Search

Season Preview: Η Super League 2019/2020 στο πιάτο σας! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ελληνικό Πρωτάθλημα που κάνει σέντρα!

Η 14η Super League από την ίδρυσή της (το 2006-2007 ήταν η παρθενική διοργάνωση) ξεκινάει το Σάββατο (24/8). Σε αντίθεση με προηγούμενες σεζόν, αυτή τη φορά δεν υπήρξε καθυστέρηση στη σέντρα, παρότι και πάλι έγινε πολλή κουβέντα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με την ΕΡΤ να προτείνει μείωση 45% στις ομάδες που είχαν συμβόλαιο μαζί της. Το πρωτάθλημα 2019-2020 άλλαξε μορφή, καθώς τα playoffs επέστρεψαν. Από τη διαδικασία του μίνι τουρνουά θα βγαίνει αυτή τη φορά και ο πρωταθλητής, αντίθετα με ό,τι ίσχυε παλαιότερα, όπου συμμετείχαν οι ομάδες στις θέσεις 2-5 μόνο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Στα playoffs θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την πρώτη έως και την έκτη θέση, μεταφέροντας τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, ενώ από τη διαδικασία θα κρίνονται – πέραν του πρωταθλητή – και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια (Champions League και Europa League). Η τελευταία ομάδα αυτού του μίνι πρωταθλήματος, θα μένει με άδεια χέρια. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την έβδομη έως την τελευταία (14η) θα συμμετέχουν στα playouts για ν’ αποφύγουν τον υποβιβασμό από τη Super League 1 στη Super League 2.  Η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση θα υποβιβαστεί, ενώ η προτελευταία θα δώσει μπαράζ με τον 2ο της Super League.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις 14 ομάδες που θα “μονομαχήσουν”, καταγράφει τους στόχους τους και τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν έως σήμερα, ενώ παρουσιάζει τα γήπεδα και τους διαιτητές.

ΠΑΟΚ (1926)

Ο αήττητος πρωταθλητής ΠΑΟΚ, μετά την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του, μπαίνει στη μάχη για τη διατήρηση των κεκτημένων, με νέο προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα. Η αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Champions League και το γεγονός ότι σημαντικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ παραμένουν στα… πιτς, δυσκολεύει το έργο του Δικέφαλου στο ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμη καταφέρει να ενσωματώσει απόλυτα στο ομοιογενές σύνολό του, από το οποίο πάντως δεν έλειψαν οι αποχωρήσεις, τους ποδοσφαιριστές που απέκτησε το φετινό καλοκαίρι και δεν έχει εγκαταλείψει τις μεταγραφικές του αναζητήσεις, στη μεσαία και την επιθετική του γραμμή. Ο Αμπέλ Φερέιρα φιλοδοξεί να παρουσιάσει έναν ΠΑΟΚ περισσότερο επιθετικό από ό,τι την περασμένη σεζόν που θα αποδίδει και καλύτερο ποδόσφαιρο και αυτό χρειάζεται σίγουρα χρόνο για να επιτευχθεί. Ο στόχοι του ΠΑΟΚ παραμένουν υψηλοί και ο Δικέφαλος θέλει να επαναλάβει την περυσινή του πορεία και να φτάσει στην κατάκτηση των δύο εγχώριων τίτλων.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιβάν Σαββίδης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Άμπελ Φερέιρα (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Τούμπα, χωρητικότητα 29.000

 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Εσίτι (Γάνδη), Αουγκούστο (Κορίνθιανς), Στοχ (Σλάβια Πράγας), Ροντρίγκο (Ντεπορτίβο Άβες), Μιχάι (Παναιτωλικός), Ζίβκοβιτς (Ξάνθη), Μελιόπουλος (Ξάνθη) Ουάρντα (επ. Ατρόμητος), Μουλέν (επ. Ανκαρακουτσού), Κάτσε (επ. Παναθηναϊκός)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Κουλούρης (επ. Ατρόμητος / Τουλούζ), Ολιβέιρα (επ. Πόρτο), Κάνιας (Ερυθρός Αστέρας), Σάχοφ (Λέτσε), Γλύκος, Κάκκο (επ. Καραϊσκάκης / ελ.), Μαλεζάς (Ξάνθη), Σαλαμούρας, Σιαμπάνης (Ολυμπιακός), Τόσκα (επ. Ρεάλ Μπέτις), Καρέλης (επ. Γκενκ), Ρέι (δαν. Πατσούκα), Χαρίσης (επ. Κορτράικ / Ατρόμητος), Μπαλογιάννης (δαν. Βόλος), Τσαούσης (δαν. Βόλος), Διαμαντής (δαν. Βόλος), Λύρατζης (δαν. Βόλος), Μυστακίδης (επ. Γκόρνικ Ζάμπρζε / δαν. Βόλος), Γκαργκαλατζίδης (δαν. Ξάνθη), Ματθαίου (επ. Καραϊσκάκης / ελ.), Μούτσα (επ. Καραϊσκάκης / ελ.), Μιχόγεβιτς (επ. ΟΦΗ / δαν. Άουε), Πατράλης (επ. Δόξα Δράμας / Απόλλων Σμύρνης), Κίτσιου (Ανκαραγκουτσού), Χατσερίντι, Δεληγιαννίδης (επ. ΟΦΗ / ελ. ΟΦΗ), Χατζηισαΐας (επ. Ατρόμητος / Ρίζεσπορ), Μαρκόφσκι (επ. Τρίκαλα / δαν. Εθνικός Άχνας), Ενρίκε (Καϊσέρισπορ), Μπουργάνης (Βόλος / δαν. Καραϊσκάκης Άρτας), Κούστα (επ. Αιγινιακός / δαν. Καραϊσκάκης Άρτας), Μελίσσας (δαν. Βόλος)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1925)

Δύο χρόνια μακριά από τίτλο έχει μείνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος σκοπεύει φέτος να επιστρέψει στην κορυφή. Η ομάδα έχει κάνει εντυπωσιακά πράγματα στα φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια και η δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς αποδίδει καρπούς. Οι μεταγραφές που έχουν κάνει οι ερυθρόλευκοι, κυρίως αυτές των Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς και Σεμέντο αποδεικνύονται μέχρι σήμερα κομβικές.

