Περισσότερα από 30.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στη Θάσο, σε μια τεράστια έκταση περίπου 120.000 στρεμμάτων που έχει κυκλώσει η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία περιλαμβάνει και εκτάσεις που δεν έχουν καεί. Με τα μέτωπα της φωτιάς να βρίσκονται σε ύφεση αλλά να παραμένουν ενεργά και σήμερα για τέταρτη μέρα, η πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής θα δοθεί από τη λεπτομερή δορυφορική χαρτογράφηση που γίνεται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης κατάστασης έκτακτων αναγκών Emergency Management Service – Mapping.
Η υπηρεσία, που εντάσσεται στο πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus, «άνοιξε» και παρακολουθεί ήδη στενά το νησί του Βορείου Αιγαίου, ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, ο οποίος έθεσε το αίτημα στην ευρωπαϊκή υπηρεσία, αναμένεται άμεσα η διάθεση των χαρτογραφικών δεδομένων.
Όπως φαίνεται από τον επίσημο ιστότοπο της υπηρεσίας, η Θάσος έχει επισημανθεί ανάμεσα στις τρεις περιοχές που παρακολουθεί αυτό το διάστημα στην Ευρώπη, μαζί με αυτές της Κεντρικής Ιταλίας που επλήγη από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, και των Σκοπίων, λόγω των πλημμυρών.
Πρόκειται για το πλέον προηγμένο μη στρατιωτικό σύστημα γεωσκόπησης, που καταγράφει λεπτομερώς τα δεδομένα μέσα από δορυφορικές εικόνες, αλλά και ένα σύνθετο σύστημα αισθητήρων, που βρίσκονται στο έδαφος, στον ουρανό και στη θάλασσα. Οι πληροφορίες δίνονται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ τα δεδομένα χρησιμοποιούνται και για την πρόγνωση των μελλοντικών κλιματικών τάσεων.
«Η περίμετρος της περιοχής που έχει καεί είναι σχεδόν η ίδια με τις μεγάλες πυρκαγιές της δεκαετίας του 1980, αλλά μέσα σ΄ αυτή υπάρχουν νησίδες με εκτάσεις που δεν έχουν καεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για το σύνολο της καμένης έκτασης προτού γίνει καταγραφή, και όσο οι εστίες είναι ακόμη ενεργές», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εικόνα, έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 11 σπίτια στις περιοχές του Πρίνου και των Αλυκών. Έχουν γίνει στάχτη δασικές εκτάσεις και ελαιώνες, ενώ έχουν καταγραφεί απώλειες σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυψέλες, δίκτυα ύδρευσης και άλλες δημόσιες υποδομές.
Μετά από άλλη μια δύσκολη νύχτα, με αναζωπυρώσεις στα Λιμενάρια και στον Θεολόγο, χθες οι εστίες βρίσκονταν σε ύφεση, ενώ συνέχισαν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Θάσο
Έπειτα από τέσσερα 24ωρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο νησί της Θάσου τα ξημερώματα του Σαββάτου τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης υπό πλήρη έλεγχο από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, έχοντας όμως κάψει συνολικά περισσότερα από 140.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων και επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στους ελαιοπαραγωγούς και τους μελισσοκόμους του νησιού. Δίνοντας καθημερινά όλες αυτές τις μέρες έναν τιτάνιο αγώνα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν χθες το απόγευμα να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις φωτιές σε όλα τα πύρινα μέτωπα στα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα νότια του νησιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο νησί για ένα ακόμα 24ωρο, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Με απόφαση του δημάρχου Θάσου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε και σήμερα παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που είχε ανακοινωθεί.
100 «ορφανοί» κεραυνοί πυρπόλησαν τη Θάσο – Πύρινη κόλαση από ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Το σπάνιο φαινόμενο των «ξηρών καταιγίδων» έκαψε τη Θάσο. Το νησί δέχτηκε το Σάββατο την επίθεση μιας συστοιχίας περίπου 100 «ορφανών» κεραυνών χωρίς βροχή, που πυροδότησαν τέσσερα μέτωπα φωτιάς. Με τη συνδρομή των ισχυρών ανέμων, αυτά μετατράπηκαν σε πύρινη κόλαση, που συνέχισε να κατακαίει για τρίτη μέρα χθες το νησί.
Το φαινόμενο εκδηλώθηκε εν μέσω μιας «καταιγίδας» συνολικά 3.000 και πλέον κεραυνών που έπεσαν μέσα σε 12 ώρες το Σάββατο στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Το νησί του Βορείου Αιγαίου είχε την ατυχία αυτοί που το έπληξαν να μη συνοδεύονται από βροχή, που θα έσβηνε τις εστίες εν τη γενέσει τους.
«Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν υπάρχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, με σχετική υγρασία κάτω του 50%, στο αποκαλούμενο ‘’ξηρό οριακό στρώμα’’, δηλαδή το στρώμα της τροπόσφαιρας σε ύψος έως 1.500 μέτρα από το έδαφος. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι πολύ πιθανό η βροχή που πέφτει από τα άνω στρώματα (πάνω από τα 1.500 μέτρα) να εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος», εξηγεί στο «Εθνος» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος στο Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου του Παρισιού και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγραφή του ανιχνευτή ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνών) του Αστεροσκοπείου «ZEUS», που παρουσιάζει το «Εθνος», το νησί της Θάσου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός συμπλέγματος καταιγίδων στις 6 το πρωί του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την ώρα εκείνη, και σε διάστημα 45 λεπτών, εκδηλώθηκαν τα τρία από τα τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί (στις 6 στην Αλυκή, στις 6.20 στον Πρίνο και στις 6.45 στα Λιμενάρια), ενώ ακολούθησε το τέταρτο μέτωπο στον Θεολόγο στη 1.30 το μεσημέρι. «Την ίδια ώρα επικρατούσαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, οι οποίοι έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή επί 36 ώρες, από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι της Κυριακής. Ο συνδυασμός των δύο φαινομένων έφερε την καταστροφή», εξηγεί ο κ. Ντάφης.
Βασίλης Ιγνατιάδης – Εθνος