Χρονιά Πανευρωπαϊκού είναι η φετινή για την Εθνική Εφήβων της ενόργανης γυμναστικής και όλοι στη «γαλανόλευκη» βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να έτοιμοι οι αθλητές για τους σπουδαίους αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο του 2018 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
Το κλιμάκιο της Βορείου Ελλάδας λοιπόν στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και καθημερινά αθλητές και προπονητές δουλεύουν σκληρά.
Στην ομάδα αυτή των αθλητών στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται και ένας Θρακιώτης αθλητής, ο Γιώργος Κελεσίδης από την Αλεξανδρούπολη.
Για τον Κελεσίδη, για τους αθλητές που προετοιμάζονται για να αποτελέσουν τους αυριανούς πρωταθλητές της ενόργανης, για τις υποδομές στην χώρα μας, για το Πανευρωπαϊκό που έρχεται και για το άθλημα γενικότερα μίλησε αποκλειστικά στο SportsAddict ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Ζαχαριάδης.
«Τα παιδιά ετοιμάζονται. Ο αγώνας είναι του χρόνου τον Αύγουστο. Είναι πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αγώνας γίνεται Αύγουστο. Συνήθως το Πανευρωπαϊκό διεξάγεται Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας περίπου έναν χρόνο να προετοιμαστούμε. Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να κάνουν μία καλύτερη εμφάνιση απ’ ότι στο προηγούμενο Πανευρωπαϊκό στο οποίο έτυχε και πάλι εγώ να συνοδεύσω τα παιδιά και είμαστε σε ένα καλό σημείο», είπε αρχικά ο κ. Ζαχαριάδης.
«Στόχος μας είναι να φτάσουν αυτά τα παιδιά σε υψηλό επίπεδο όπως είναι τώρα ο Πετρούνιας και άλλοι αθλητές, πράγμα που βέβαια είναι πολύ δύσκολο, να μην κρυβόμαστε. Πρέπει όμως να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δεν μπορούμε δηλαδή από τώρα να πούμε ότι πάμε για να κερδίσουμε στο Παγκόσμιο. Πάντως πιστεύω ότι οι Έφοιβοι έχουν τα φόντα και τα σωματικά προσόντα για να φτάσουν ψηλά. Τώρα το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός αθλητή», απάντησε ερωτώμενος για το αν μπορού να φτάσουν αυτά τα παιδιά στο επίπεδο που είναι τώρα ο Λευτέρης Πετρούνιας και άλλοι σπουδαίοι αθλητές.
Ανάμεσα στους αυριανούς πρωταθλητές που προπονείτε είναι και ο Γιώργος Κελεσίδης από την Αλεξ/πολη. Για τον Γιώργο είναι η πρώτη του χρονιά μακριά από την πόλη του. Έχει προσαρμοστεί, πώς τον βλέπετε μέχρι στιγμής;
«Προπονώ τον Γιώργο εδώ και 4 μήνες στην Θεσσαλονίκη και πιστεύω πως έχει προσαρμοστεί αρκετά όσο αφορά το θέμα της προπόνησης και των πραγμάτων που ζητάω. Άλλωστε και γω ακόμα τον μαθαίνω, όπως και αυτός μαθαίνει εμένα. Βέβαια, η προσαρμογή δεν έχει να κάνει μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς ο Γιώργος φεύγοντας από την πόλη του άφησε τους φίλους του, άλλαξε σχολείο, έχει αφήσει την οικογένεια του πίσω του και είναι και αυτό ένα θέμα σημαντικό. Είναι όμως δυναμικός σαν χαρακτήρας, έχει βάλει στόχους στη ζωή του και αυτό θα τον βοηθήσει αρκετά έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί καλά στην γενικότερη κατάσταση καθώς έχει αλλάξει όλη η ζωή του. Όμως ξανά λέω, επειδή φαίνεται ότι έχει στόχο και αυτό μου το δείχνει καθημερινά μέσα στην προπόνηση, βλέπει μπροστά και θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα τα οποία στην προπόνηση δεν μου τα δείχνει, είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, δεν τον επηρεάζουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Γιατί ενόργανη;
«Η ενόργανη είναι απ’ τα πιο βασικά αθλήμτατα και είναι από εκείνα που πρέπει να τα ξεκινήσεις σε μικρή ηλικία δηλαδή 5-6 χρονών. Επίσης αυτά που σου δίνει η ενόργανη από θέμα δύναμης και ευλυγισίας είναι πράγματα που στην συγκεκριμένη ηλικία τα υπόλοιπα αθλήματα δε νομίζω να μπορούν να τα δώσουν. Αυτομάτως λοιπόν ένα παιδάκι που θα ξεκινήσει στα 5 του την ενόργανη και φτάσει σε μια ηλικία 10 χρονών μπορεί να πάει σε όποιο άλλο άθλημα θέλει να ακολουθήσει. Πιστεύω ότι είναι η βάση όλων των αθλημάτων η ενόργανη και το λέω και σε γονείς που με ρωτάνε αυτό».
Μετά και από τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων βλέπετε όλο και περισσότερα παιδιά να επιλέγουν την ενόργανη;
«Ναι υπάρχει μαζικότητα. Αυτό σίγουρα οφείλεται στις επιτυχίες που έχουμε ως ομοσπονδία. Δεν είναι μόνο ο Λευτέρης (σ.σ. Πετρούνιας), αλλά υπάρχει μία συνέχεια. Από τον Μάρα, τον Τσολακίδη, πιο παλιά από τον Ταμπάκο, τον Μελισσανίδη. Στην ενόργανη η Ελλάδα είναι πάντα σε υψηλές θέσεις και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της ομοσπονδίας, των προπονητών και των αθλητών των ίδιων βέβαια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι επιτυχίες ειδικά για τα μικρά παιδιά για να βλέπουν μπροστά τους τον στόχο, ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ότι δεν είναι δηλαδή κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, αλλά είναι κάτι εφικτό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχουν πρότυπα από τη χώρα τους. Πέρυσι δηλαδή που ήρθε ο Πετρούνιας και αγωνίστηκε το Πανελλήνιο μαζί με τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές ήταν πολύ όμορφο. Τους έδωσε κίνητρο και στόχο».
Μπορεί η χώρα μας με τις υποδομές που έχει να στηρίξει όλους αυτούς τους αθλητές;
«Σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα που υπάρχει γενικότερα μία ύφεση, υπάρχει το πρόβλημα των εγκαταστάσεων. Από την πλευρά τους η Πολιτεία και η Ομοσπονδία προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο. Νομίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να στηρίξουν κάποιους αθλητές να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο».
Στο κλιμάκιο της Θεσ/νίκης ο προπονητής Γιάννης Ζαχαριάδης προπονεί τους αθλητές Γρηγόρη Κοσμίδη (2002), Γιώργο Κελεσίδη (2002), Στέφανο Σαριμπεκίδη (2002), Απόστολο Κανέλο (2000) και Δημήτρη Παπουτσή (2004).