Search

Κραυγή αγωνίας από τα Νοσοκομεία Αλεξ/πολης και Καβάλας! Δραματική πίεση σε όλα τα Νοσοκομεία της ΑΜΘ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας ενώπιον της επέλασης της πανδημίας του κορονoϊού, με τα δεδομένα να είναι ακόμη πιο δύσκολα στην περιφέρεια και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα στην ΑΜΘ η πίεση που δέχονται οι δομές υγείας είναι δραματική.

Στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 121 ασθενείς, έχοντας εξαντλήσει τις δυνατότητες ενώ μεγάλο φορτίο σηκώνουν όλα τα Νοσοκομεία. Στην Ξάνθη υπάρχουν πάνω από 50 ασθενείς με κορονoϊό ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 7 από αυτούς, καλύπτοντας όλες τις διαθέσιμες ΜΕΘ του Νοσοκομείου. 

Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνουν στον ενημερωτικό ιστιότοπο tvxs.gr γιατροί που βιώνουν την καθημερινότητα σε κάποια από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Μιλάμε για εμπόλεμη κατάσταση. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, ενώ έχουν ανοίξει κρεβάτια, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό. Είναι σαφές άλλωστε πως τα κρεβάτια από μόνα τους δεν σώζουν ζωές, χρειάζονται γιατρούς, νοσηλευτές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ακτινολόγος-εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δραγουμάνης, ο οποίος προσθέτει:

«Το νοσοκομείο έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ κενές. Υπάρχουν και άλλα 6 εφεδρικά κρεβάτια, τα οποία ελλείψει προσωπικού, δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αντιλαμβάνεστε όμως πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας βρίσκει με λιγότερο προσωπικό, καθώς μέσα στο καλοκαίρι είχαμε αποχωρήσεις, χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητες αντικαταστάσεις».

«Βρισκόμαστε κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των κλινών του νοσοκομείου έχει αλλάξει κι έχει διατεθεί για ασθενείς με Covid. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες για όλους» επισημαίνει από τη μεριά του ο γιατρός στο Γενικό νοσοκομείο της Καβάλας, Στάθης Τσαρίδης.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η κατάσταση και αναφορικά με το προσωπικό είναι απολύτως οριακή, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των καταστάσεων τόσο από το ιατρικό όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό». «Μέχρι και χθες είχαμε από τις 12 κλίνες της παλιάς γενικής ΜΕΘ, η οποία μετατράπηκε σε Covid, μόλις μια κενή. Βρισκόμαστε δηλαδή στα όριά μας» λέει ο κύριος Τσαρίδης και καταλήγει: «Το ίδιο ισχύει και για τις απλές κλίνες Covid, οι οποίες παρά τη μαζική μετατροπή των γενικών κλινών σε Covid. Προς το παρόν υπάρχουν κρεβάτια, δεν ξέρω όμως πόσο θα κρατήσει».

Share it