Στην Κομοτηνή βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα η Εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Ύστερα από την γνωριμία μας με τους παίκτες, ήρθε η στιγμή για τη γνωριμία με τον προπονητή σε αυτή την προσπάθεια. Ο Σεραφείμ Ζώτος, στον χώρο του μπάσκετ με αμαξίδιο, από τη δεκαετία του ’90, σας καλεί να δώσετε το παρόν στους αγώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας που θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής το τριήμερο 18-20.
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ
Την Τρίτη18 Ιουλίου η Ελλάδα υποδέχεται τη Βουλγαρία στις 19:00, ενώ την ίδια ώρα την Τετάρτη Βουλγαρία και Κύπρος τίθενται αντιμέτωπες. Η αυλαία “πέφτει” με το Ελλάδα-Κύπρος, την Πέμπτη 20 Ιουλίου, και ώρα 20:00, σε έναν αγώνα γιορτή, ο οποίος θα μεταδοθεί και ζωντανά από την ΕΡΤ. Στόχος της Ελλάδας είναι να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα για το πανευρωπαϊκό της Τσεχία, που διεξάγεται στις 25-29 Ιουλίου.
Απώτερος στόχος είναι “η άνοδος στη Β’ κατηγορία”, όπως μας εξηγεί ο κ. Ζώτος, οποίος σημειώνει πως στο συγκεκριμένο τουρνουά “ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός άρα κάθε αποτέλεσμα μπορεί να συμβεί”. “Ο κόσμος θα παρακολουθήσει κάτι που λογικά δεν έχει ξαναδεί, και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρουν ένα ερέθισμα, ώστε να μπουν στον χώρο του αθλητισμού γενικά και όχι απαραίτητα στο μπάσκετ. Το πιο βασικό είναι να βγει από τον καναπέ του σπιτιού και να μπει στην οικογένεια του αθλητισμού”, είναι το κάλεσμα του προπονητή προς τους Κομοτηναίους και τα άτομα με αναπηρία που δεν είναι πολύ εξωστρεφή.
Σ. ΖΩΤΟΣ: “ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟΥΣ”
“Ήρθα σε τυχαία επαφή με τον χώρο τη δεκαετία του ’90, στην Αθήνα. Μόλις είδα το άθλημα ενθουσιάστηκα αμέσως και έκτοτε ασχολούμαι σημαντικά με το αντικείμενο”, μας εξηγεί ο Σεραφείμ Ζώτος για τις καταβολές του. Ο ίδιος μάλιστα έχει και την ομάδα του Άτλαντα στην Αθήνα, η οποία φέτος στέφθηκε και πρωταθλήτρια.
Η φιλοσοφία του προπονητή είναι η εξής: “Δεν με ενδιαφέρει, με την καλή έννοια, αν υπάρχουν δυσκολίες. Αντιμετωπίζω τους αθλητές ίσος προς ίσους, δεν συζητάω για θέματα αναπηρίας και κινητικότητας (αλλά για μπάσκετ)”, κι εξηγεί ότι υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές με το μπάσκετ αρτιμελών, όπως σε τακτική και τεχνική.
Παράλληλα με τη βελτίωση της Εθνικής, γίνεται προσπάθεια για βελτίωση και του πρωταθλήματος στην Ελλάδα, το οποίο διεξάγεται σε δυο ομίλους, με μια τελική φάση. “Υπάρχει σχεδιασμός, με τη νέα διοίκηση του πρωταθλήματος, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιωθεί το πρωτάθλημα, να παίζουν όλες οι ομάδες εναντίον όλων, κι όχι σε δυο ομίλους”, δηλώνει ο κ. Ζώτος.
Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
“Η φιλοξενία για εμάς είναι εξαιρετική, έχουμε όλες τις ανέσεις και μας βοηθούν όλοι οι άνθρωποι, προκειμένου το στάδιο προετοιμασίας μας είναι όσο το δυνατό καλύτερο. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο περιβάλλον”, δηλώνει ο προπονητής για το πως βρίσκει τα πράγματα στην Κομοτηνή αυτή την εβδομάδα κι εξηγεί ότι “το μεγάλο πλεονέκτημα της πόλης είναι πως είναι επίπεδη, άρα για ΑμεΑ είναι το καλύτερο και εξίσου σημαντικό αποτελεί πως οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι”. Πρόκειται για θετική είδηση, ότι η Κομοτηνή παίρνει τα εύσημα!
Μ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: “Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ”
Στο “τιμόνι” του τουρνουά και γενικά της φιλοξενίας, βρίσκεται ο αθλητικός σύλλογος ΑμεΑ “Ηρόδικος”, ο Μιχάλης Ραγκούσης πρόεδρος του οποίου μας δηλώνει για το τουρνουά πως “πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία την δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, έχουμε την τύχη να γίνει στην πόλη μας” και χαρακτηρίζει τη διοργάνωση ως “ένα πολλαπλό εγχείρημα και τουριστικό και εμπορικό και αθλητικό”.
Στη συνέχεια, εξηγεί ότι στην Κομοτηνή έχει επιτευχθεί ένα βιώσιμο καθεστώς για όλους. “Οι παίκτες είναι σε μια πόλη που μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτόνομα με αξιοπρέπεια και σε ένα κοινωνικό σύνολο που δεν τους βλέπει με παράξενα βλέμματα. Ζούμε σε μια πόλη που το αμαξίδιο, η αναπηρία δεν είναι κάτι που θα τραβήξει το μάτι πια”, εξηγεί σχετικά και τονίζει πως αυτό αποδίδεται σε μια συλλογική προσπάθεια συλλόγων, φορέων, ΜΜΕ, που έχουν κάνει την Κομοτηνή υλικά και “πνευματικά” προσβάσιμη.