Μεγάλης σημασίας κίνηση ήταν η αγορά του Ζοζέ Σα από την Πόρτο. Παρότι το σύνολο πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, με βάση τις εμφανίσεις στο Champions League, είναι σίγουρο ότι μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα προκύψουν κινήσεις ενίσχυσης. Αυτό που προέχει, είναι ο ποδοσφαιριστής που θα καλύψει τις θέσεις 8-10.

Η διαφαινόμενη πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης φέρνει χρήμα, που επιτρέπει στην ΠΑΕ να κινηθεί δυναμικά. Εκείνο που αποτελεί Νο1 στόχο πέρα από όλα τα άλλα, πάντως, είναι η επιστροφή στον τίτλο της Super League.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιωάννης Μώραλης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πέδρο Μαρτίνς (2η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Γ. Καραϊσκάκης, χωρητικότητα 32.115

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Αλέν (Ντιζόν), Μάρκοβιτς (Παρτιζάν), Ελ Αραμπί (Αλ Ντουχαΐλ), Σεμέδο (Βιγιαρεάλ), Σουντανί (Νότιγχαμ Φόρεστ), Σα (Πόρτο), Μπρούνο (ΛΑΣΚ Λιντς), Ντουρμισάι (Πανιώνιος), Βαλμπουενά (Φενερμπαχτσέ), Ραντζέλοβιτς (επ. Ραντνίτσκι), Γιάννης Μασούρας (επ. Ολυμπιακός), Μπανανά (επ. Πανιώνιος), Ναουέλ (επ. Λα Κορούνια), Μπα (επ. Αζαξιό)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Ένχελς (Ρεμς), Μιράντα (επ. Γουλβς), Χασάν (επ. Μπράγκα), Γιαννιώτης (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Λοντίγκιν (επ. Ζενίτ), Χουτεσιώτης, Νικολάου (Έμπολι), Ζιλ Ντίας (επ. Μονακό), Γούτας (επ. Λεχ Πόζναν / Ατρόμητος), Νάτχο, Μάνος (επ. ΠΑΣ Γιάννινα / δαν. ΟΦΗ), Ευαγγέλου (επ. ΠΑΣ Γιάννινα / Πανιώνιος), Σάλιακας (επ. Χανιά / Λαμία), Τσερκώνης, Γεωργαντής (Πανθηραϊκός), Μανθάτης (επ. Πανιώνιος / δαν. Ανόρθωση), Ιγκόρ (επ. ΑΕΚ Λάρνακας / δαν. Όσιγιεκ), Σολδάνο (δαν. Μπόκα Τζούνιορς), Σιαμπάνης (ΠΑΟΚ / δαν. Νότιγχαμ Φόρεστ), Κάιπερς (δαν. Αζαξιό), Κεϊτά (δαν. Αζαξιό)

ΑΕΚ (1924)

Η ΑΕΚ αρχίζει τη νέα σεζόν στην Super League 1 με αντίπαλο την Ξάνθη στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 25/8. H διοίκηση της Ένωσης αποφάσισε ν’ αλλάξει τον Μανόλο Χιμένεθ, επενδύοντας στον Μιγκέλ Καρντόσο. Ο Πορτογάλος προπονητής επιχειρεί να φέρει νέα φιλοσοφία στους “κιτρινόμαυρους” και να βασίσει το δημιούργημά του στο ελκυστικό ποδόσφαιρο, αν και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει πράξη, με βάση τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του. Όσον αφορά στο μεταγραφικό σκέλος, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές (ακόμα και σε αυτή της κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια) έγιναν γρήγορες κινήσεις.

Αποκτήθηκε άμεσα ο σέντερ φορ για ν’ αντικαταστήσει τον Έσε Πόνσε, δηλαδή ο Νέλσον Ολιβέιρα, ενώ καλύφθηκε το κενό 2,5 ετών στα “φτερά” με τον Ντανιέλε Βέρντε. Αμφότεροι ήταν κανονικές μεταγραφές, δείγμα της διάθεσης της διοίκησης να επενδύσει. Εκκρεμεί η απόκτηση ενός στόπερ για να επιδιώξει η ΑΕΚ να μπει στο κυνήγι της επιστροφής στην κορυφή μ’ ένα ρόστερ που ναι μεν παρουσιάζεται πλήρες, αλλά έχει εμφανίσει αδυναμία στα προκριματικά του Europa League. Στα σημαντικά της ενίσχυσης και η επιστροφή του Ογκνιέν Βράνιες ο οποίος ήταν εκ των βασικών συντελεστών/πρωταγωνιστών στην κατάκτηση της κορυφής πριν από δύο χρόνια.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευάγγελος Ασλανίδης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μιγκέλ Καρντόσο (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: ΟΑΚΑ, χωρητικότητα 69.618

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Ολιβέιρα (Νόριτς), Βέρντε (Ρόμα), Σιμάο (Αντβέρπ), Βράνιες (δαν. Άντερλεχτ), Παουλίνιο (Τσάβες), Αθανασιάδης (Αστέρας Τρίπολης), Ντέλετιτς (ΑΕΛ), Ζεράλδες (δαν. Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Μοράν (επ. Μάλαγα), Βασιλαντωνόπουλος (επ. Λαμία), Μπάμπης (επ. Απόλλων Πόντου), Βλαχομήτρος (επ. Αιγινιακός), Σαμπανάτζοβιτς (επ. Ζελιέζνιτσαρ), Τσέλιος (επ. Εργοτέλης)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Μπογέ (επ. Τορίνο), Άλεφ (επ. Μπράγκα / δαν. ΑΠΟΕΛ), Γκάλο, Πόνσε (επ. Ρόμα/Σπαρτάκ Μόσχας), Λαμπρόπουλος (Ντερπορτίβο Λα Κορούνια),  Γιαννίκογλου (ΠΑΣ Γιάννινα), Μπακασέτας (Αλάνιασπορ), Μαρκοπουλιώτης, Κορνέζος (δαν. Βόλος), Γιαννιώτας (Απόλλων Λεμεσού), Γιαννούτσος (δαν. Αλκή), Πάντος (επ. Σπάρτη / δαν. Καλαμάτα), Τσιβελεκίδης (δαν. Καλαμάτα)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (1923)

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές της σεζόν που ολοκληρώθηκε, αποχώρησαν. Χατζηισαΐας, Ουάρντα, Μπρούνο και Κουλούρης δεν συνεχίζουν στον Ατρόμητο και η αλήθεια είναι πως αυτοί που αποκτήθηκαν ίσως να μην είναι σε θέση να καλύψουν επάξια τα κενά. Από την άλλη, οι Περιστεριώτες εξακολουθούν να διαθέτουν μία από τις καλύτερες και πιο ποιοτικές ομάδες του πρωταθλήματος και θα παλέψουν να μπουν στην πεντάδα, ώστε να ξαναβγούν στην Ευρώπη.

