Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Άννα Τοσούνογλου με σκοπό να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε με τον δήμαρχο Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με τον δήμαρχο Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου και τον δήμαρχο Ξάνθης, Ευστράτιο Κοντό ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις και συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 με τελευταία στάση στην Κομοτηνή.
«Ο σκοπός του ταξιδιού μας αυτού, της επίσκεψής μας ως Ομοσπονδία ήταν να κάνουμε αυτοψία στην χωματερή της Ξάνθης για να αποκτήσουμε εμείς οι ίδιοι γνώση, δική μας εμπειρία θα λέγαμε αναφορικά με το συγκεκριμένο σημείο», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στο «Ε».
Γύρω στα 150 με 200 σκυλιά το πολύ στη χωματερή, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα
«Βρεθήκαμε εκεί, λοιπόν μαζί με τους εθελοντές που επιχειρούν στο πεδίο σε καλή μάλιστα χρονική στιγμή και συγκεκριμένα στην φάση της σίτισης, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώνονται στον χώρο αυτό. Διαπιστώσαμε, λοιπόν πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Υπολογίζουμε, βέβαια πως πρέπει να βρίσκονται γύρω στα 150 σκυλιά, το πολύ 200 σε αριθμό. Κάποια ήταν στειρωμένα, όμως υπήρχαν και άλλα που δεν ήταν, κάτι που σημαίνει πως οι στειρώσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Τα ζώα σιτίζονται κάθε μέρα, έχουν σημείο για νερό, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα, τσακωμοί ανάμεσά τους, κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς. Αξιομνημόνευτο είναι πως μιλήσαμε με τους εθελοντές, οι οποίοι κάνουν τεράστιο έργο», υποστηρίζει εν συνεχεία.
«Μας επεσήμανε ο δήμαρχος Δράμας ότι θέλουν να δημιουργηθούν σημεία σίτισης και στέγαστρα για να προφυλάσσονται τα ζώα»
Η κ. Τοσούνογλου δηλώνει πως ο δήμαρχος Δράμας και ως Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΘ τόνισε με τη σειρά του ότι αρχικά είχε γίνει μία σύμβαση με το φιλοζωικό που επιχειρεί εκεί, ώστε οι φιλόζωοι να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης.
«Επίσης, μας είπε πως έχουν ζητηθεί χρήματα από το Υπουργείο για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις στο πεδίο, η περισυλλογή, ο εμβολιασμός, το τσιπάρισμα, η στείρωση. Τέλος, μας επεσήμανε ότι θέλουν να δημιουργηθούν σημεία σίτισης και στέγαστρα για να προφυλάσσονται τα ζώα. Μας διαβεβαίωσε πως έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα το θέμα».
Τοσούνογλου: «Ο δήμαρχος Ξάνθης έδειξε μεγάλη ευαισθησία»
Αναγνωρίζει η κ. Τοσούνογλου ότι όλοι οι δήμαρχοι είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και πρόθυμοι να συνδράμουν, ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα.
«Ο δήμαρχος Ξάνθης ήταν εκείνος που έδειξε ευαισθησία στον μεγαλύτερο βαθμό θα μπορούσα να υποστηρίξω, κάτι που εκτίμησα πολύ. Μου έκανε εντύπωση πως κατέγραφε τα ζητήματα που του έθετα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Μας ανέφερε, επιπροσθέτως ότι ανεβαίνει κάθε εβδομάδα στην χωματερή, ελέγχει την κατάσταση», όπως παρατηρεί η ίδια.
Κομοτηνή: «Το κυνοκομείο χρειάζεται μεγάλες βελτιώσεις-Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν απομακρυνθεί οι εθελοντές»
«Στην Κομοτηνή δεν συναντήσαμε τον δήμαρχο, γιατί εκτάκτως έφυγε, αλλά επισκεφθήκαμε το κυνοκομείο της πόλης. Γενικά η περιοχή έχει πάρα πολλά αδέσποτα. Το κυνοκομείο χρειάζεται μεγάλες βελτιώσεις. Θεωρώ ότι καταρχάς πρέπει να αξιοποιηθούν οι εθελοντές φιλόζωοι, οι οποίοι έχουν γνώση αναφορικά με το πώς μπορούν να διαχειριστούν κατάλληλα τα ζώα. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν απομακρυνθεί οι εθελοντές», τονίζει όσον αφορά την εικόνα του κυνοκομείου στην Κομοτηνή.
Αδήριτη ανάγκη ο συντονισμός επιχειρήσεων μαζικών στειρώσεων από συνεργεία εξειδικευμένα σε αιχμαλωσία άγριων ζώων
κ. Τοσούνογλου δεν παραλείπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αδήριτη ανάγκη αναφορικά με τον συντονισμό επιχειρήσεων μαζικών στειρώσεων που θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από συνεργεία που είναι εξειδικευμένα σε αιχμαλωσία άγριων ζώων, μιας και τα ‘’φοβικά’’ σκυλιά είναι άγρια και αυτό αυτομάτως σημαίνει πως χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα για την περισυλλογή τους, την παροχή της βασικής φροντίδας και μετά επανατοποθέτηση στον χώρο με σκοπό να παραμείνουν εκεί.
Πώς στο διάστημα δέκα με είκοσι χρόνων θα έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα;
«Πρέπει να υπάρχει συντήρηση της περιοχής μέσω της επίβλεψης, να μην εμφανιστεί κάποιο καινούργιο ζώο, αφενός να μην εγκαταλείπεται κάποιο και αφετέρου να εντοπίζεται και να στειρώνεται οποιοδήποτε ζώο έχει ξεφύγει και δεν έχει στειρωθεί Αν επιτευχθεί αυτό, θεωρούμε ότι σε διάστημα δέκα με είκοσι χρόνων θα έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα, αλλά θέλει συντονισμένες προσπάθειες, συνεχή επίβλεψη της περιοχής», απαντά ακολούθως.
«Εμείς κατόπιν συζήτησης με όλους τους εμπλεκομένους και με τους εθελοντές που έχουν την καλύτερη γνώση, σκοπεύουμε να καταγράψουμε τη δική μας πρόταση και να την προωθήσουμε στο υπουργείο εσωτερικών, στην ειδική γραμματεία και στους δημάρχους. Ελπίζουμε πως θα την λάβουν υπόψιν τους και θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», όπως επιβεβαιώνει καταληκτικά.