Search

Lockdown: “Κλειδώνουν” οι λεπτομέρειες για την προαναγγελθείσα παράταση

Οριστικοποιούνται την Παρασκευή στην τακτική σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας τα όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί σε αδρές γραμμές τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ σε σχέση με την παράταση, όπως όλα δείχνουν, κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα στο lockdown που λήγει τέλη Φεβρουαρίου.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία άλλωστε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.913 κρούσματα, 357 διασωληνωμένους και 28 θανάτους. Τα 869 κρούσματα είναι στην Αττική, τα 200 στη Θεσσαλονίκη και στην Αχαΐα 98, με τον δείκτη μεταδοτικότητας 𝑅𝑡 για την επικράτεια να εκτιμάται σε 0.95.

Όσο για την πληρότητα στις ΜΕΘ μόνο αυξητικά βαίνει στην περιοχή της Αττικής, όπου έχει φτάσει στο στο 90%, ενώ και στις απλές κλινικές covid οι εισαγωγές καταγράφουν ρεκόρ. Την Τρίτη είχαμε 168 εισαγωγές ενώ τη Δευτέρα 186.

Η επιδημιολογική έξαρση μεταθέτει για αργότερα την άρση των μέτρων

Οι όποιες σκέψεις για άνοιγμα φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο μίλησε χωρίς περιστροφές για το πρόβλημα. “Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου” είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θεωρούνται -παραδοσιακά- πολύ δύσκολοι μήνες για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τα λεγόμενά του συμπλήρωσαν κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Αισιοδοξία για κανονικό Πάσχα

Απηύθυναν έκκληση για λίγη υπομονή ακόμα, επαναλαμβάνοντας πως ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα οδηγήσει στη μείωση της θνητότητας, των βαρέως νοσούντων, στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ και εν συνεχεία στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ηλίου πολύ γρήγορα. Και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως όλοι οι Έλληνες ξέρουν να κάνουν Πάσχα” είπε η κ. Κοτανίδου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα o Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε πως “είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων “.

Όπως υπογράμμισε, αυτό το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα από τις αρχές του έτους, είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη. “Ξέρουμε ότι έχουν εκτενή διασπορά στην επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός είναι λίγο πιο μολυσματικός, κάποιες συνήθειες που ήταν οριακά ασφαλείς, έχουν πάψει να είναι και αυτό σχετίζεται με τις αυξημένες μεταδόσεις”, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, σε καθεστώς σκληρού lockdown με κλειστά μαγαζιά και σχολεία εισέρχεται από σήμερα το πρωί 25/2 και μέχρι τη Δευτέρα 1 Μαρτίου και η Αρκαδία, όπου η διασπορά χτύπησε “κόκκινο”, ενώ σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου, βρίσκεται πλέον και το Ναύπλιο, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου.

Αττική και Βόλος έδειξαν μείωση 16,2% και 27,6%, ωστόσο αυξημένο παρουσιάζεται το ιικό φορτίο στην Κρήτη, 265%, στο Ηράκλειο, 85,1% στα Χανιά και 98,1% στο Ρέθυμνο, στη Θεσσαλονίκη, 22% και στη Λάρισα 89,1%.

Πηγή: Ertnews,gr

Share it