Ακόμα αναζητείται ένας επιθετικός, αφού στη γραμμή κρούσης παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα. “Σώσαμε τη χρονιά” ανέφεραν οι άνθρωποι της ΠΑΕ μετά την πρόκριση σε βάρος της Ντουνάισκα, γνωρίζοντας ότι στον γ’ προκριματικό η Λέγκια είχε το ξεκάθαρο προβάδισμα, όπως τελικά αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος. Στην επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Γιάννης Αναστασίου καλείται να οδηγήσει τον Ατρόμητο στην πεντάδα και όσο πιο μακριά στον θεσμό του Κυπέλλου.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Σπανός

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Αναστασίου (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου χωρητικότητα 9.035

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19:  Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Ταλόχα (Μποαβίστα), Καχίλα (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), Γιακουμάκης (Λεβαδειακός), Χαρίσης (ΠΑΟΚ), Βέλλιος (Νότιγχαμ Φόρεστ), Γούτας (Ολυμπιακός), Τριμμάτης (Κ19), Γαρουφαλιάς (επ. Απόλλων Σμύρνης), Ρόσα (ελ.)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Κουλούρης (επ. ΠΑΟΚ), Χατζηισαΐας (επ. ΠΑΟΚ), Μπρούνο (επ. ΛΑΣΚ Λιντς / Ολυμπιακός), Βασιλακάκης (Ανόρθωση), Σάκιτς (Στουρμ Γκρατς), Ουάρντα (επ. ΠΑΟΚ), Μπουσούλατζιτς (Άρκα Γκντίνια), Καρασαλίδης (Ξάνθη), Ίμερι, Μούγιακιτς

ΑΡΗΣ (1914)

Με την κατάληψη της 5ης θέσης στο περσινό πρωτάθλημα ο Άρης, επέστρεψε στην Ευρώπη, όπου κατάφερε να περάσει έναν γύρο, πετώντας εκτός την ΑΕ Λεμεσού. Ακολούθησε ο αποκλεισμός από τη Μόλντε, που πείραξε αρκετά, κυρίως για τον τρόπο που ήρθε. Οι κίτρινοι διαθέτουν και φέτος ισχυρό σύνολο, ικανό να τερματίσει μέσα στην πρώτη πεντάδα. Έγιναν ηχηρές κινήσεις, κυρίως αυτή του Μπράουν Ιντέγε, στον οποίο μάλιστα δόθηκε συμβόλαιο 500.000 ευρώ ετησίως.

Πολύ σημαντική κρίνεται η ανανέωση των Φετφατζίδη και Μαρτίνες, η αγορά του Ροζ, η προσθήκη του Σουηδού μπακ χαφ Σούντγκρεν. Επίκειται επιπλέον ενίσχυση με τον Αργεντινό εξτρέμ Μανσίνι, ενώ σταντ μπάι είναι ο Βέλγος αριστερός μπακ, Ντε Μποκ. Ο βασικός περσινός κορμός έχει διατηρηθεί και με σύμμαχο την έδρα και τους οπαδούς που στηρίζουν την ομάδα, εκτιμάται πως ο Άρης θα μπορέσει και τη νέα αγωνιστική περίοδο να εξασφαλίσει θέση στην Ευρώπη.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεόδωρος Καρυπίδης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σάββας Παντελίδης (2η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Κλεάνθης Βικελίδης, χωρητικότητα 23.800

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Σάσα (Λουντογκόρετς), Ντουαρτέ (Χέρακλες), Σούντγκρεν (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Μενέντεθ (επ. Κόρδοβα), Ιντέγε (ελεύθερος), Εμάν (Στουρμ Γκρατς), Ροζ (Λοριάν)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Σιώπης (Αλάνιασπορ), Αναγνωστόπουλος (Απόλλων Σμύρνης), Ανάκογλου (Λαμία), Βαλεριάνος (Πάφος), Διαμαντόπουλος, Ιντζόγλου (Παναχαϊκή), Καλλίδης, Διαμαντόπουλος, Καντιμοίρης, Σαββίδης (Μιχάλοβτσε), Σταματής (Τρίκαλα), Σταμπουλίδης (Εξτρεμαδούρα), Ματέο Γκαρσία (επ. Λας Πάλμας), Παυλίδης (Απόλλων Σμύρνης)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (1890)

Ο Πανιώνιος δεν πέρασε επιτυχώς από τη διαδικασία της αδειοδότησης και είχε περιορισμό στις μεταγραφές. Δεν μπήκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και σε ταμεία και είχε το δικαίωμα απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή (Έλληνα ή ξένου) άνω των 23 ετών και απεριόριστο αριθμό Ελλήνων κάτω των 23 ετών. Τα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να προβληματίζουν την ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια, παρά την προσπάθεια της νυν διοίκησης.

