Ήταν 2 Ιουνίου 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να το πράξει. Ο Παναθηναϊκός ήταν μέχρι και φέτος, η μοναδική ελληνική ομάδα που έπαιξε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τον Ολυμπιακό να γίνεται φέτος η δεύτερη.
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός, με τον γεννημένο στο Πετροχώρι της Ξάνθης Αντώνη Αντωνιάδη στην σύνθεση του, βρίσκει απέναντι του τον Άγιαξ και τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη εκείνη την εποχή, τον Γιόχαν Κρόιφ. Η ήττα (2-0) από τους Ολλανδούς μπορεί πρόσκαιρα να στενοχώρησε τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και των άλλων ομάδων – ως και οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στην Αγγλία και ζητωκραύγαζαν για το «τριφύλλι – που ήθελαν τη νίκη, όμως γρήγορα η λύπη έδωσε τη θέση της στην αποθέωση.
Οι παίκτες του Πούσκας κοίταξαν κατάματα τον Άγιαξ και τον δυσκόλεψαν. Οποιαδήποτε ομάδα την εποχή εκείνη δεχόταν γκολ τόσο νωρίς από την ομαδάρα του Κρόιφ θα έχανε με μεγάλη ευκολία και με μεγάλο σκορ. Το τριφύλλι αντιστάθηκε, πάλεψε στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ, πράγμα που αναγνωρίζει όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης όσα χρόνια και αν περάσουν.
Το Γουέμπλεϊ ήταν η αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας του Παναθηναϊκού. Θυμίζουμε ότι το 1996 η ομάδα του Ρότσα με τον Βαζέχα, τον Δώνη, τον Αποστολάκη και άλλους έπαιξε στα ημιτελικά με τον Άγιαξ, πήρε το διπλό στο Άμστερνταμ αλλά δεν τα κατάφερε στη ρεβάνς. Και το 1985 φυσικά βρήκε την μεγάλη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Ο Παναθηναϊκός άφησε εκτός θεσμού την Ζενές Ες απ’ το Λουξεμβούργο, την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον και τον σπουδαίο Ερυθρό Αστέρα της εποχής.
Ο Άγιαξ είχε φτάσει στον τελικό αφήνοντας εκτός την ΚΦ Τίρανα (Αλβανία), Βασιλεία (Ελβετία), Σέλτικ (Σκωτία) και Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία). Διαιτητής της αναμέτρησης της 2ας Ιουνίου 1971, ήταν ο Άγγλος Τζακ Τέιλορ.
Το χρονικό του τελικού
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ οι «πράσινοι» βρέθηκαν με το «καλημέρα» πίσω στο σκορ. Ο Φαν Ντάικ σκόραρε μόλις στο 5ο λεπτό και έκανε το 1-0 για τον Άγιαξ, με το έργο του Παναθηναϊκού να γίνεται πιο δύσκολο.
Ο Κρόιφ και η παρέα του είχαν το πάνω χέρι στον τελικό, με το «τριφύλλι» να παλεύει όσο μπορεί για την ισοφάριση, έχοντας στο πλευρό του χιλιάδες οπαδούς να τον υποστηρίζουν.
Η τύχη όμως του γύρισε στην πλάτη πέντε λεπτά πριν από το τέλος, όταν σε ένα γύρισμα του Χάαν η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Άνθιμου Καψή και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Τάκη Οικονομόπουλου για το 2-0.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής, Σούρπης, Βλάχος, Καμάρας, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Δομάζος, Αντωνιάδης.
ΑΓΙΑΞ (Ρίνους Μίχελς): Στάι, Νέεσκενς, Χούλσοφ, Βάσοβιτς, Σούιμπερς, Ρίντερς (46’ Μπλάκενμπουργκ), Κρόιφ, Μούρεν, Σουόρτ (46’ Χάαν), Φαν Ντάικ, Κάιζερ.
Το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-1971:
1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα)
2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
3. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)
4. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά)
5. Βλάχος – Κέρκυρα
6. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
7. Ελευθεράκης -Αθήνα (Καλλιθέα)
8. Γραμμός – Μυτιλήνη
9. Αντωνιάδης – Ξάνθη
10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι)
11. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα)
12. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι)
13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια)
14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης)
15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω)
16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα)
17. Χατζηανδρέου – Αθήνα
18. Καλλιγέρης – Αθήνα
19. Πανόπουλος – (Λαμία)
20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω)
21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα)
22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου)
To ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την πορεία μέχρι το Γουέμπλεϊ: