Η λέξη «Mundial» είναι φυσικά ισπανικής έμπνευσης και θα πει «παγκόσμιος» στα ισπανικά (mundo είναι ο κόσμος). Αν θες να πεις στα ισπανικά Παγκόσμιο Κύπελλο, το σωστό είναι το Copa Mundial ωστόσο, συν τω χρόνων, καθιερώθηκε τόσο πολύ και εκτενώς που πλέον είναι ευρέως καθιερωμένη σε πολλές χώρες, όπως και τα παράγωγά της (όπως π.χ. λέμε «μουντιαλική ενδεκάδα»).
Εν Ελλάδι εμφανίστηκε ως λέξη για πρώτη φορά με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 της Χιλής και στα ρεπορτάζ (ενός νεαρού –τότε- συντάκτη της «Αθλητικής Ηχούς»), του Γιάννη Διακογιάννη. Είναι ο… πατέρας της λέξης για τη χώρα μας. Ετυμολογικά στέκει λοιπόν το Mundobasket ως όρος για το προσεχές τουρνουά στην Κίνα, το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στη 18η… έκδοσή του. Φαβορί και αουτσάιντερ;
Η οικοδέσποινα Κίνα (μετέχει για ένατη φορά σε Mundobasket, ουδέποτε μπήκε στην 8άδα) έπεσε σε όμιλο με Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία και Βενεζουέλα, άρα… στα μαλακά. Η πρωταθλήτρια Κόσμου το ’50 και φιναλίστ το ’02, Αργεντινή, είναι σε όμιλο μαζί με τη Ρωσία, η οποία δεν έχει διακριθεί στο τουρνουά από τις δεύτερες θέσεις του ’94 και το ’98. Τεράστια η απώλεια του Σβεντ βεβαίως για την ομάδα του Σερχέι Μπαζάρεβιτς ενώ η «αλμπισελέστε» συνεχίζει με ηγέτη τον Λουίς Σκόλα στα… 39 του, αλλά τους Καμπάσο, Λαπροβίτολα, Γκαρίνο, Βιλντόσα.
Η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα την τελευταία 20ετία, Ισπανία, έχει Ιράν, Πουέρτο Ρίκο και Τυνησία στον όμιλο, δεν… έχει πια Ναβάρο και Πάου Γκασόλ αλλά έχει Ρούντι, Μαρκ Γκασόλ, Κλαβέρ, Ρίμπας και Γιουλ και ορέγεται μετάλλιο.
Ιταλία και Σερβία συμπληρώνουν τον 4ο όμιλο μαζί με Αγκόλα και Φιλιππίνες. Πανίσχυροι οι «πλάβι», παρά την ατυχία με τον τραυματισμό του Τεόντοσιτς είναι μια ομάδα γεμάτη σταρ: από τον σέντερ Γιόκιτς των Νάγκετς ως τον ικανότατο Μαριάνοβιτς των Μάβερικς και τον «μπομπέρ» Μπογκντάνοβιτς των Κινγκς ως τους Μπιέλιτσα των Κινγκς και Μιλουτίνοφ.
Oι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν Τουρκία, Τσεχία και Ιαπωνία, ερώτημα βέβαια η Team USA αφού ΛεΜπρον, Χάρντεν, Κάρι και άλλοι δεν συμμετέχουν αλλά η εμπειρία του Γκρεγκ Πόποβιτς μετράει και, στο κάτω κάτω, για NBAers μιλάμε. Φαβορί μεν, όχι ακλόνητο δε… Οι Τούρκοι του Ουφούκ Σαρίτσα πλην του (ανεπιθύμητου στο καθεστώς) Καντέρ έχουν όλους τους άλλους NBAers: Κορκμάζ (76ers), Οσμάν (Καβς) και Ιλιάσοβα (Μπακς).
Η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει στον όμιλο της πρώτης φάσης της Νέα Ζηλανδία, το Μαυροβούνιο και τη Βραζιλία και, κακά τα ψέματα, είναι του… χεριού της να κάνει το 3/3. Κυριότερος αντίπαλος, βεβαίως, τα…γεροντοπαλίκαρα από τη χώρα της σάμπα: Ουέρτας, Γκαρσία, Βαρεζάο, Μπαρμπόσα κλπ. Γαλλία και Γερμανία είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί του ομίλου, τον οποίο συμπληρώνουν Δομινικανή Δημοκρατία, και Ιορδανία. Οι Γάλλοι δεν έχουν πάρει ποτέ… μουντιαλικό τρόπαιο, έχασαν με τραυματισμούς τους Ερτέλ της Μπάρτσα και Μοερμάν της Εφές αλλά διαθέτουν Ντε Κολό, Γκομπέρ, Μπατούμ κ.ά., όπως και οι Γερμανοί του Χένρικ Ρεντλ με καρέ παικτών από το ΝΒΑ (Μπόνγκα, Τάις, Σρέντερ και Κλέμπερ).
Οι Καναδοί του Νικ Νερς έπαθαν… ΗΠΑ καθώς αποδεκατίστηκαν από τις αποσύρσεις στις κλήσεις και ελάχιστοι απέμειναν, όπως οι άλλοτε «ερυθρόλευκοι» Μπερτς, Ουίλτζερ και ο Πάνγκος της Μπάρτσα. Η Λιθουανία του Νταΐνιους Αντομάιτις δεν έχει απουσίες πλην του σέντερ Μοτιεγιούνας (ήταν στους Σπερς, έκλεισε στους Σαγκάη Σπαρκς) και με τους ΝΒΑερς Βαλαντσιούνας, Σαμπόνις συν τους Ματσιούλις, Γκριγκόνις, Γιανκούνας, Λεκαβίτσιους και Κουζμίνσκας διαθέτει μια χαρά ομάδα.
Δείτε ΕΔΩ το πλήρες αφιέρωμα και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου