Του ΠΟΛΥΤΣΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ
Κ.Φ.Α. – Σ.Ε.Φ.Α.Α.- Δ.Π.Θ.
Δ.Σ. Ε.Γ.Β.Ε. – Επιστημονικού Συνεργάτη ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ
Και καθώς η πανδημία και ο εγκλεισμός συνεχίζεται, συνεχίζουμε να βλέπουμε χιλιάδες άτομα να περπατάνε η να τρέχουν, κάνοντας την άσκηση μέρος της ζωή τους, μέρος της καθημερινότητας τους.
Πολλά από αυτά τα άτομα ήταν και πριν συνειδητοί τακτικοί αθλούμενοι η και περιστασιακοί, αλλά τα πιο πολλά φορέσανε φόρμες και αθλητικά παπούτσια ίσως για πρώτη τους φορά τώρα με τον εγκλεισμό και τον κωδικό 6 .
Βέβαια αρκετά άτομα το κάνουν σαν διέξοδο εξόδου από το σπίτι τους, η σαν την προσωπική τους ψυχοκινητική εκτόνωση. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο και η αξία της άσκησης είναι ίδια, αξία ζωής !
Ένας από τους ελάχιστους σοβαρούς λόγους που αναγνώρισε ( και σωστά έπραξε ) η Ελληνική Πολιτεία για να βγαίνουμε από το σπίτι μας, είναι ο λόγος με τον κωδικό 6. Δηλαδή η Σωματική Άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
Όμως ενώ η Πολιτεία αναγνωρίζει αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη, εμείς καταλαβαίνουμε την αξία της ;
Πολλά έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί για την αξία της άσκησης στην βελτίωση της ζωής μας, αλλά για να αντιληφθούμε καλύτερα το πραγματικό μέγεθος αυτής της αξίας, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε σε δύο μεγάλες και μακροχρόνιες έρευνες που έγιναν στην Νορβηγία και στην Αμερική.
Στο Τμήμα Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο ( δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine»), ανέλυσαν στοιχεία 5.700 ατόμων 68 έως 77 ετών, σε μία μελέτη 12ετίας. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν δραστηριότητα πάνω από 1 ώρα την εβδομάδα, είχαν όφελος από 32% έως 56%, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης. Στην περίπτωση της έντονης άσκησης, ακόμη και λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα, φάνηκε μείωση 23% έως 37% στον κίνδυνο καρδιαγγειακού ή άλλου θανάτου. Όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωνε κανείς σε έντονη άσκηση μέσα στην εβδομάδα, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, μάλιστα έως και 49%.
Φυσικά για μικρότερες ηλικίες κάτω των 67 ετών οι ευεργετικές επιπτώσεις της άσκησης είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Στο πανεπιστημίου της Μινεσότα πραγματοποιήθηκε 20ετή έρευνα σε 3.000 άτομα, με μέση ηλικία 25 ετών. Μελετήθηκε η επίδραση που είχε επάνω τους το τρέξιμο, ώστε να διαπιστωθεί η καρδιαγγειακή τους φόρμα κατά τον πρώτο χρόνο της έρευνας αλλά και 20 χρόνια αργότερα. Εξετάσεις νοητικών ικανοτήτων πραγματοποιήθηκαν 20 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Άνθρωποι που έτρεχαν περισσότερο χρόνο, είχαν καλύτερη επίδοση σε νοητικές εξετάσεις και εξετάσεις μνήμης 20 χρόνια αργότερα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Neurology”, ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος ωφελείται κατά πολύ από την καλή υγεία της καρδιάς.
Γενικά είναι αναρίθμητες οι έρευνες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες, που δείχνουν τα πολλά οφέλη της άσκησης στον άνθρωπο, στην καλή υγεία του, στην καρδιά του, στον εγκέφαλο του, και δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και το ποδήλατο, φαίνεται ότι οδηγούν και σε πολύ καλύτερες νοητικές ικανότητες και μνήμης του ατόμου, ακόμη και 20 χρόνια αργότερα.
Πολλοί αναρωτιούνται ποιά είναι η σωστή ώρα για άσκηση. Υπάρχει διχασμός πάνω στο θέμα και πολλές απόψεις. Πιστεύω ότι συγκεκριμένη ώρα για όλους δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακούτε το σώμα σας και την πραγματική σας διάθεση. Κάποιοι μπορούν να κάνουν χιλιόμετρα ολόκληρα μόλις ξυπνήσουν, ενώ για άλλους αυτό είναι αδύνατο και αποδίδουν καλύτερα σε μεσημεριανή, απογευματινή η και βραδινή άσκηση. Εμπιστευθείτε την διάθεση σας και ακούστε το σώμα σας, ώστε η άσκηση σας να είναι ευχάριστη και αποτελεσματική.
Μερικές φορές όμως κατά την άσκηση δεν υπάρχουν τα ποθητά αποτελέσματα, κάτι που οδηγεί συχνά στην παραίτηση. Έτσι άτομα που επιμένουν, αλλά απογοητεύονται από την έλλειψη σχετικής προόδου σταδιακά αποθαρρύνονται. Συχνά το λάθος γίνεται στον τρόπο άσκησης που εφαρμόζουν, ο οποίος δεν επιφέρει στον οργανισμό τους τις απαραίτητες μεταβολές. Έτσι μένουν στάσιμα και κάποιες φορές δυστυχώς τελικά εγκαταλείπουν. Βέβαια σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι λόγω της άσκησης προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες διατροφικές ατασθαλίες, οι οποίες τελικά αντισταθμίζουν αρνητικά τα οποιαδήποτε οφέλη της άσκησης. Και αυτό συμβαίνει κυρίως στους απότομα νεοφερμένους στον χώρο της άσκησης. Για αυτό βάλτε τις φόρμες σας, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, ακούστε τον σώμα σας και κινηθείτε γιατί κερδίζετε ζωή, αλλά προσέξτε και την διατροφή σας!