Search

Αξιολόγηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για τη μη ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής

Αξιολογώντας την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη ίδρυση της νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική απόφαση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς και παράλληλα υποστηρίζει τη σοβαρότερη διαχρονικά επένδυση της ελληνικής πολιτείας στη Θράκη, αυτή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Είναι γεγονός ότι η δημιουργία μιας 4ης Νομικής Σχολής θα αποτελούσε ένα βαρύ χτύπημα τόσο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και για το σύνολο της Θρακιώτικης κοινωνίας. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά άλλων αρνητικών δεδομένων (η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ και ως εκ τούτου οι μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του ιδρύματος, η απελευθέρωση των μεταγραφών, η επαπειλούμενη μείωση των εισακτέων φοιτητών και η συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού), ήταν απολύτως βέβαιο ότι η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής θα υποβάθμιζε την ιστορική Νομική Σχολή του ΔΠΘ και παράλληλα των υφιστάμενων Νομικών Σχολών της χώρας .

Στον αντίποδα, ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, απόψεις πολιτικών και μη, για την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της ανωτάτης εκπαίδευσης, καθώς και για μετακίνηση φοιτητών από τη χώρα μας στο εξωτερικό για σπουδές στη νομική επιστήμη. Παρά ταύτα τέτοιες απόψεις δεν φαντάζουν ρεαλιστικές.

Η γενναία χρηματοδότηση, η επαρκής ακαδημαϊκή στελέχωση, η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που συμβάλλουν στην ομαλή συμβίωση της δημοκρατικής λειτουργίας με την ακαδημαϊκότητα, η διδασκαλία με την έρευνα και η διεπιστημονική συνέργεια, είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις που τίθενται και ενισχύουν τον χαρακτήρα και το έργο στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα, η τυχόν φυγή 100 ή 200 νέων κατ΄έτος για σπουδές στο εξωτερικό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των εισαχθέων φοιτητών στις τρεις Νομικές Σχόλες της χώρας. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Η εύρυθμη λειτουργία της Νομικής Σχολής και περαιτέρω η ενδυνάμωση όλων των τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι αδήριτη ανάγκη και αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Νικήτας Παπαπαντελής – Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, MSc. Απόφοιτος ΔΠΘ

Share it