Search

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η κατάσταση αυτή την ώρα-Έκλεισε η συνοριακή διάβαση Κήπων-Υψάλων

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα. Οι αρχές μέχρι στιγμής, την Κυριακή (20/08) έχουν προχωρήσει στην εκκένωση πέντε οικισμών, των Μοναστηράκι, Δορίσκου, Αμφιτρίτης, Μαΐστρου και Άβαντα.

Όπως αναφέρει το news247.gr, οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω. Πλέον στην περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα. Παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)
  • ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτοί αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού. Να σημειωθεί πως ο οικσιμός της Αμφιτρίτης δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τόσο τον οικισμό του Δωρικού, όσο και αυτόν της Νίψας εδώ και ώρα.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης για τους καπνούς

Νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς, εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Διεκόπη ξανά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Την ίδια ώρα, νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Καταργήθηκαν δρομολόγια λεωφορείων

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Η πρόγνωση του καιρού στην Αλεξανδρούπολη

Η κατάσταση από πλευράς ανέμων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης δεν είναι ευνοϊκή, καθώς οι άνεμοι θα φτάνουν μέχρι αργά το απόγευμα τα 5 με 6 μποφόρ και με ριπές έως 7 μποφόρ, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις - Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων

Η κατάσταση βελτιώνεται τις βραδινές ώρες και οι άνεμοι θα διατηρηθούν κάπως πιο εξασθενημένοι μέχρι και τις πρωινές ώρες. Λίγο πριν το μεσημέρι της Δευττέρας και πάλι θα ενισχυθούν φτάνοντας οι ριπές τους πρόσκαιρα και τα 7 μποφόρ.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις - Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων

Έκλεισε η συνοριακή διάβαση Κήπων-Υψάλων

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η νομαρχία της Αδριανούπολης ανακοίνωσε ότι η συνοριακή διάβαση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα Ύψαλα από την τουρκική πλευρά (προς το τελωνείο των Κήπων στην Ελλάδα) έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας των πυρκαγιών στον Έβρο, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την ελληνική πλευρά της μεθορίου.

Share it