Search

Εκκενώνονται Μαΐστρος, Αμφιτρίτη, Μοναστηράκι και Δορίσκος!

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που ζουν οι κάτοικοι του Έβρου από το πρωί του Σαββάτου.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Μελία και επεκτάθηκε με ασύληπτη ταχύτητα, έχει σπάσει πλέον σε τρία μέτωπα με το δυτικό να έχει φτάσει στα 5 χιλιόμετρα (!) έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με λεοφωρεία να μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στην πλατεία του Μαΐστρου, που ετοιμάζεται για εκκένωση. Παράλληλα υπάρχει σύσταση απόμακρυνσης και από την Αμφιτρίτη, με το μέτωπο να κινείται ανάμεσα στα δύο χωριά προς την πόλη!

Στα ανατολικά μόλις στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εντολή εκκένωσης από Μοναστηράκι και Δορίσκο προς Φέρρες, με την κατάσταση να χειροτερεύει και εκεί, μέσα σε λίγη μόλις ώρα!

Τι αναφέρει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από την σύσκεψη του συντονιστικού τοπικού οργάνου

“Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την συνολική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των πολλαπλών μετώπων της προχώρησε στην συνεδρίαση του, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης. Μετά τη 1 το μεσημέρι το κύριο μέτωπο βρίσκεται στον Μαΐστρο και στον Απαλό όποτε και δημόσια και ιδιωτικά οχήματα και μηχανήματα εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να διαφυλάξουν ζωές και περιουσίες.
Εντός της τελευταίας ώρας η φωτιά περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και την περιοχή του ΚΕΓΕ, ενώ υπάρχουν πολλά βενζινάδικα στην περιοχή. Σε όλη την πόλη υπάρχει πολύς καπνός και οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, ακόμη κι όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αντίστοιχες δράσεις αντιμετώπισης της φωτιάς λαμβάνουν χώρα στον δρυμό της Νίψας και στις δασικές περιοχές στον Δορίσκο, στο Μοναστηράκι και στα Λουτρά όπου η φωτιά μαίνεται ακόμη.
Η αστυνομία έχει κλείσει κρίσιμα και κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού στο 651 χιλιόμετρο προκειμένου να προστατευτούν οι διερχόμενοι οδηγοί.
Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν τυλίξει και την κεραία της εταιρίας Vodafone.”

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Λόγω της πυρκαγιάς είχε απαγορευτεί εκ νέου η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο του Αρδανίου έως και τον κόμβο της ΒΙΠΕ, ωστόσο πριν από λίγη ώρα δώθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες του gnomionline.gr, οι φλόγες έφτασαν κοντά στον σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τα χειρότερα.

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον Νότιο Έβρο έγιναν στάχτη

Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Αετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Τσακίρη βρέθηκε στο Αετοχώρι και συνομίλησε με κάτοικο το σπίτι του οποίου καθώς και τα μελίσσια του κάηκαν. «Δεν έχει μείνει τίποτα» είπε ο κ. Γιάννης στην κάμερα της ΕΡΤ.

Στο Πήλιο έφτασε ο καπνός, εκκενώθηκε επιτυχώς καταφύγιο σκυλιών

Με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη να καίει ακόμα, ο δυνατός αέρας έχει στείλει τον καπνό μέχρι τη Μαγνησία σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θ. Κολυδά. Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε στο Twitter «ο καπνός από την φωτιά της Αλεξανδρούπολης λόγω των ενισχυμένων ΒΑ ανέμων εκτείνεται μέχρι και τις ανατολικές περιοχές της Μαγνησίας (Πήλιο). Εξασθένηση ανέμων το βράδυ αλλά ενίσχυση και πάλι αύριο».

“Απόλυτα επιτυχής η εκκένωση του καταφυγίου. 81 σκυλιά μεταφέρθηκαν με ταξη, ηρεμία κι ασφάλεια στο γήπεδο του Άβαντα. Ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς όλους τους εθελοντές που αγογγυστα μέσα σε 2,5 ώρες “άδειασαν” το καταφύγιο. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.”, αναφέρουν σε ανάρτηση οι άνθρωποι του ΚΑΖ του δήμου Αλεξανδρούπολης

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πυροσβέστες

Από τη σελίδα Φίλοι Πυροσβεστικής Έβρου:

Επειδή δεχθήκαμε πολλά μηνύματα για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πυροσβέστες που βρίσκονται στα μέτωπα των φωτιών, μπορείτε να φέρετε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, (στο 1ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης -Παλαγίας):

🔸 νερά

🔸 ισοτονικά αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά

🔸 καφέδες σπαστούς

🔸 κρουασάν, κρακεράκια, μπισκότα

🔸 σακούλες σκουπιδιών.

Share it