Στο κενό έπεσαν οι δύο από τις τρεις ερωτήσεις της Κοινωνίας Δημοτών ήρθαν προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και αφορούσαν 1)το δρόμο της Σταυρούπολης (εθνική οδό Νο 14 Ξάνθης – Σταυρούπολης) και τα συχνά ατυχήματα λόγω παγετού, 2)τις … «πατ κιουτ» συνεδριάσεις του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και 3)τις κάμερες της ΔΕΥΑΞ στο κτίριο της στην Δημοτική Αγορά. Ο δήμαρχος εγκάλεσε τον κ. Φανουράκη ότι παραβίασε τον Κανονισμό και πως κατέθεσε τις ερωτήσεις την ίδια μέρα με το δημοτικό συμβούλιο και ώρα 14.45 ενώ όπως είπε ο Τύπος τις είχε νωρίτερα. Ο κ. Φανουράκης δεν δέχτηκε την κατηγορία ωστόσο οι δύο πρώτες ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος να προετοιμαστούν οι ιθύνοντες γα τις απαντήσεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανος ισχυρίστηκε «υπάρχουν οι άδειες» για την τοποθέτηση καμερών και έδειξε ένα έγγραφο ωστόσο δεν έπεισε τον κ. Φανουράκη ο οποίος επανήλθε λέγοντας που είπε πως αυτό ήταν η αίτηση που αφορά μόνο στο Ταμείο της επιχείρησης ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες κάμερες. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ επέμεινε ότι μόνο σε εκείνο το σημείο υπάρχουν κάμερες και ότι δεν απαιτείται άδεια αλλά μόνο γνωστοποίηση προς την Αρμόδια Αρχή, την οποία και κατέθεσε.
Μια έκθεση ιδεών το επιχειρησιακό πρόγραμμα
Μέχρι και ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «έκθεση ιδεών» το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποδεχόμενος τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης που το καταψήφισαν ωστόσο σημείωσε πως αυτό προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
35.000 ευρώ θα πληρώσει ο δήμος στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑΘ Α.Α.Ε
Με την ένσταση του Νίκου Ανταμπούφη ξεκίνησε η συζήτηση του 18ου θέματος που αφορούσε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης δήμου και ΔΙΘΑΜΑΑΘ για «Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και βελτίωση της μεθοδολογίας της Διαχείρισής του» όπως είναι η επωνυμία του έργου. Όπως έγινε γνωστό το θέμα επανέρχεται στο συμβούλιο καθώς ο ελεγκτής δεν το ενέκρινε και έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις. Οι ενστάσεις που διατύπωσε ο κ. Ανταμπούφης αφορούσαν – όπως εξήγησε – μια προγραμματική με την οποία ενώ ο δήμος θα πληρώσει 35.000 ευρώ την ΔΙ.Α.Α.ΜΑΘ Α.Α.Ε στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου θα συμμετέχει με ένα μόνο εκπρόσωπο και η ΔΙ.Α.Α.ΜΑΘ Α.Α.Ε με δύο. Είπε επίσης πως η ΔΙ.Α.Α.ΜΑΘ Α.Α.Ε προϋπολογίζει με πληθωρισμό 3,5 – 4% κάτι που δεν υφίσταται και καλεί τον δήμο να πληρώσει 25.000 ευρώ για να έχει αυτή την εποπτεία και να παρέχει συμβουλές. Επίσης ανέφερε πως τα απορριμματοφόρα που αγοράστηκαν με λεφτά της Ε.Ε. και η ΔΙΑΜΑΑΘ τα διένειμε στους δήμους δεν παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα αλλά μόνο κατά χρήση. Σημείωσε δε πως αυτή την σύμβαση άλλοι δήμοι δεν την έχουν ψηφίσει και πως ουσιαστική μ’ αυτή η ΔΙ.Α.Α.ΜΑΘ Α.Α.Ε μπαίνει ως μεσάζοντας στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας υποβαθμίζοντας τον ΣΔΑΝ.
Το μοντέλο του ΣΔΑΝ υποστηρίζει ο δήμαρχος Ξάνθης στη διαχείριση Απορριμμάτων
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος συμφώνησε με τον κ. Ανταμπούφη σ’ ότι αφορά τον ρόλο της ΔΙΑΜΑΑΘ σε σχέση με τον ΣΔΑΝ σημείωσε δε ότι όταν υπουργός ο κ. Κουρουμπλής είχε προτείνει ένα σχέδιο νόμου που βασίζονταν στο μοντέλο του ΣΔΑΝ, δηλαδή διαδημοτική διαχείριση ανά περιφερειακή ενότητα. Όμως το σχέδιο αυτό δεν ήρθε ποτέ προς ψήφιση και μετά τον ανασχηματισμό και την μετακίνηση του κ. Κουρουμπλή ο νέος υπουργός κ. Σκουρλέτης προάγει το περιφερειακό μοντέλο διαχείρισης. Είπε επίσης πως αυτή η προγραμματική δεν είναι τόσο σημαντική και ότι αυτό για το οποίο «είχαν βγει στα κάγκελα» όπως είπε χαρακτηριστικά όλοι οι δήμοι είναι τότε που η ΔΙΑΜΑΑΘ ζήτησε από τους δήμους να πληρώνουν 59 ευρώ τον τόνο κάτι που δεν μπορούμε και δεν θα δεχτούμε, συμπλήρωσε.
Πάει καλά η Ανακύκλωση στην Ξάνθη
Τέλος, ανέφερε πως η ανακύκλωση προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς στην Ξάνθη, ότι η κοινωνία της Ξάνθης συνεργάζεται και πως ο νομός μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ανακύκλωση στην Περιφέρειά μας. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση του δημάρχου στην επιτροπή παρακολούθησης θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι του δήμου και όχι ένας. Αυτοί είναι οι κύριοι Λομβαρδέας και Μποζ και αναπληρωματικοί οι κύριοι Χατζηευφραιμίδης και Φερντούν.
Πηγή: Μαριάννα Ξανθοπούλου, Empros.gr