Search

Κομοτηνή: Αποχαιρέτησαν την Γλυκερία Μεμεκίδου – Με την ελληνική σημαία η ταφή

Με τον βαθμό της υποναυάρχου και την ελληνική σημαία να τυλίγει το φέρετρό της, κηδεύτηκε σε κλίμα θρήνου, συγκίνησης αλλά κι εθνικής υπερηφάνειας, η Γλυκερία Μεμεκίδου, στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής εψάλη από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής η εξόδιος ακολουθία για την μόλις 46 ετών νοσηλεύτρια του Πολεμικού Ναυτικού, που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Συμμετείχε εθελοντικά στην πολυμελή ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, όπου έσπευσε να απαλύνει τον πόνο του δοκιμαζόμενου από τις φονικές καταστροφές γειτονικού λαού. Αυτό το ταξίδι, όμως, έμελε να είναι το τελευταίο της, αφού έφυγε από τη ζωή στο φρικτό τροχαίο δυστύχημα.

Το τελευταίο αντίο

Τραγικές φιγούρες στο τελευταίο αντίο της Γλυκερίας, οι γονείς της, Σπύρος και Πελαγία, ο σύζυγος Γιώργος κι ο αδελφός της Παναγιώτης, έδειξαν ακεραιότητα και ήθος ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή, σε μία κηδεία που αναδείχτηκε ως δημόσιο γεγονός σε όλη την Ελλάδα.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού μίλησαν για τη θανούσα με τα πιο τιμητικά λόγια, σκιαγραφώντας την ως μία γυναίκα ηθική, θετική, ευγενική, δραστήρια, με ιδανικά και αξίες για την προστασία της πατρίδας και την ανακούφιση του πάσχοντος συνανθρώπου. Νωρίτερα, με δάκρυα στα μάτια διάβασε το ομόφωνο συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η πρόεδρος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Την ίδια ώρα, μέσα κι έξω από την εκκλησία εκατοντάδες συμπολίτες μας έσπευδαν για το τελευταίο αντίο. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, αλλά και πάρα πολλοί απλοί συμπολίτες, συντετριμμένοι από τον απρόσμενο θάνατο και υπερήφανοι για τη συμπατριώτισσά τους, είπαν ένα λόγο παρηγοριάς κι άναψαν ένα κερί. Στον αύλειο χώρο, τιμές αποδίδονταν από αγήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιώργος Οικονόμου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, καθώς επίσης υψηλοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παρόντες επίσης οι τρεις βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Οζγκιούρ Φερχάτ, Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, πολλά μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, πρόεδρος κι εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, παρατάξεων, κομμάτων.

Τα παρηγορητικά λόγια του Μητροπολίτη

«Ηρωίδα» χαρακτήρισε την θανούσα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο ηρωισμού και ηθικής της Γλυκερίας Μεμεκίδου, ενώ παράλληλα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους γονείς της, γνωστοποιώντας την καταγωγή του πατέρα της από το χωριό Καλλιθέα Ροδόπης.

Παρηγορητικά, αναγνώρισε ότι το μυαλό όλων μας κατακλύζεται από ανθρώπινες σκέψης οδύνης, γιατί η Γλυκερία έφυγε από τη ζωή στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο σε μία ξένη χώρα, αλλά ζήτησε από όλους να διατηρούν εδραιωμένη στην καρδιά τους την ορθόδοξη πίστη.

«Μπορεί να έπεσε, όμως υψώθηκε στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, είτε ζούμε στην πατρίδα μας είτε όσων ζουν στα μήκη και στα πλάτη της γης» σημείωσε και μετέφερε την πεποίθησή του ότι «εμείς οι Έλληνες πάντα λίγοι, μία χούφτα, όμως προλαβαίνουμε παντού, όπου παραστεί ανάγκη, όπου υπάρχει πόνος και θλίψη και τρέχουμε οι Έλληνες, για να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε. Εμείς οι λίγοι, αλλά με το πολύ μας φιλότιμο».

Η θυσία της Γλυκερίας τιμά όλη την Ελλάδα αλλά και την πόλη μας, την Κομοτηνή, το χωριό της, την Καλλιθέα, διαμήνυσε ο Μητροπολίτης και υπογράμμισε: «Η θυσία της αναβιβάζει τον τόπο μας σε ύψη δυσθεώρητα κι εμείς έχουμε ιερό χρέος να την τιμήσουμε και να μη την ξεχάσουμε, ώστε η μνήμη της να είναι αιωνία».

«Το όνομά της θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας μας και είμαι σίγουρος ότι ο Θεός θα την κατατάξει μαζί με τους Μάρτυρες της Πίστεως» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, ευχόμενος σε όλους να έχουν πίστη στον Θεό κι αγάπη για την Πατρίδα.

Αθάνατη! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: xronos.gr – Συντάκτης: Διονύσης Βοργιάς

Share it