Μια 19αδα Θρακιώτες είχαν φορέσει την φανέλα της Εθνικής ομάδας Ανδρών μέχρι σήμερα με τον Φώτη Ιωαννίδη, με καταγωγή από την Κομοτηνή, να ανεβάζει τον αριθμό της λίστας στους 20, και αν μετρήσουμε σε αυτήν και τους 6 ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν στην Εθνική ενώ αγωνιζόταν στην Ξάνθη ο αριθμός ανεβαίνει στους 26.
Ναι όσο περίεργο και να ακούγεται γνωρίζοντας κανείς τον τρόπο που καλούνταν διαχρονικά οι ποδοσφαιριστές στην Εθνική υπάρχον και 5 ποδοσφαιριστές στην λίστα που κλήθηκαν στην Εθνική ενώ αγωνιζόταν στην ομάδα της Ξάνθης. Ο λόγος για τους Αχιλλέα Αδαμόπουλο, Ζήση Βρύζα, Παρασκευά Άντζα, Θωμά Κυπαρίσση, Γιάννη Παπαδημητρίου και Σπύρο Βάλλα. Με τους Παπαδημητρίου και Κυπαρίσση να καλούνται επί θητείας Βασίλη Δανιήλ ενώ ο Παρασκευάς Άντζας είχε κληθεί πρώτη φορά με την φανέλα του Ολυμπιακού και με την επιστροφή του στην Ξάνθη ξανακλήθηκε στην Εθνική ομάδα. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι αυτή του αείμνηστου Αχιλλέα Αδαμόπουλου που κλήθηκε την επομένη της ιστορικής και σπουδαίας ανόδου του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική. Ενώ ο Σπύρο Βάλλας κλήθηκε να παίξει τον Γενάρη του 2003 λίγους μήνες πριν πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Ο πρώτος Θρακιώτης της λίστας που κλήθηκε ποτέ στην Εθνική μας ομάδα ήταν το μακρινό 1958 ο μεγαλωμένος στην Κομοτηνή Τάκης Λουκανίδης που δύο χρόνια μετά την μεταγραφή του από τον Πανθρακικό στην Δόξα Δράμας θα φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο σε ένα ματς απέναντι στην Γαλλία. Το 1959 ο Μουφίτ Καλλιοντζή που είχε πάρει πέντε χρόνια νωρίτερα μεταγραφή από την Ασπίδα Ξάνθης στον Άρη φόρεσε την γαλανόλευκη στο ματς με την Δανία.
Ακολούθησε ο Ξανθιώτης με καταγωγή απο Κομοτηνή, Γιάννης Γκαϊτατζής με σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς που κλήθηκε για πρώτη φορά το 1967, τέσσερα χρόνια μετά την μεταγραφή του στον Πειραιά απο τον Ορφέα Ξάνθης. Ο τέταρτος Θρακιώτης που φόρεσε τα γαλανόλευκα ήταν επίσης απο την Ξάνθη με παρουσία στον “αιώνιο” αντίπαλο του Ορφέα την Ασπίδα Ξάνθης και μετέπειτα στον “αιώνιο” αντίπαλο του Ολυμπιακού τον Παναθηναϊκό, ο λόγος φυσικά για τον Αντώνη Αντωνιάδη.
Το 1967 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική και ο “μεγαλέξανδρος” του Ελληνικού ποδοσφαίρου, Γιώργος Κούδας, έχοντας μάλιστα διπλή Θρακιώτικη καταγωγή καθώς οι γονείς του κατάγονταν από την Τυρολόη (Τσόρλου όπως ονομάζεται σήμερα) Ανατολικής Θράκης(ο πατέρας) και από την Σταυρούπολη Ξάνθης (η μητέρα). Με τεράστια καριέρα στον ΠΑΟΚ ο Κούδας αγωνίστηκε σε 43 ματς έχοντας σημειώσει 4 γκολ.
Ακολουθεί το 1983 ο πρώτος Εβρίτης που φορά τα γαλανόλευκα, ο σπουδαίος βετεράνος ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ, Νίκος Αλαβάντας. Για να τον ακολουθήσουν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο επίσης Εβρίτης, Σωτήρης Μαυρομάτης και οι Ξανθιώτες Ηλίας Ταληκριάδης(τερματοφύλακα των ΑΟΞ, Ολυμπιακού και Ηρακλή) και Μάκης Χατζημωϋσιάδης(ΑΟΞ, Πανιώνιος).
