Φτωχότερος είναι από την περασμένη Δευτέρα ο αθλητικός και όχι μόνο κόσμος της Ξάνθης, καθώς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών (1936-2017) ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είχε αφήσει το δικό στίγμα στα ποδοσφαιρικά αλλά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.
Ο εκλιπών είναι ο Αναστάσιος Μασχαλίδης(αριστερά στη φωτό) ως αρχηγός της Μικτής Ξάνθης παραλαμβάνει αναμνηστικό λάβαρο από τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων), πρώην ποδοσφαιριστής της Ασπίδας και του Ολυμπιακού Ξάνθης, ο οποίος εν ζωή ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και την ευρύτερη κοινωνία της Ξάνθης. Πέρα από το ποδόσφαιρο υπήρξε υπάλληλος της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου.
Ιστορικές ποδοσφαιρικές στιγμές του Αναστάσιου Μασχαλίδη
Ο Τάσος Μασχαλίδης έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι με την Ασπίδα το 1955, με αντίπαλο τη Δόξα Αλεξανδρουπόλεως στην έδρα της εβρίτικης ομάδας το οποίο είχε λήξει χωρίς σκορ (0-0).
Αργότερα μέσα από τους αγώνες του καθιερώθηκε στην αρχική σύνθεση της Ασπίδας ως αριστερός αμυντικός και μέσος, ενώ διακρίθηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από αγώνες κυπέλλου το 1957 και πιο συγκεκριμένα στα εξής ματς:
* 11/05/1957: Απόλλων Σερρών – Ασπίδα Ξάνθης 1-2, με τον Μασχαλίδη να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ, ενώ το άλλο γκολ της ξανθιώτικης ομάδας είχε πετύχει ο Χρυσοχόου.
* 03/07/1957: Ασπίδα Ξάνθης – Ορφέας Ξάνθης 4-1, όπου ο Μασχαλίδης είχε πετύχει το πρώτο γκολ και τα υπόλοιπα για την Ασπίδα οι Χατζηαντωνίου, Μπαλτατζής και Πέτρος Αριφίδης.
* 21/07/1957: Ασπίδα Ξάνθης – Διαγόρας Ρόδου 3-1 όπου ο Μασχλίδης είχε πετύχει το 3ο γκολ για την Ασπίδα και τα άλλα δύο οι Παντερμαλής και Χρυσοχόου.
* Το 1963 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Ασπίδας μιας και πέρα από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες ήταν ένας παίκτης και άνθρωπος γνωστός για το ήθος του όχι μόνο ανάμεσα στους παίκτες της Ξάνθης αλλά σε όλη τη Β. Ελλάδα.
* Το 1967 όταν ήρθε η συγχώνευση των ομάδων Ασπίδας – Ορφέα για να «γεννηθεί» ο ΑΟ Ξάνθης, ο ίδιος παρότι ήταν 31 ετών και σε καλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, δεν συμφώνησε με το να καταργηθεί το όνομα της Ασπίδας κι έτσι αποχώρησε, συνεχίζοντας την καριέρα του στον Ολυμπιακό Ξάνθης που είχαν δημιουργήσει συμπαίκτες του Ασπιδαίοι, αλλά και από άλλες ομάδες της Ξάνθης, όπου έπαιξε ακόμη 7 χρόνια έως το 1974.
Με τον Ολυμπιακό Ξάνθης οι παραπάνω έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας όπου αποκλείστηκαν μέσα στο «Καυτανζόγλειο» από τον Ηρακλή.
* Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται μέσα από το αρχείο του προέδρου παλαιμάχων ΑΟΞ «Δημόκριτος», κ. Σάκη Ψωμά.
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο»
Σε κλίμα συγκίνησης έγινε την Τρίτη η κηδεία του Τάσου Μασχαλίδη, όπου συγγενικά πρόσωπα και φίλοι, ανάμεσα τους και σύσσωμο το ΔΣ του συλλόγου παλαιμάχων ΑΟΞ «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Σάκη Ψωμά, είπαν το τελευταίο «αντίο» στον εκλιπόντα.
«Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετήσαμε τον πρώην συμπαίκτη μας στην τελευταία του κατοικία. Ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό και σεβαστό πρόσωπο σε όλους μας και η απώλεια του μας γέμισε θλίψη», δήλωσε στο «Ε» ο Σάκης Ψωμάς προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι λιγοστεύει η μεγάλη ομάδα εκείνης της εποχής της Ξάνθης και πλέον όσοι φύγανε από κοντά μας πιστεύω θα βρεθούν στα ουράνια για να φτιάξουν εκεί μία μεγάλη ομάδα και θα έχουν πολλές ιστορίες να πουν. Παλαιότερα εξάλλου «έφυγαν» από κοντά μας και οι Ταρζάν, Νταλίκας, Μπαούλος, Ματσούκας, Χρυσοχόου, Παντερμαλής, Μπαμπέλος, Καρατζάς, Νάση, Αμπατζής, Καζακόπουλος, Τσαχείλας, Μπαλτατζής, Πατάκος, Κλέαρχος, Μπουνταρτζής, Σαχινίδης, Αναστασιλάκης, Πασχάλης, όλοι αυτοί οι βετεράνοι παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ξανθιώτικο ποδόσφαιρο».
Του Δημήτρη Καλτέκη