Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπέγραψαν την Δευτέρα 15 Απριλίου Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των γεωτεχνικών σχολών της χώρας μας. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των νέων μεγάλων δημόσιων μετρητικών υποδομών παρατήρησης της Γης που δημιουργούνται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ.
Ειδικότερα, το Μνημόνια Συνεργασίας προβλέπει:
- Την παροχή εκπαίδευσης σε φοιτητές Γεωπονίας σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, που θα τους καταστήσουν ικανούς για την αξιοποίηση των δεδομένων των υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών της χώρας και την παροχή υπηρεσιών, μέσω αυτών των δεδομένων, στον πρωτογενή τομέα.
- Την κατάρτιση γεωτεχνικών σε θέματα αξιοποίησης εργαλείων παρατήρησης Γης και ψηφιακών δεδομένων στη γεωργία.
- Τη δημιουργία και αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
- Την από κοινού χρήση πλατφορμών διαχείρισης δεδομένων και παροχής τεχνογνωσίας σε ψηφιακά εργαλεία.
- Τη δημιουργία νέων εργαστηρίων σχετικά με την αξιοποίηση εργαλείων παρατήρησης Γης και ψηφιακών δεδομένων στη γεωργία.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε «Πρόκειται για μία σημαντική μέρα, καθώς η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι νέες τεχνολογίες γίνονται αποτελεσματικές όταν μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων, όταν διαχέονται στην κοινωνία και την οικονομία, όταν ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή, την πρωτογενή παραγωγή. Αποδεικνύει, επίσης, ότι επενδύουμε στους νέους επιστήμονες. Η Πολιτεία μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες μεγάλης αύξησης της απασχόλησης, όταν οι τεχνολογίες διαχέονται στην κοινωνία και την παραγωγή, εκεί δηλαδή που θα χρειαστούν πολλοί νέοι γεωπόνοι για να κάνουν την ελληνική ύπαιθρο “κοινωνό” των νέων τεχνολογιών. Χωρίς τις συγκεκριμένες δράσεις, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας, που υλοποιούμε, θα ήταν μια νεκρή τεχνολογία, διότι θα είχαμε αναπτύξει τις υποδομές, αλλά δεν θα αφορούσαν κανέναν. Το έργο της γεωργίας ακριβείας, της πρώτης μεγάλης δημόσιας υποδομής τέτοιου τύπου, αφορά 6.500 επίγειους σταθμούς που θα καλύπτουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας και θα παράγουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων-“χρυσάφι” για την επιστημονική κοινότητα. Για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον κι άλλες χώρες».
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, σημείωσε «Με χαρά συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, που θα συμβάλλει στην εξέλιξη των φοιτητών, των εκπαιδευτών μας και στη βελτίωση της ελληνικής γεωργίας. Συγχαρητήρια στον Υπουργό Νίκο Παππά για την έμπνευση και την υλοποίηση της ιδέας. Ευχαριστούμε για τη συμμέτοχη του Δημοκρίτειου σε αυτό».