Search

Εξαδάκτυλος: “Η Γ.Γ.Α. δεν μας έφερε ποτέ αίτημα για έναρξη της Γ’ Εθνικής, Με πολύ μεγάλη δυσκολία το λέμε, αλλά θα πρέπει ο μαζικός αθλητισμός να περιμένει”

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρευρέθηκε ζωντανά στην Live εκπομπή της Web TV του «panionianea».

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, το νέο lockdown στο οποίο μπαίνει η Αττική, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν έχει φτάσει έως τώρα στην επιτροπή αίτημα επανέναρξης της Γ’ Εθνικής, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «…ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Εξαδάκτυλος εξέθεσε την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Υφυπουργό Αθλητισμού που τόσο καιρό σε όλες τους τις αναφορές τόνιζαν οτι έχουν ζητήσει την έναρξη της, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να αναφέρει σχετικά με την Γ’ Εθνική: “Για τη Γ’ Εθνική δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει. Επίσης δεν γνωρίζω αν μπορούν να εφαρμοστούν όσα εφαρμόζονται στην Α’ και στην Β’ Εθνική γιατί έχει ένα σχετικό κόστος. Αν θα μπορούσε να γίνει δεν θα υπήρχε κάποιου είδους αντίρρηση”.

Ενώ στο ερώτημα αν έχει μπει η Γ Εθνική στο τραπέζι των συζητήσεων απάντησε πως: “Δεν έχει συζητηθεί. Η Γενική Γραμματία Αθλητισμού δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για Γ’ Εθνική”.

Όσο αφορά τον αθλητισμό ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: “Ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού, θα περιμένουμε να έχουμε μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη, να πάμε και προς το Καλοκαίρι που θα μας βοηθά και ο καιρός για να δούμε μια ομαλοποίηση στα πράγματα. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Σερβία σε αγώνα που είδαμε με κόσμο έφερε το δεύτερο κύμα στην χώρα. Με πολύ μεγάλη δυσκολία το λέμε, αλλά θα πρέπει ο μαζικός αθλητισμός να περιμένει”.

Ενώ στο ερώτημα αν λοιπόν αν ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός θα ανοίξει από το καλοκαίρι και μετά η απάντηση ήταν σαφής: “Η συζήτηση αυτή πριν από τα μέσα της άνοιξης δεν θα έχει απόδοση, δεν θα έχει χαρμόσυνα νέα για εσάς δηλαδή”,

Απο εκεί και πέρα όσον αφορά τα θέματα για τον κορονοϊό οπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας:

– Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για το τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα, μιας και ξεκινάει ένα νέο ολικό lockdown στην Αττική. Ποια είναι η προοπτική από την εξέλιξη της πανδημίας;

«Το τέλος θα έρθει όταν θα έχουμε εμβολιαστεί περίπου επτά εκατομμύρια Έλληνες. Τότε θα μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα περισσότερα απ’ όσα ακούμε σήμερα μπορούμε να τα ξεχάσουμε και να κάνουμε αυτά που κάναμε μία ζωή. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε μία δυσμενή εξέλιξη που λέγεται μετάλλαξη του ιού, δηλαδή ο ιός έχει αλλάξει μορφή. Έχει αλλάξει πολλές φορές από την στιγμή που εμφανίστηκε, αλλά αυτές οι μορφές που συζητάμε, η Βρετανική, η Νοτιοαφρικάνικη και η Βραζιλιάνικη, κυρίως όμως η Βρετανική, ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα απ’ότι ο αρχικός. Αυτό σημαίνει πως αυτή τη περίοδο που εμείς κάνουμε τα εμβόλια, μας χτυπάει την πόρτα μία μορφή του ιού η οποία μεταδίδεται πιο γρήγορα. Αν λοιπόν, δεν περιοριστούμε και δεν αναχαιτίσουμε τον καινούργιο ιό, αυτό που θα συμβεί είναι να ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες ότι ζήσαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στην χειρότερη μορφή γιατί θα έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Θα αντικαταστήσει η νέα μορφή του ιού την παλιά και αυτό θα καθυστερήσει και τους εμβολιασμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι το τίμημα σε ζωές, σε υγεία και στην οικονομία θα είναι πολύ χειρότερο, από το τίμημα που θα πληρώσουμε τώρα, γιατί και ο χρόνος για να ανκάμψουμε θα είναι μακρύτερος. Την άνοιξη που λειτουργήσαμε ακαριαία και προληπτικά είχαμε lockdown 42 ημέρες, τον Νοέμβριο που λειτουργήσαμε καθυστερημένα γιατί θέλαμε να δούμε αν καταφέρουμε να το αποφύγουμε, κάτι που δεν έγινε, πιάσαμε περίπου τις 82 ημέρες για να βλέπουμε μία σαφή βελτίωση στα πράγματα. Εν συνεχεία ήμασταν σε περιορισμούς, με ανοίγματα και κλεισίματα.