Το -6 με το οποίο θα ξεκινήσουν έχουν στόχο να το σβήσουν άμεσα οι “κυανέρυθροι”. Γι΄αυτό και η πρεμιέρα με τον Βόλο θεωρείται κομβική, κι ας πρόκειται για την 1η αγωνιστική. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης θέλοντας και μη προχώρησε στην απόκτηση πιτσιρικάδων, ορισμένων δανεικών. Η ενίσχυση επίκειται να συνεχιστεί. Ο Άκης Μάντζιος συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία, ευελπιστώντας ότι η ομάδα του δεν θα κινδυνεύσει και θα εξασφαλίσει γρήγορα παραμονή.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρήστος Δάρας

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Άκης Μάντζιος (2η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Νέα Σμύρνη, χωρητικότητα  11.115

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Εμμανουηλίδης (δαν. Παναθηναϊκός), Αραμπούλι (Πούσκας), Παπανικολάου (Πλατανιάς), Λυμπεράκης (Καβάλα), Χρούσιελ (Καραϊσκάκης Άρτας), Ευαγγέλου (Ολυμπιακός), Κιάκος (Μετέωρα), Κραγιόπουλος (Πιερικός), Δούμτσιος (Δόξα Δράμας), Μπεξαβάνος (δαν. Λάτσιο), Μιλόγεβιτς (Βοϊβοντίνα), Σέλκος (Πάντερμπορν Β’)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Ντε Ταντέο (Κρετέιγ), Μπραχίμι (Βιλ), Μανοΐλοβιτς (επ. Χετάφε), Μπουμάλ, Μπανανά (επ. Ολυμπιακός), Μασούρας (επ. Ολυμπιακός), Μανθάτης (επ. Ολυμπιακός), Ντουρμισάι (Ολυμπιακός), Σπιριντόνοβιτς (Πογκόν Σέτσιν), Κότσιτς (Βολουντάρι), Μακρύλλος, Κεϊτά (επ. Ολυμπιακός), Γλυνός, Κούρντι (Αλ Χιλάλ)

ΛΑΜΙΑ (1964)

Με νέο προπονητή η Λαμία, καθώς 20 ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν ο Σωτήρης Αντωνίου διαδέχθηκε τον Μάκη Χάβο. Με μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με πέρυσι, αλλά με την ίδια δίψα, η ομάδα της Φθιώτιδας καλείται να επαναλάβει την φανταστική πορεία που έκανε πέρυσι, καθώς ήταν η κορυφαία επαρχιακή ομάδα, ενώ έφθασε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς πέταξε έξω τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν μπόρεσε να υπερκεράσει το εμπόδιο και της ΑΕΚ. Ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα για τη Λαμία και θα ηγηθεί της προσπάθειας.

Σημαντική η παραμονή των Αντέτζο, Μπεχαράνο και Πλιάτσικα, ενώ οι κυανόλευκοι ενισχύθηκαν σημαντικά με την απόκτηση του Σάλιακα, Τουράμ, Μπαχανάκ, Βελλίδη. Με όπλο την έδρας της – το ΔΑΚ Λαμίας το οποίο είναι σχεδόν πάντα γεμάτο – η ομάδα της Ρούμελης θα επιδιώξει πρωτίστως να εξασφαλίσει νωρίς την σωτηρία της και δευτερευόντως να φθάσει στη διάκριση, κυρίως μέσα από το θεσμό του Κυπέλλου.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Ποντίκας

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σωτήρης Αντωνίου (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: ΔΑΚ Λαμίας, χωρητικότητα  5.500

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Μπαχανάκ (Ρεμς), Βασιλόγιαννης (Ουμρανίγεσπορ), Τουράμ (Κέρκυρα), Βελλίδης (ΠΑΣ Γιάννινα), Θεοδωρόπουλος (Απόλλων Πόντου), Καραγιάννης (Χανιά), Ανάκογλου (Άρης), Ράμος (Απόλλων Λάρισας), Σάλιακας (Ολυμπιακός), Βύντρα (Ομόνοια)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Μπαράλες (Αστέρας Τρίπολης), Μπερτόλιο (Αλντοσίβι), Πίτι (Τζαμσχεντπούρ), Σαράνοφ, Αναστασιάδης, Καραγκούνης (Απόλλων Σμύρνης), Καρυπίδης (αποσύρθηκε), Λαμπρόπουλος (Αταλάντη), Μπαντής, Παπαργυρίου, Επστάιν (Μπάλινγκεν), Μαστούρ, Βασιλαντωνόπουλος (επ. ΑΕΚ), Ασούμπρε (επ. ΑΕΚ Λάρνακας), Μελίσσας (επ. ΠΑΟΚ), Μπλάζιτς (Απόλλων Σμύρνης)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1908)

Την απόλυτη αντίφαση βίωσε πέρυσι ο Παναθηναϊκό. Άρχισε τη σεζόν 2018-2019 με φόβους για υποβιβασμό, πραγματοποίησε έναν πρώτο γύρο πρωταθλητισμού εκπλήσσοντας τους πάντες, αλλά στον δεύτερο γύρο κατέρρευσε αγωνιστικά, ενώ η διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έθεσε σε αμφιβολία ακόμα και την παραμονή στην κατηγορία και εν τέλει τερμάτισε στην 8η θέση. Φέτος, ο Παναθηναϊκός αρχίζει με στόχο την τετράδα και ελπίζει να διεκδικήσει το Κύπελλο.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν διατηρηθεί το προπονητικό επιτελείο και ο «κορμός» της ενδεκάδας. Επιπλέον, ο Γιώργος Δώνης έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες στην επίθεση, αφού στους Μακέντα, Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Καμπετσή προστέθηκαν οι Κολοβός, Μολό, Ζαχίντ και Μπεκ. Αντίστοιχα, στην ανασταλτική λειτουργία είναι αποδυναμωμένος μέχρι στιγμής… Αναπληρωματικός του Κουρμπέλη δεν υπάρχει, ενώ τα κενά του Κουλιμπαλί και του Κάτσε δεν έχουν αναπληρωθεί. Τέλος, το σημαντικότερο στοίχημα του Παναθηναϊκού στη σεζόν είναι να ξανακερδίσει τον κόσμο του, ο οποίος παραμένει αποστασιοποιημένος μετά τα όσα έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια…

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάνος Μαυροκουκουλάκης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιώργος Δώνης (2η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: ΟΑΚΑ, χωρητικότητα 69.618

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Μπεκ (Αννόβερο), Μολό (Σοσό), Ζαχίντ (δαν. ΑΠΟΕΛ), Νούνιες (Λέγκια Γκντάνσκ), Κολοβός (Ομόνοια), Κόναν (ελ.), Αγγελόπουλος (επ. Σπάρτη), Δημήτρουλας (επ. Αιγινιακός), Χαντζάρας (επ. Βέροια)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Άλτμαν (Χάποελ Τελ Αβίβ), Κουλιμπαλί, Βαλμάς (επ. Σπάρτη / ελ.), Τριανταφυλλόπουλος, Κάτσε (επ. ΠΑΟΚ), Κουντουριώτης (Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε), Σιφναίος (δαν. Απόλλων Λάρισας), Εμμανουηλίδης (δαν. Πανιώνιος)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (1926)

Ο Παναιτωλικός δεν αλλάζει την πολιτική που χαράζει τα τελευταία χρόνια. Ποντάρει και πάλι σε παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία του. Ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα του. Για να καταλάβετε, ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που δεν προέρχεται από τα τμήματα υποδομής των Αγρινιωτών είναι ο τερματοφύλακας Γιαννακόπουλος. Σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος τα “καναρίνια” έχουν περισσότερες λύσεις και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για καλή πορεία, με βάση και τις κινήσεις που έκαναν στο μεταγραφικό παζάρι.

