απορρύθμισης του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Κάποια από τα μόρια που κυκλοφορούν και λέγονται κυτταροκίνες βοηθούν την φλεγμονή, φτάνουν στον εγκέφαλο και μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που συμβάλλει στο αίσθημα ευεξίας και χαράς. Όμως, η συστηματική άσκηση αναπληρώνει την απώλεια σεροτονίνης και αντιμετωπίζει το αίσθημα κατάθλιψης.
3. ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ
Κόκκινα εξανθήματα μαζί με κνησμό, είναι μια τυπική εκδήλωση αλλεργικών εκδηλώσεων λόγω υπερλειτουργίας του ανοσιακού συστήματος. Επίσης στην Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα ο οργανισμός πάλι επιτίθεται στα κύτταρα του δέρματος και εμφανίζονται έτσι οι χαρακτηριστικές ερυθρές, επώδυνες απολεπίσεις (πλάκες).
Διάρροιες, δυσπεψία, φούσκωμα ειδικά μετά to ge;yma όπως και απώλεια βάρους μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις σε καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn, Ελκώδης κολίτιδα ή και Κοιλιοκάκη οι οποίες σχετίζονται με την συνολική απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
5. ΚΡΥΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ
Αισθάνεστε συχνά τα άκρα σας κρύα ή εμφανίζουν χαρακτηριστικό μπλε ή λευκό χρώμα στις χαμηλές θερμοκρασίες; Μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Raynaud ή και σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το αίμα δεν φτάνει με την απαραίτητη ροή στα δάκτυλα σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κάτι που οδηγεί στην αίσθηση ψύχους μαζί με χαρακτηριστικές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
6. ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ
Η αλωπεκία και η γενικευμένη απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται στο ότι η ρίζα της τρίχας αποτελεί στόχο πλέον για το ανοσιακό μας σύστημα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο στο κεφάλι ή να επεκτείνεται σε όλο το σώμα.
7. ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ
Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα όσων εμφανίζουν μια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστή ως Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) μπορεί να αποβεί καθοριστική με δερματικές αλλοιώσεις ή ακόμα και εγκαύματα. Η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη για την αποφυγή έξαρσης των ενοχλήσεων.
Επώδυνες, δύσκαμπτες και πρησμένες(διογκωμένες) αρθρώσεις εμφανίζονται συχνά στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Σε αυτήν, το ανοσιακό μας σύστημα επιτίθεται σε στοιχεία της άρθρωσης όπως οι σύνδεσμοι και οι τένοντες με εμφάνιση πόνου.
9. ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΟΥΝ
Αν το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί αμυχές, γδαρσίματα και εγκαύματα καθυστερούν χαρακτηριστικά να επουλωθούν. Αντίθετα, σε έναν υγιή οργανισμό επουλωτικές θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται στο σημείο της βλάβης και επιταχύνουν την αποκατάσταση του τραύματος.
10. ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΔΙΑΡΚΩΣ
Συχνές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα μπορούν επίσης να αποτελούν ένδειξη για μη αποτελεσματική άμυνα. Ακόμα αν έχετε τέσσερα ή παραπάνω επεισόδια φλεγμονών στα αυτιά ανά έτος, χρόνια ιγμορίτιδα, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού δύο φορές τον χρόνο ή παίρνετε συχνά αντιβίωση για κάποιο λόγο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας της άμυνας.
11. ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΠΩΣΗ
Μπορεί φυσιολογικά να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από δύσκολη και απαιτητική ημέρα. Αν όμως αυτό συμβαίνει πιο συχνά από ότι συνήθως ενώ τρέφεστε και κοιμάστε ικανοποιητικά και σας δυσκολεύει να συμμετέχετε σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη μη αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσιακού συστήματος.
Ζητήστε απαντήσεις για κάθε σας απορία στους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας.
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771 ch.tsigalou@dimokritos.org
Επιμέλεια:
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231 d.tsairidis@dimokritos.org
Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης
Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6983502394 k.arvanitidis@dimokritos.org