Search

Ενστάσεις από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή τους σε διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», εκφράζουν τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε σωστή κατεύθυνση… αλλά

Σε ψήφισμά του τα μέλη του συλλογικού οργάνου του τμήματος αναγνωρίζουν αρχικά πως «το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες, αν και επιδέχονται βελτιώσεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθορίζοντας τα προσόντα, την εκπαίδευση και τις κατηγορίες προπονητών.

Ορθώς, με τον προτεινόμενο νόμο ορίζονται από το κράτος τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε κατηγορίας προπονητών αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ως ανώτερης επαγγελματικής αξίας τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε όλα τα αθλήματα». Από την παραπάνω γενική πρόβλεψη του νομοσχεδίου φαίνεται όμως πως εξαιρείται το άθλημα του ποδοσφαίρου, γεγονός που επέφερε και την αντίδραση τη συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ.

«Τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα σε αθλήματα πρέπει να αναγνωρίζονται ως τα ανώτερα πτυχία κατάρτισης προπονητών σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αθλήματα (συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαίρου), και να συνοδεύονται από τα ανώτερα δυνατά επαγγελματικά δικαιώματα προπονητή σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες ανεξαρτήτως αθλήματος» σημειώνει αρχικά το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ για να αιτιολογήσει αναφορικά με τους λόγους της αντίδρασης πως «αντιβαίνοντας τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, το προτεινόμενο νομοσχέδιο [Άρθρο 37. Παρ. 3, Άρθρο 38 Παρ. 4(β)] προβλέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών ποδοσφαίρου αντί να καθορίζονται με νόμο του κράτους, να καθορίζονται από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)».

«Η διάταξη αυτή θα πρέπει να αποσυρθεί και να ισχύσει ό,τι προτείνεται για τους προπονητές των υπολοίπων αθλημάτων» ξεκαθαρίζει η συνέλευση του Τμήματος.

«Υποβάθμιση συνολικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας»

Το ψήφισμά της η Συνέλευση του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ υπογραμμίζει πως αποτελεί υποβάθμιση συνολικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας, «η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η εξίσωση πτυχίων προγραμμάτων σπουδών τετραετούς φοίτησης, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και συμμορφώνονται με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ταχύρρυθμα σεμινάρια που παρέχονται από ιδιωτικούς, μη εκπαιδευτικούς φορείς όπως η Ε.Π.Ο. και μάλιστα με καταβολή διδάκτρων».

«Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή ανεξαρτήτως επιπέδου, οι οποίοι απασχολούνται ως πρώτοι προπονητές σε σωματεία ή ακαδημίες στις κατηγορίες που συμμετέχουν σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων, οφείλουν να έχουν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια» ξεκαθαρίζει το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.

Οι αλλαγές που προτείνει το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Κλείνοντας το ψήφισμά της, η συνέλευση του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ καλεί την κυβέρνηση:

  • Να κάνει ουσιαστικές τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του νομοσχεδίου [Άρθρο 37. Παρ. 3, Άρθρο 38 Παρ. 4(β)], που θίγουν το κύρος και την υπόσταση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας.
  • Να αναγνωρίσει ότι οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή στις αναπτυξιακές ηλικίες οφείλουν να έχουν ειδική επιστημονική παιδαγωγική κατάρτιση και στο Άρθρο 37 Παρ. (γ): «…καθώς και ως πρώτοι προπονητές σε σωματεία ή ακαδημίες στις κατηγορίες που συμμετέχουν σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων», να προσθέσει την προϋπόθεση: «εφόσον έχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια ανάλογη με αυτή των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α.».
  • Να προβεί, επιπρόσθετα, στην πρόβλεψη συγκεκριμένων κυρώσεων για την παράνομη άσκηση επαγγέλματος προπονητή, διότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το επάγγελμα του προπονητή θα αποτελέσει «κενό γράμμα», εάν η παράνομη άσκησή του δεν συνοδεύεται από σαφείς ρυθμίσεις επιβολής κυρώσεων, οι οποίες θα ορίζονται με καθορισμένες διαδικασίες και θα εφαρμόζονται από συγκεκριμένα όργανα και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Να καθορίσει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις συμμετοχής των αθλητών στις Σχολές της Γ.Γ.Α. καθώς και της δυνατότητας μετάβασης σε ανώτερο επίπεδο προπονητή.

Με στοιχεία από paratiritis-news.gr

Share it