Μέτρα για την αποτροπή εισόδου και εξάπλωσης του νοσήματος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης , στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και στη λοιπή Χώρα έλαβε η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ορίζοντας Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης (Ζ.Α.Ε.), που περιλαμβάνει 47 οικισμούς, για την προστασία του πληθυσμού των αιγοπροβάτων.
Το μέτρο λήφθηκε γιατί ήδη έχουν εντοπιστεί εστίες εστιών Πανώλης των Μικρών
Μηρυκαστικών στην Βουλγαρία, για αυτό και δημιουργήθηκε μια ζώνη προστασίας σε απόσταση 10 χιλ παράλληλα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ώστε αυτή να μην μπει και επεκταθεί στη χώρα μας.
Να υπενθυμίσουμε πως ήδη στον ¨Εβρο έχει δημιουργηθεί ανάλογη Ζώνη στα σύνορα με την Τουρκία
Οι οικισμοί που εντάσσονται στην ζώνη αυτή είναι οι εξής:
-Εύθυμο
-Πόα
-Πάνδροσος
-Αστραία
-Κερασιά
-Πάτερμα
-Πολύαρνο
-Μέγα Πιστό
-Άρδεια
-Ταγγαίο
-Μίσχος
-Δρύμη
-Τρίκορφο
-Ασώματοι
-Κάτω Βυρσίνη
-Σήμα
-Θάμνα
-Κόβαλο
-Μελίταινα
-Αγίασμα
-Οργάνη
-Κάβος
-Δύμη
-Σμιγάδα
-Διχάλα
-Φωλιά
-Μυρτίσκη
-Κρυστάλλη
-Σύμβολα
-Κύμη
-Άνω Κάρδαμος
-Νυμφαία
-Σαρακηνή
-Κάτω Κάρδαμος
-Μεγάλη Άδα
-Εσοχή
-Κάτω Δροσινή
-Μικρή Άδα
-Ραγάδα
-Τσούκα
-Άνω Καμπή
-Άνω Μύτικας
-Βούρλα
-Κάτω Καμπή
-Κάτω Μύτικας
-Κέχρος
-Κερασιά Κέχρου
Στη ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:
α) Καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους
β) Εβδομαδιαία (ανάλογα με την εκτίμηση του κινδύνου) κλινική εξέταση των ανωτέρω εκμεταλλεύσεων ξεκινώντας από αυτές που βρίσκονται πλησίον των συνόρων και σύνταξη των σχετικών εκθέσεων κλινικής εξέτασης.
γ) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των αιγοπροβάτων που πρόκειται να μετακινηθούν (για οποιοδήποτε λόγο) από την Ζ.Α.Ε. προς τις υπόλοιπες (εκτός ζώνης) περιοχές της ΠΕ Ροδόπης ,της Περιφέρειας ή της χώρας γενικότερα, πριν από τη μετακίνησή τους. Η έκδοση του σχετικού εγγράφου κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται αφού αποκλειστεί κάθε υπόνοια (απουσία κλινικών συμπτωμάτων, δερματικών αλλοιώσεων, ιστορικό σύνδεσης με περιοχές υψηλού κινδύνου στην Βουλγαρία του νοσήματος και
δ) Ατομική ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων για τον κίνδυνο εισόδου πανώλους και τις συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και της χώρας και συνεχής ενημέρωση για την κλινική εικόνα του νοσήματος.
ε) Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων της Ζ.Α.Ε.