Search

Μεγάλη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι: «Έφυγε» ο Εβρίτης στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης

Μεγάλη απώλεια για τον Έβρο, το ελληνικό τραγούδι, τον πολιτισμό μας.

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο , ότι ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Σε ηλικία 70 ετών, ο σπουδαίος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας, νικήθηκε από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης έγραψε διάφορα ποιήματα, τρία μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια στα σύγχρονα ελληνικά είδη ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρά. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικοσυνθέτες και τους κορυφαίους έλληνες τραγουδιστές.. Μεταξύ αυτών, έχει δουλέψει συχνά με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τον οποίο είχε μια σειρά από δημοφιλείς δίσκους (συμπεριλαμβανομένων Μία είναι η ουσία και Κάποια, κάπου, κάποτε).

Μαζί δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν ένα CD με 12 τραγούδια (Δεκέμβριος 1986), στο οποίο κατάφεραν να συγκεντρώσουν 11 δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος και Μανώλης Μητσιάς. Ο Νικολόπουλος ερμήνευσε επίσης ένα από τα τραγούδια του CD, στην πρώτη του δημόσια ερμηνεία. Το CD κυκλοφόρησε ως Τραγούδια για τους φίλους μου. Άλλοι αρκετά γνωστοί ερμηνευτές των τραγουδιών του Χαψιάδη ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Γλυκερία, ο Μανώλης Αγγελόπουλος και η Κατερίνα Στανίση.

Λίγα λόγια για τον Λευτέρη Χαψιάδη

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1953 στις Φέρες και έζησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Κοίλα, ( αναφέρεται στον Κοίλα ως τον «επίγειο παράδεισό» του). Πήγε γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Η δουλειά στο περίπτερο του έδωσε την ευκαιρία να διαβάζει πολύ και να ενδιαφερθεί για τους στίχους των ρεμπέτικων. Όταν οι περισσότεροι συνομήλικοί του απολάμβαναν την ποπ και τη ροκ, ο Χαψιάδης ανακάλυπτε ελάχιστα γνωστά γεγονότα και λεπτομέρειες γύρω από τα ρεμπέτικα τραγούδια, τους ερμηνευτές και τους στίχους τους. Ανέπτυξε τη συνήθεια να συλλέγει ρεμπέτικους στίχους και να τους σημειώνει σε ένα τετράδιο. Αυτό τον βοήθησε πολύ να γίνει αποδεκτός στους κύκλους των βασικών παραγόντων του κλάδου του ρεμπέτικου τα επόμενα χρόνια.

Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και μέσω αυτού ήρθε αργότερα κοντά σε αρκετούς βασικούς παράγοντες της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, όπως ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και διάφοροι δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές (Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου και Μανώλης Αγγελόπουλος). Έγινε επίσης στενός φίλος με τον μυθιστοριογράφο Βασίλη Βασιλικό.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Χαψιάδη είναι το Μια είναι η ουσία, που κυκλοφόρησε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε αρχικά από τη Χάρι Αλεξίου και αργότερα από αρκετούς άλλους ερμηνευτές, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Νταλάρα.

Οι στίχοι του τραγουδιού πραγματεύονται περιπαικτικά την αθανασία. Ο στιχουργός παραδέχεται ότι τίποτα δεν είναι αθάνατο και παρακαλεί τον Θεό, αφού πρώτα πιει μερικά ποτά, να εξαλείψει οριστικά τον θάνατο. Οι στίχοι χρησιμοποιούνται σε ένα απόσπασμα στο δεύτερο βιβλίο του, όπου ο συγγραφέας πεθαίνει και αγωνίζεται να μπει στον Παράδεισο, αλλά συναντά τον ενοχλημένο Άγιο Πέτρο, που δεν φαίνεται να του αρέσει καθόλου το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ένα ακόμη δημοφιλές τραγούδι του, που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, είναι το Κάποια, κάπου, κάποτε.

Ανάμεσα στα τραγούδια του υπάρχουν δύο που αναφέρονται στον Νομό Έβρου και τις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας. Αυτά είναι το Αλεξανδρούπολη μεριά,που ερμήνευσε αρχικά ο Δημήτρης Μητροπάνος, και το Ορεστιάδα, που ερμήνευσαν ο Στέλιος Διονυσίου και ο Γιάννης Πλούταρχος.

Πηγή: gnomionline.gr

Share it