Ο Πορτογάλος προπονητής Λουίς Κάστρο, που προέρχεται από την U23 της Γκιμαράες, ξέρει πώς είναι να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές και στην ΠΑΕ ευελπιστούν να τους βγει η επιλογή τους να τον φέρουν στο Αγρίνιο, πιστεύοντας ότι είναι τεχνικός που ταιριάζει στη φιλοσοφία τους. Στον Παναιτωλικό πιστεύουν ότι δεν θα μπουν σε περιπέτειες με την παραμονή και προσδοκούν σε μια εύκολη παραμονή.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάκης Μπελεβώνης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Λουίς Κάστρο (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Γήπεδο Παναιτωλικού, χωρητικότητα 6.000

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19:  Θέση 

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Σιέστεντ (Χαποέλ Χάιφα), Μπάλμπι (Ίντερ Τούρκου), Σανιά (Μπελενένσες), Ταχάρ (Μποαβίστα), Ρομάν (Μιέντζ Λέγκνιτσα), Μιμίτο (Γκιμαράες Β’), Ντάλσιο (Μπενφίκα Β’), Γιοβάνοβιτς (Σέπσι), Ντουάρτε (Βιλαφρανκένσε), Κουσιάδης (επ. Τηλυκράτης), Μαρσιάλ (Άσχοντ), Κνετ (Βάκερ Ίνσμπουργκ), Καββαδίας (Κ19), Μπακαδήμας (Κ19), Φυτόπουλος (Κ19)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Μιχάι (ΠΑΟΚ), Μάρκος Πάουλο (Κοΐμπρα), Μάζουρεκ (Λέφσκι Σόφιας), Άργκους (Κοΐμπρα), Βασιλούδης, Τσέναμο (αποσύρθηκε), Τσοκάνης (Βόλος), Γκούγκα (επ. Μπενφίκα / Φαμαλικάο), Αμαράλ (επ. Μπενφίκα / Ρίο Άβε), Χαντάκιας (επ. Κέρκυρα / Τσέρνο Μόρε), Μαρινάκης (ΟΦΗ), Μανά (Ντιφένσα ι Χουστίσια), Σταματόπουλος (επ. Ναυπακτιακός Αστ. / Διαγόρας), Βακράκος (επ. Ναυπακτιακός Αστ. / Ηρόδοτος), Γιαννιώτης (δαν. Καραϊσκάκης Άρτας), Νταλακούρας (δαν. Καραϊσκάκης Άρτας)

ΑΕΛ (1964)

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η ΑΕΛ δεν έκανε αρκετές μεταγραφές. Για άλλες ομάδες, βέβαια, οι οκτώ κινήσεις ενίσχυσης μπορεί να θεωρηθούν πολλές, για τους βυσσινί όμως όχι. Μέχρι το τέλος της προθεσμίας, φυσικά, διόλου απίθανο να προκύψουν κι άλλα νέα αποκτήματα. Με άλλον προπονητή ξεκίνησε, τον Γκόρνταν Πέτριτς, με άλλον συνεχίζει, τον Μιχάλη Γρηγορίου.

Τα τελευταία χρόνια οι Θεσσαλοί αναζητούν τη διάκριση στο Κύπελλο, έφτασαν πρόπερσι στα ημιτελικά και θα επιδιώξουν και φέτος να φτάσουν μακριά. Όσο για το πρωτάθλημα; Μια θέση μέσα στη δεκάδα, παρότι σύμφωνα με τη διοίκηση η ομάδα είχε υψηλότερες βλέψεις. Σημαντικό το γεγονός ότι παρέμεινε στην ομάδα ο Ισλανδός τερματοφύλακας Κρίστινσον, ο οποίος στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε έκανε μια σειρά από σημαντικές αποκρούσεις.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανδρέας Λιόντος

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μιχάλης Γρηγορίου (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: AEL FC Arena, χωρητικότητα 16.118

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 10η

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Μπούστος (Πλατένσε), Ντάουντα (Γκιρεσούνσπορ), Χαλκιαδάκης (ελ.), Αλ. Μιχαήλ (ΠΑΣ Γιάννινα), Ρίστιτς (Ραντνίτσκι), Γιάκος (ΠΑΣ Γιάννινα), Φιλίποβιτς (Ζρνίσκι), Στάνκοβιτς (Ραντνίτσκι)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Ακόστα (Τζαμσχενπούρ), Ντέλετιτς (ΑΕΚ), Γουάλεϊ, Παϊτέρης, Μπαργκάν, Λεοζίνιο (Χανιά), Ταλέσκι (Μπίλις Μπαλς), Γρομητσάρης, Γκόικοβιτς, Κούνιτς, Γιακιμόφσκι (Τραπάνι), Χούμπτσεφ (Ετάρ), Νούσιος (Απόλλων Λάρισας), Μπάμης

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (1931)

O Αστέρας ετοιμάζεται για νέο ξεκίνημα, καθώς πέρυσι απογοήτευσε και πρακτικά – έστω κι αν δεν κινδύνευσε άμεσα – εξασφάλισε την παραμονή τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα της Τρίπολης επέστρεψε στο ισπανικό μοντέλο. Όχι μόνο όσον αφορά στον προπονητή, Μπόρχα Χιμένεθ, καθώς ο ταλαντούχος Ίβηρας είναι μόλις 40 ετών και την περασμένη σεζόν ανέβασε τη Μιραντές από την τρίτη στη δεύτερη ισπανική κατηγορία. Αλλά και σε επίπεδο ρόστερ.