Το 1990 ήρθε η πρώτη κλήση για τον Κομοτηναίο Ζήση Τσέκο που διέπρεψε με την φανέλα του Απόλλων Καλαμαριάς, για να ακολουθήσει 2 χρόνια αργότερα ένας απο τους κορυφαίους Θρακιώτες σε παρουσία με το εθνόσημο στο στήθος ο Εβρίτης Μαρίνος Ουζουνίδης που πρωτοκλήθηκε κατά την μεταγραφή του απο την Ξάνθη στον Παναθηναϊκό. Την ίδια χρονιά στην Εθνική θα παίξει ακόμα ένας Εβρίτης με σπουδαία καριέρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος σε Δόξα Δράμας, ΠΑΟΚ, Ξάνθη και Καλαμάτα, ο λόγος φυσικά για τον Χρήστο Χιονά. Το 1993 ο πατέρας του Φώτη, Βασίλης Ιωαννίδης και όντας παίκτης του Ολυμπιακού πλέον(το 88′ πήρε μεταγραφή από τον Πανθρακικό στην Καλαμαριά) θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με την φανέλα της Εθνικής ομάδας
Το 1995 ακολουθεί ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ο Εβρίτης Ντέμης Νικολαΐδης που κλήθηκε πρώτη φορά ενώ έκανε “παπάδες” με την φανέλα του Απόλλων Σμύρνης και αργότερα φυσικά στην μεγάλη καριέρα του με την φανέλα της ΑΕΚ. Ο Ντέμης όπως και οι Ζήσης Βρύζας αλλά και Στέλιος Βενετίδης ήταν μέλη της εκπληκτικής φουρνιάς του Ελληνικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία.
Όπως αναφέρθηκε ήδη επόμενος στην Εθνική ακόμη ένας Εβρίτης, ο Στέλιος Βενετίδης που το 1999 και όταν είχε ήδη πάρει μεταγραφή απο την Ξάνθη στον ΠΑΟΚ κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα. Για να συνεχίσει ως γνωστόν την μεγάλη του καριέρα στον Ολυμπιακό και αργότερα στην Λάρισα. Το 2000 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο και ο Δημήτρης Ναλιτζής, με καταγωγή από τα Ρίζια Έβρου, αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ εκείνη την περίοδο
Για να φτάσουμε στον κορυφαίο Θρακιώτη σε συμμετοχές με την Εθνική και 4ο όλων των εποχών, τον Ξανθιώτη Βασίλη Τοροσίδη που έκανε ντεμπούτο του 2007 και από τότε αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της. Ο Ξανθιώτης αμυντικός κατέγραψε 101 συμμετοχές με το εθνόσημο, μόνο οι Καραγκούνης, Ζαγοράκης και Κατσουράνης έχουν περισσότερες.
Δέκατος όγδοος Θρακιώτης της λίστας είναι ο Πέτρος Μάνταλος που από το 2014 αποτελεί σημαντικό στέλεχος στην Εθνική Ανδρών, με τον Κομοτηναίο μέσο της ΑΕΚ να είναι έτοιμος να αποτελέσει από τους ηγέτες της Εθνικής τα επόμενα χρόνια. Τελευταίος σε αυτή την λίστα είχε προστεθεί το 2019 ο Μανώλης Σιώπης που έκτοτε έχει καταγράψει συνολικά 5 συμμετοχές
Πλέον με το ντεμπούτο που έκανε ο Φώτης Ιωαννίδης οι Θρακιώτες, είτε γέννημα θρέμμα είτε με καταγωγή, φτάνουν στον αριθμό 20.
* Στην παραπάνω λίστα γίνεται αναφορά μόνο σε Θρακιώτες ποδοσφαιριστές, και όχι σε παίκτες που έπαιξαν στην Εθνική και κάποια στιγμή φόρεσαν και την φανέλα ομάδων της Θράκης, που έχουν αγωνιστεί έστω και σε ένα επίσημο ματς με τα χρώματα της Ελλάδας