Search

Ορεστιάδα: Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του λόγω έλλειψης ασθενοφόρου

Tις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και σε ασθενοφόρα στον Έβρο, και ειδικά στο βόρειο τμήμα του νομού, ανέδειξε -ξανά- πρόσφατη περίπτωση στην Ορεστιάδα, όπου την ίδια περίπου ώρα, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής (08/10), το ΕΚΑΒ κλήθηκε για ένα καρδιακό και ένα εγκεφαλικό περιστατικό.

Και στα δύο, οι συγγενείς που κάλεσαν για βοήθεια, ενημερώθηκαν ότι το ασθενοφόρο έρχεται από τα Δίκαια, και αναγκάστηκαν, λόγω της κρισιμότητας των περιστατικών, να μεταφέρουν τους ανθρώπους τους στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα, ενώ ο ένας εκ των δύο ασθενών εξέπνευσε, τελικά, καθ’ οδόν για το Κέντρο Υγείας. Έντονο προβληματισμό, πάντως, δημιουργεί και το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και οι δύο ασθενείς για την άμεση μεταφορά τους από το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο, καθώς, για τη σειρά προτεραιότητας διακομιδής θα έπρεπε να γίνει επιλογή μεταξύ δύο πολύ σοβαρών περιστατικών, δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας διαθέτει μόνον ένα ασθενοφόρο.

Η κόρη του αποθανόντος μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για την περίπτωση του πατέρα της, ενώ απηύθυνε και μήνυμα προς τους δύο διεκδικητές του δεύτερου γύρου εκλογών για τον δήμο Ορεστιάδας, καλώντας αυτόν που θα εκλεγεί δήμαρχος, να βάλει στις προτεραιότητές του τη διεκδίκηση επιπλέον ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων. “Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 να μην υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο ή να μην ξέρει πού να πάει πρώτα…”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της.

Σταύρος Καμπουραντώνης-Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης: “Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες…”

«Το προσωπικό έχει συρρικνωθεί κατά πολύ στον νομό, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες,» δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, Σταύρος Καμπουραντώνης, και πρόσθεσε πως «εάν δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορούμε να έχουμε και τον αριθμό των ασθενοφόρων που χρειάζεται κάθε περιοχή». «Σήμερα στην Ορεστιάδα λειτουργούμε με 14 διασώστες, προσπαθούμε να βγάλουμε δυο ασθενοφόρα για κάθε βάρδια, το προσωπικό δεν επαρκεί για όλη την περιοχή”, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως “ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση στην Ελλάδα, και ένα μόνον ασθενοφόρο δεν μπορεί να καλύψει όλη την περιοχή του βορείου τμήματος του νομού”. Για τις ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, σύμφωνα με τον κ. Καμπουραντώνη, ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στην κεντρική υπηρεσία, το υπουργείο γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στον νομό και αναμένεται η προκήρυξη για προσλήψεις, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος.

Κώστας Σιαφκαλόζης- Μέλος του Δ. Σ. του συλλόγου εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων: “To EKAB στον βόρειο Έβρο χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση…”

“Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, και όποιες λύσεις βρίσκονται είναι προσωρινές και όχι οι ενδεδειγμένες…”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπεύθυνος της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Κέντρου Υγείας Δικαίων, μέλος του συλλόγου εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων, Κώστας Σιαφκαλόζης, με αφορμή το περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην Ορεστιάδα. “Προφανώς εκείνη την ώρα το ασθενοφόρο της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου βρίσκονταν σε άλλα περιστατικά ή σε κάποια διακομιδή προς το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και το επόμενο που μπορούσε να στείλει το ΕΚΑΒ ήταν το ασθενοφόρο των Δικαίων, που χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα να φτάσει στην Ορεστιάδα”, ανέφερε ο ίδιος επιχειρώντας να δώσει μία εξήγηση για όσα συνέβησαν στις 8 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε δε πως “ως εργαζόμενοι έχουμε διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές για τα ζητήματα αυτά, αλλά τα αιτήματα και οι προτάσεις μας δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν”, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν με δεύτερες βάρδιες οι βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και να δημιουργηθεί βάση ΕΚΑΒ και στα Δίκαια. “Από το ύψος της Μάνδρας και μέχρι το Ορμένιο υπάρχουν οι βάσεις του ΕΚΑΒ στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα και ένα ασθενοφόρο που το τελευταίο διάστημα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Δικαίων, με στρατιώτες οδηγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Είναι μία προσωρινή λύση που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου, όμως τα παιδιά αυτά έχουν εκπαιδευτεί να οδηγούν μηχανήματα του Στρατού και όχι ασθενοφόρα, τα οποία χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένους οδηγούς-διασώστες”, σχολίασε ο κ. Σιαφκαλόζης.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας – Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Share it