Δεν σας κρύβω ότι εγώ έχω μία αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι ότι μειωθεί και δεν θα δούμε να διογκώνεται πολύ αυτό που λέμε τρίτο κύμα, θα μπορέσουμε μέσα στον Μάρτιο που περιμένουμε και τρία εκατ. Εμβόλια να εμβολιάσουμε 2,5, 3 εκατ. Ανθρώπους. Από αρχές Απριλίου ο καιρός θα αρχίσει να μας βοηθάει, για να μπορέσουμε να βγούμε πριν από το Καλοκαίρι από το lockdown. Αυτό που είπα και δημοσίως, να ακούσουμε τις καμπάνες το Μεγάλο Σάββατο».

-Πολλοί λένε και συνάδελφοι σας, ότι δεν αρκούν οι 2,5 εβδομάδες του lockdown και θα πάρει παράταση. Ποια η άποψη σας;

«Νομίζω ότι το πιο ρεαλιστικό είναι να αρχίζουμε να βλέπουμε μία τροποποίηση στα πράγματα την Καθαρά Δευτέρα, γύρω στις 15 Μαρτίου. Εκεί θα το τοποθετούσα για να είμαι ρεαλιστής. Μπορεί να είναι μία εβδομάδα νωρίτερα αν τα πράγματα εξελιχθούν καταπληκτικά ή μία αργότερα αν πιεστούν. Εντός του Μαρτίου θα τα δούμε τα αποτελέσματα γιατί τώρα η δράση είναι έγκαιρη, δεν είναι όπως τον Νοέμβριο. Η απόφαση που πάρθηκε είναι μία έγκαιρη απόφαση».

-Η διαφορά με τον Νοέμβριο είναι ότι τώρα ξεκινάμε από διαφορετική αρχή. Στις ΜΕΘ βλέπουμε περίπου 280 διασωληνωμένους, τότε ήταν αρκετά λιγότερα όταν μπαίναμε σε ένα lockdown…

«Στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 95 ανθρώπους στις ΜΕΘ και το αναφέρω γιατί ήταν η τελευταία φορά που είχαμε διψήφιο αριθμό. ΟΙ άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ο τελευταίος αριθμός που μεγαλώνει και επίσης είναι το τελευταίο που μειώνεται. Η νοσηλεία για αυτή την πάθηση είναι μακρόχρονη. Το ελάχιστο που θα μείνει κανείς στην κλινική, αν όλα πάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι επτά ημέρες και πολλοί μένουν και μήνες!».

-To εμβόλια τελικά είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις;

«Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι αποτελεσματικά όσο γνωρίζαμε, στην βρετανική μετάλλαξη στο ίδιο ποσοστό και σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό στην νοτιοαφρικάνικη, δεν έχουμε στοιχεία για την βραζιλιάνικη. Δεν θα πρέπει να εντυπωσιάζεστε με τα ποσοστά. Ένα εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο να έχει 100% ποσοστό κάλυψης για να πει κανείς ότι είναι ένα καλό εμβόλιο. Τα πολύ καλά εμβόλια που κάνουμε για την γρίπη και μας προστατεύουν έχουν ποσοστό κάλυψης περίπου 70%. Άρα όταν μιλάμε για ποσοστά για τον κορονοϊό που έχουν 92 -93 – 95 ή 85 αποτελεσματικότητα, είναι υπέρ αρκετό. Το ζητούμενο είναι και αν αρρωστήσει κάποιος να είναι ελαφρά. Αυτό έχει σημασία».

-Μέχρι το Μάρτιο θα πάρουμε τρία εκατομμύρια εμβόλια;

“Μέχρι τα τέλη Μαρτίου περιμένουν να μας έχουν παραδοθεί 3 εκατ. εμβόλια, που σημαίνει να έχουν εμβολιαστεί 1.5 με 2 εκατ. άνθρωποι. Τα επτά εκατ. είναι το ανώτατο και είναι εφικτό. Έχουμε 65000 γιατρούς και 20000 ιατρεία. Το να εμβολιάσουμε 7 εκατ. ανθρώπους οι 65 χιλιάδες γιατροί, είναι πρακτικά 100 άνθρωποι για κάθε γιατρό. Δεν είναι τίποτα, αρκεί να έχουμε εμβόλια”.

-Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία;

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής που είναι η μισή Ελλάδα, είναι επιβαρυμένη. Έχει μία κάλυψη στα κρεβάτια της εντατικής γύρω στο 65%. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είναι πολύ εύκολο να καλυφθεί γρήγορα και επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που είναι ταχύτερο, αυτό δεν μας αφήνει περιθώρια χρόνου. Είδαμε και τον Νοέμβριο ότι από τους 95 διασωληνωμένους στις 26 Οκτωβρίου πως ανέβηκαν ταχύτατα οι αριθμοί και στις 3 Δεκεμβρίου φτάσαμε στο μέγιστο που ήταν 620. Προς τα πάνω κινείται ταχύτατα , προς τα κάτω πολύ αργά».

Share it