Οι Αρκάδες έχουν ήδη δέκα Ισπανούς στο ρόστερ, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου ν΄αποκτήσουν κι άλλον, ώστε να έχουν μια ενδεκάδα παικτών από αυτή τη χώρα στο ρόστερ. Επέστρεψαν και κάποιοι παλιοί γνώριμοι, όπως ο Χερόνιμο Μπαράλες. Ο στόχος είναι διπλός. Να ξεφύγει ο Αστέρας από τις μέτριες σεζόν και να επανέλθει στα στάνταρ που τον συνηθίσαμε χτυπώντας την πόρτα της εξόδου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Αλλά φυσικά και ν’ αποκομίσει κέρδος με την πώληση κάποιων εξ αυτών των παικτών.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Μποροβήλος

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μπόρχα Χιμένεθ (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, χωρητικότητα 7.423

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 11η

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Ριέρα (Βιγιαρεάλ Β), Μπαράλες (Λαμία), Σίτο (Βαλένθια Β’), Καπίγια (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ν. Μιχαήλ (δαν. ΑΠΟΕΛ), Σουάρεθ (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Ρέτζις (Έιμπαρ), Μπ. Φερνάντες (Μιέντζ), Λ. Φερνάντες (Μούρθια), Παναγιώτου (Παναργειακός), Ζήσης (επ. Αιγινιακός), Καπετάνος (επ. Ακρίτας Χλώρακας), Αντζουλάς (επ. Φιορεντίνα), Θεοδωρίδης (ΑΟ Καρδίας)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Καλτσάς (Ανόρθωση), Μουνάφο, Ρόλε (Γκοτζάνο), Αθανασιάδης (ΑΕΚ), Αραβίδης (Ιβερντόν), Μανιάς (Πογκόν Σέτσιν), Τριανταφυλλόπουλος (Πογκόν Σέτσιν), Τσιλιανίδης (ΟΦΗ), Τσιμόπουλος (Βέροια), Φωτόπουλος, Διαμαντόπουλος (Παναρκαδικός), Κουμάντεϊ, Συρεγγέλας (επ. Παναργειακός / Ασπρόπυργος), Μπαστιάνος (δαν. Απόλλων Σμύρνης), Σουμά (επ. Δόξα Δράμας / ελ.), Σάλας (Ολίμπο)

ΞΑΝΘΗ (1967)

Νέο ξεκίνημα για την Ξάνθη, η οποία πορεύεται με νέα τεχνική ηγεσία και στόχο ν’ αφήσει ν’ αφήσει πίσω της τη μέτρια έως κακή πορεία της περυσινής σεζόν. Πλέον είναι ο Κίκο Ραμίρεθ στο τιμόνι κι όχι ο Μίλαν Ράσταβατς. Άλλαξαν και αρκετά μέλη του ρόστερ. Ήλθαν νέα. Και Έλληνες και ξένοι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Γκαρκαλατζίδης, Μαλεζάς, Καρασαλίδης, Ορφανίδης. Στη δεύτερη, έχουν ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων. Γάλλοι (Φοσέ, Τερκί), Πορτογάλοι (Σάο Μπέντο, Στούρτζεον), Ιταλός (Ρενέλα), Βραζιλιάνοι (Πολέτο, Εντουάρντο) και Ισπανός (Αμπάντ).

Με την ισπανική προπονητική κοσμοθεωρία του Ραμίρεθ, η ομάδα της Θράκης θα προσπαθήσει να βαδίσει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών. Ο στόχος ασφαλώς να φθάσει νωρίς στην επίτευξη του στόχου της παραμονής. Γιατί όχι και να μην κάνει την έκπληξη στο Κύπελλο, όπως πριν από κάποια χρόνια (με τον Ραζβάν Λουτσέσκου τότε στην τεχνική ηγεσία). Δεν αναμένεται ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία της και θα περιμένουμε μια ομάδα κυνική.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αριστείδης Πιαλόγλου

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κίκο Ραμίρεθ (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Xanthi FC Arena (Αθλητικό Κέντρο των Πηγαδίων), χωρητικότητα 7.361

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 12η

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Τερκί (Λόκερεν), Ρενέλα (Κάντιθ), Στούργκεον (Φεϊρένσε), Φοσέ (Ρεντ Σταρ), Σόσα (δαν. Ντανούμπιο), Εντουάρντο (δαν. Μπράγκα), Αμπάντ (δαν. Τενερίφη), Γκαργκαλατζίδης (δαν. ΠΑΟΚ), Καρασαλίδης (Ατρόμητος), Πολέτο (Απόλλων Λάρισας), Στεπάνοβιτς (Παρτιζάν), Σάο Μπέντο (Κοβίλια), Μαλεζάς (ΠΑΟΚ), Λεωντσάκος (Κ19), Τενεκές (Κ19)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Κασάδο, Κάστρο, Γέντρισεκ (Βόλος), Μπρίτο (Ντιναμό Βουκουρεστίου), Σαρπόνγκ, Σιλά, Γκαραβέλης (Βόλος), Θυμιάνης, Φακκής, Φλίσκας (αποσύρθηκε), Αλμέιδα (επ. Μονακό Β’), Γουίλιαν (επ. Στεάουα Βουκουρεστίου), Χατζητερζόγλου (Ακαντέμικα Κλίντσενι), Μελισσόπουλος (Καβάλα), Μελιόπουλος (ΠΑΟΚ), Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Ορφανίδης (επ. Ηρακλής / Λεβαδειακός), Σουλεϊμάν (δαν. Καβάλα)

ΟΦΗ (1925)

Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, η παραμονή του ΟΦΗ κρίθηκε στο μπαράζ με τον Πλατανιά στο “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης”. Στις καθυστερήσεις, χάρη στο γκολ του Ναμπί. Η ομάδα του Ηρακλείου δεν θέλει να βιώσει ό,τι και πέρυσι. Ενώ ο στόχος είναι η γρήγορη εξασφάλιση της σωτηρίας, θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν γρήγορα οι απαιτούμενοι βαθμοί για να μην υπάρξει άγχος στις τελευταίες αγωνιστικές. Με νέο προπονητή τον Γιώργο Σίμο, ο οποίος δεν έχει κοουτσάρει στη Super League, αλλά με αξιόλογες προσθήκες, όπως αυτές των Μάνου καιΤσιλιανίδη.

