Της Κικής Ηπειρώτου
Αγωνία και ανασφάλεια αισθάνονται και πάλι οι 120 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι απασχολούνται στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, καθώς, όπως καταγγέλλουν, επίκειται η απόλυσή τους και η ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Την απόφαση να φύγουν οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, δίνοντας στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το προσωπικό που χρειάζονται. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι συμβάσεις των εργαζομένων, μετά από νομοθετική ρύθμιση -η οποία, ωστόσο, είναι κάπως «θολή»- έχουν λάβει παράταση ως τις 31/12/2021.
Όμως, όπως δήλωσε στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, η διοίκηση του ΠΓΝΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη ιδιώτη που θα αναλάβει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ο ίδιος υπενθύμισε τον αγώνα των εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε που με παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, εκδόθηκε ΦΕΚ, με το οποίο δόθηκε παράταση στις εν λόγω συμβάσεις ως τέλη του 2021.
«Ωστόσο, το ΦΕΚ δεν ήταν απόλυτο και ξεκάθαρο για το θέμα της παράτασης. Υπήρχε προβληματική διατύπωση, που ανέφερε ότι δύναται, με απόφαση του αρμόδιου φορέα, κατά περίπτωση, να δίνεται παράταση. Αυτό δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ του νοσοκομείου να αποφασίσει ότι θέλει να προσλάβει ιδιώτη… Στην σχετική εισήγηση του ΔΣ του νοσοκομείου, για τον διαγωνισμό, υπάρχουν 4 λόγοι που συνηγορούν στην απόφαση για κάλυψη των αναγκών του από ιδιώτη. Μεταξύ αυτών, ένας λόγος, που κατά την άποψή μας, είναι σε ιδιαίτερα αντιεργατικό πνεύμα, καθώς αναφέρει ότι το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, είτε λόγω ανεπάρκειας του πλήθους των εργαζομένων, είτε επειδή δεν καλύπτει τις ώρες εργασίας, που αναλογούν στους εργαζόμενους, επειδή κάνουν χρήση των αδειών και των ρεπό τους! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, και μάλιστα με μισθό 550 ευρώ το 8ωρο που θα δίνει ο ιδιώτης, όταν σήμερα λαμβάνουν 770 για 6 ώρες. Μάλιστα, αντί για 100 άτομα που είναι σήμερα στην καθαριότητα, ο ιδιώτης θα προσλάβει 70! Λιγότερα άτομα, για περισσότερες ώρες και με λιγότερα λεφτά, ενώ είναι αμφίβολο αν θα έχουν εμπειρία στον τομέα της καθαριότητας νοσοκομείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Μιλάμε για συνθήκες απαράδεκτες, χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα και όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους», τονίζει ο κ. Ασπιώτης.
«Ζητούμε όχι μόνο τη διατήρηση των εργαζομένων, αλλά και τη μονιμοποίησή τους. Αντί να γίνονται οι άνθρωποι αυτοί ‘μπαλάκι’ , θα έπρεπε να τους πούμε και ευχαριστώ, που είναι στην πρώτη γραμμή και στα δυο κύματα της πανδημίας. Κανείς δεν το έχει αναγνωρίσει αυτό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργ/κού Κέντρου, σημειώνοντας πως έχουν ήδη αποσταλεί έγγραφα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, ενώ θα οργανωθούν και συμβολικές κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΑ Βαγγέλης Ρούφος, δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας: “Θα τρέξουν πολύ αργά οι διαδικασίες και πριν το καλοκαίρι δεν πρόκειται να αναλάβει η εργολαβική εταιρεία.. Πριν βγει το ΦΕΚ (28/9/2020)που έδινε την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, η Διοίκηση ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ύστερα από μελέτη η οποία έγινε από εξωτερικό συνεργάτη αποφάσισε ότι είναι συμφέρον για το νοσοκομείο να πάμε σε εργολαβική εταιρεία”. Όπως υποστήριξε οι 72 εργαζόμενοι της εταιρείας θα δουλεύουν 8ωρο,ενώ ο προϋπολογισμός για δυο χρόνια θα ανέλθει στο ποσό των 2,5 εκ ευρώ.
H ανακοίνωση των εργαζομένων
«Σύμφωνα με την τακτική συνεδρίαση του Δ. Σ του ΠΓΝΑ στις 15/12 /2020 με θέμα την “ανάθεση καθαριότητας” σε εργολάβο και την ανάρτηση της απόφασης αυτής του Δ. Σ του ΠΓΝΑ στην σελίδα της διαύγειας στις 23/12/2020…
Έχουμε να δηλώσουμε τα εξής θέματα :
Στους κυρίους του Δ. Σ του ΠΓΝΑ πως επέλεξαν εν μέσω πανδημίας ( 2ο κύμα) να μην κάνουν χρήση της νομοθετικής ρύθμισης (παράτασης) των συμβάσεων μας ΣΟΧ 7 μέχρι και τις 31 12 2021??
2.Γιατι αγνοούν την νομοθετική ρύθμιση και προσφέρουν στις γνωστές δουλεμπορικές εταιρίες καθαριότητας την ανάθεση σε βάρος 120 υπαλλήλων και πατάνε τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού καθαριότητας ??
3.πως μπορεί και παραμένει αδιευκρίνιστο ένας εργολάβος να τηρήσει τις υγειονομικές αποφάσεις και υποχρεώσεις ενός νοσοκομείου αναφοράς με 30% λιγότερο προσωπικό και φυσικά με λιγότερες αποδοχές και παραπάνω φόρτο εργασίας εις βάρος των εργαζομένων εν καιρώ πανδημίας, όταν σήμερα το συγκεκριμένο προσωπικό έχει εμπειρία ενός χρόνου από την αρχή του θανατηφόρου ιού covid 19, και με φόβο την μη σωστή χρήση καθαριότητας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία και διασπορά του ιού λόγω ανεπαρκούς προσωπικού και βάζουν μπροστά τα εργολαβικά συμφέροντα και όχι το έως τώρα πρωτόκολλο υγείας που προσπαθούμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο να κάνουμε το υπέρτατο δυνατό για όλους??
4.Η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται περιστασιακά. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε και 3ο κύμα πανδημίας του θανατηφόρου ιού… Και όπως βλέπουμε όλοι μας με τον ρυθμό που γίνονται οι εμβολιασμοί ενδέχεται και 4ο.. Και 5ο κύμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να νιώθουμε ασφαλείς όλοι μας.
5.τελος θα θέλαμε να πούμε στο Δ. Σ και στον κ. Διοικητή ότι μπροστά μας ορθώνεται το δίκαιο αίτημα για την παράταση των συμβάσεων μας, ακόμα και την μονιμοποίηση μας. Δεν παρακαλάμε για δουλειά απαιτούμε το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή δουλειά και όχι να θυσιαστούμε στα κέρδη των εργολάβων και να μείνουμε στο δρόμο και στην ανεργία 120 οικογένειες».
Πηγή: gnomionline.gr