Σημαντική η αγορά του Φελίπε Φερέιρα, για τον οποίο τα χρήματα που δόθηκαν συνιστούν μία από τις ακριβότερες κινήσεις στην ιστορία του ΟΦΗ στο μεταγραφικό παζάρι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο κέντρο των μετόπισθεν και γι’ αυτό γίνεται… αγώνας να κλείσουν οι “τρύπες” που υπάρχουν. Σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι η διοίκηση του Μιχάλη Μπούση, ο οποίος φροντίζει να είναι η ΠΑΕ τακτοποιημένη οικονομικά.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιχάλης Μπούσης

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιώργος Σίμος (1η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, χωρητικότητα 9.088

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018/19: Θέση 13η

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Γουόλι (Άαρχους), Φιγκεϊρέντο (Ζαλγίρις Κάουνο), Τσιλιανίδης (Αστέρας Τρίπολης), Σεμέντο (δαν. Φορτούνα Σιτάρντ), Μάνος (δαν. Ολυμπιακός), Μίγγος (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Μαρινάκης (Παναιτωλικός), Φερέιρα (Κουρίδο Ουνίδο), Δεληγιαννίδης (ΠΑΟΚ)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Φαζός (επ. Χανιά / Ολυμπιακός Βόλου), Βουό (Απόλλων Σμύρνης), Αργυρόπουλος, Κομεσίδης, Κουτσιανικούλης, Κυριακίδης (Απόλλων Σμύρνης), Παπάζογλου (Ζίρα), Παπαστεριανός, Ποτουρίδης, Στρέζος, Μιχόγεβιτς (επ. ΠΑΟΚ), Πλευράκης (Πόρος), Πέρσον (Μιάλμπι)

ΒΟΛΟΣ (2017)

Ιδρύθηκε το 2017 και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στη Super League. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΝΠΣ Βόλος θα συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αγωνιζόμενος στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Μια ριζικά νέα ομάδα, έχοντας κάνει 19 μεταγραφές. Από αυτούς έξι δανεικοί από τον ΠΑΟΚ και τέσσερις Αργεντίνοι. Μια ΠΑΕ χωρίς οικονομικά ανοίγματα, που ως πρωτάρα θα επιδιώξει να κάνει την έκπληξη και να πλασαριστεί όσο ψηλότερα γίνεται.

Ασφαλώς ο Νο1 στόχος δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση της σωτηρίας. Ο προπονητής, Χουάν Φεράντο, συνεχίζει για δεύτερη αγωνιστική περίοδο. Όχι, βέβαια, πως αυτό σημαίνει κάτι, καθώς το ρόστερ έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι και καλείται να δώσει άμεσα συνοχή και ομοιογένεια. Για τον Βόλο που τόσα ακούστηκαν το καλοκαίρι, ότι θα δώσει το ΑΦΜ του, τελικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη και μπαίνει στη “μάχη”, αγωνιζόμενος στην πρεμιέρα με τον Πανιώνιο.

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Σπυριδόπουλος

– ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χουάν Φεράντο (2η σεζόν)

– ΕΔΡΑ: Πανθεσσαλικό Στάδιο, χωρητικότητα 22.700

– ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1η (Football League)

– ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ: Μελίσσας (δαν. ΠΑΟΚ), Μουνίθ (Λούγκο), Μπασόνγκ (Πιτέρμπορο), Ζοάο (Εστουντιάντες Κάσερος), Μαξ (Κίλμες), Φεράρι (Μίτρε), Τσοκάνης (Παναιτωλικός), Καραγκιόζης (Αιγινιακός), Γέντρισεκ (Ξάνθη), Σαρμιέντο (Νιούελς Ολντ Μπόις Β’), Γκαραβέλης (Ξάνθη), Μπαλογιάννης (δαν. ΠΑΟΚ), Τσαούσης (δαν. ΠΑΟΚ), Διαμαντής (δαν. ΠΑΟΚ), Κορνέζος (δαν. ΑΕΚ), Λύρατζης (δαν. ΠΑΟΚ), Μυστακίδης (δαν. ΠΑΟΚ), Ατιγιαλάχ (Ολυμπίκ Σάφι), Μήτογλου (Αγροτικός Αστέρας), * Κυζιρίδης (Ηρακλής)

– ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ: Πίτου Γκαρσία (ΠΑΣ Γιάννινα), Πέντα (Βέροια), Καραγκιολίδης, Ουνγιαλίδης (Χανιά), Πίτκας, Φράγκος, Λούκας Γκαρσία, Κότο, Καμπαγέρο, Καρρίκι, Ν’ Γκουέμ (Ατιράου), Ανδρικόπουλος (Επισκοπή) Βασιλείου, Γκαλίτσιος (Π.Ο. Ξυλοτύμβου), Δόρης, Κόκας, Κόκκορης (Οθέλλος Αθηναίου), Μπουργάνης (ΠΑΟΚ), Παπαδόπουλος, Πίσπας, Ρούσσος

Οι έδρες των 14 ομάδων της Super League

ΠΑΟΚ (ΤΟΥΜΠΑ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ)

ΑΕΚ (ΟΑΚΑ)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)

ΑΡΗΣ (ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ)

ΛΑΜΙΑ (ΔΑΚ ΛΑΜΙΑΣ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΟΑΚΑ)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ)

ΑΕΛ (AEL FC ARENA)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ)

ΞΑΝΘΗ (XANTHI FC ARENA)

ΟΦΗ (ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)

ΒΟΛΟΣ (ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ)

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Σάββατο 24 Αυγούστου

Λαμία – Παναθηναϊκός (19.00)

Άρης – ΟΦΗ (21.00)

Ολυμπιακός – Αστέρας (21.30)

Κυριακή 26 Αυγούστου

Ατρόμητος – ΑΕΛ (18.45)

Πανιώνιος – Βόλος (19.15)

ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός (20.00)

ΑΕΚ – Ξάνθη (22.00)

Οι ημερομηνίες των ντέρμπι

3η αγωνιστική (14-16 Σεπ) & 16η αγωνιστική (21-23 Δεκ): Άρης – Παναθηναϊκός

4η αγωνιστική (21-23 Σεπ) & 17η αγωνιστική (4-6 Ιαν): Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός & ΠΑΟΚ – Άρης

5η αγωνιστική (28-30 Σεπ) & 18η αγωνιστική (11-13 Ιαν): ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

6η αγωνιστική (5-6 Οκτ) & 19η αγωνιστική (18-19 Ιαν): Άρης – Ολυμπιακός

8η αγωνιστική (26-28 Οκτ) & 21η αγωνιστική (25-27 Ιαν): Ολυμπιακός – ΑΕΚ

9η αγωνιστική (2-4 Νοε) & 22η αγωνιστική (1-3 Φεβρ): ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

10η αγωνιστική (9-10 Νοε) & 23η αγωνστική (8-10 Φεβρ): Παναθηναϊκός – ΑΕΚ

11η αγωνιστική (23-25 Νοε) & 24η αγωνιστική (16-17 Φεβρ): ΑΕΚ – Άρης

12η αγωνιστική (30 Νοε – 2 Δεκ) & 25 αγωνιστική (22-24 Φεβρ): Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

Σύστημα Διεξαγωγής

Νέα τάξη πραγμάτων! Το Πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020 είναι το 61ο από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής και το 14ο με την ονομασία Super League (Super League 1, για την ακρίβεια). Οι ομάδες μειώθηκαν από 16 σε 14, μετά την αναδιάρθρωση στις ελληνικές επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ η μεγάλη αλλαγή είναι πως ο Πρωταθλητής θα αναδειχθεί για παρθενική φορά μέσα από τη διαδικασία play off. Ομοίως, στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος, όλες οι ομάδες γνωρίζουν το καλεντάρι της σεζόν και ολόκληρο το ετήσιο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Το Πρωτάθλημα της Super League 1, με τη συμμετοχή 14 ομάδων, θα αρχίσει στις 24 Αυγούστου και η κανονική περίοδος των 26 αγωνιστικών θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου 2020. Τα ματς της κανονικής περιόδου των 26 αγωνιστικών θα πραγματοποιηθούν σε 24 Σαββατοκύριακα, ενώ θα υπάρξουν και δύο εμβόλιμες αγωνιστικές. Στις 18-19 Δεκεμβρίου 2019 και τις 22-23 Ιανουαρίου 2020. Τα play off (για τις θέσεις 1-6) των 10 αγωνιστικών για την ανάδειξη Πρωταθλητή και για τα 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια (2 στα προκριματικά του Champions League και 2 στα προκριματικά του Europa League), θα αρχίσουν στις 7 Μαρτίου 2020 και θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαΐου 2020, έχοντας μόνο 1 εμβόλιμη αγωνιστική στις 13 Μαΐου. Το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο το παίρνει η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο. Αν αυτή βρίσκεται μέσα στην πρώτη τετράδα, τότε και η 5η θέση θα «ανοίξει» για την Ευρώπη.

Τα play out (για τις θέσεις 7-14) που θα κρίνουν τον υποβιβασμό, θα αρχίσουν στις 14 Μαρτίου 2020 και θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου 2020. Στις 31 Ιουλίου 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να εγκριθεί η πρόταση της Super League 1 που προέβλεπε άνοδο 1 ομάδας απευθείας και αγώνα κατάταξης μεταξύ 13ου της Super League 1 και 2ου της Super League 2. H τελική απόφαση θα ληφθεί στο διαιτητικό δικαστήριο, όπου προσέφυγε η διοργανώτρια της Super League 2, Ένωση Football League (αιτείται να ανέβουν απευθείας και οι δύο ομάδες, χωρίς μπαράζ).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια: α) βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, β) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, γ) περισσότερα γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια, δ) περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια, ε) διαφορά τερμάτων, στ) καλύτερη επίθεση, ζ) καλύτερη άμυνα, η) μπαράζ (αν κρίνεται ο τίτλος, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ή η παραμονή στην κατηγορία), θ) κλήρωση.

Η τηλεοπτική στέγη των ομάδων

ΠΑΟΚ->PAOK TV

Ολυμπιακός->Nova

ΑΕΚ-> Nova

Ατρόμητος->ΕΡΤ

Άρης->Nova

Πανιώνιος->Nova

Λαμία->ΕΡΤ

Παναθηναϊκός-> Nova

Παναιτωλικός->ΕΡΤ

ΑΕΛ->Nova

Αστέρας->Nova

Ξάνθη->ΕΡΤ

ΟΦΗ-> –

Βόλος-> Nova

Οι 26 διαιτητές του πρωταθλήματος

Άγγελος Ευαγγέλου (ΕΠΣ Αθηνών)

Αναστάσιος Παπαπέτρου (ΕΠΣ Αθηνών)

Ευάγγελος Μανούχος (ΕΠΣ Αργολίδας)

Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (ΕΠΣ Αρκαδίας)

Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)

Κωνσταντίνος Κοτσάνης (ΕΠΣ Δράμας)

Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)

Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (ΕΠΣ Δωδεκανήσου)

Δημήτρης Καραντώνης (Ημαθίας)

Δημήτρης Μαλούτας (Ημαθίας)

Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)

Γεώργιος Τάσης (ΕΠΣ Ηπείρου)

Γεώργιος Κομίνης (ΕΠΣ Θεσπρωτίας)

Εμμανουήλ Σκουλάς (ΕΠΣ Θεσσαλίας)

Στέφανος Κουμπαράκης (ΕΠΣ Θράκης)

Φώτιος Φωτιάδης (ΕΠΣ Καστοριάς)

Αθανάσιος Σέζος (ΕΠΣ Κιλκίς)

Αθανάσιος Τζήλος (ΕΠΣ Λάρισας)

Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

Αλέξανδρος Τσαμούρης (ΕΠΣ Πειραιά)

Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)

Γεώργιος Βρέσκας (ΕΠΣ Πιερίας)

Γεώργιος Τζαβάρας (ΕΠΣ Φθιώτιδας)

Πέτρος Τσαγκαράκης (Χανίων)

Οι τίτλοι

1. Ολυμπιακός 44 (1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017)

2. Παναθηναϊκός 20 (1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010)

3. ΑΕΚ 12 (1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018)

4. Άρης 3 (1928, 1932, 1946)

  . ΠΑΟΚ 3 (1976, 1985, 2019)

6. ΑΕΛ 1 (1988)

* Η σειρά των ομάδων στο αφιέρωμα έχει επιλεγεί με βάση τη βαθμολογική τους κατάταξη από το περσινό πρωτάθλημα σε Super League και Football League.

Share it