Search

Το «Σουφλί και το Μετάξι» στο Ίδρυμα «Κακογιάννης»

Εγκαινιάζεται σήμερα(2/11) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έκθεση με την επωνυμία: «Σουφλί και το Μετάξι», η οποία προέκυψε  από την πενταετή συνεργασία του  Σουηδικού Ινστιτούτου με την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στην πόλη του Σουφλίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας είπε πως όλα ξεκίνησαν από την  επίσκεψη μιας ομάδας Σουηδών δημοσιογράφων για μια έρευνα γύρω από το κρασί, η οποία οδήγησε σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και κατόπιν με το Πανεπιστήμιο KONSTFACK που διατηρεί τμήμα σχετικό με το ύφασμα, μιας και στη Σουηδία λειτουργεί Μουσείο Μετάξης.

Δώδεκα Σουηδοί και ισάριθμοι Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επωνυμία: «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece» μιας εβδομάδας, που επαναλαμβάνονταν για τρία συνεχόμενα χρόνια με σκοπό την δημιουργία σχέσεων την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών. Οι φοιτητές συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία μεταξιού, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές τύπωσης και ύφανσης.

Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις γνώσεις και τα βιώματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σουφλί, οι φοιτητές, αξιοποιώντας το μετάξι ως ύλη, θα παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εργασίες σε διάφορες εικαστικές εφαρμογές.

Συμμετέχουν τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, ζωγραφικής και γλυπτικής καθώς και το εργαστήριο Γραφιστικής και Τέχνης του Βιβλίου. Συμμετέχει το τμήμα από KONSTFACK: Textile, The Department of Craft.

Συμμετέχουν οι φοιτητές από KONSTFACK: Lovisa Axén, Sun Bjers, Turid Elgenäs Lindholm, Klara Gardtman, Pernille Knudsen, Konrad Lidén, Vera Ljunggren, Elisabeth Radhe, Maja Rooth, Amanda Sartori Leksell, Emma Vässmar.

Συμμετέχουν οι φοιτητές από ΑΣΚΤ: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Μαργαρίτα Γούκου, Έλενα-Άννα Δεμερτζή, Μαγαλένα Ζώτου, Αικατερίνη Κούκκου, Δέσποινα Κουκουλά, Ιωάννα Λυμνίου, Βασίλης Μαλακούνας, Ευάγγελος Νάνος, Ελένη Νικολάου, Αναστασία-Ευγενία Παρασκευά, Δέσποινα Παυλίδου, Δημήτριος-Ραφαήλ Σημάδης, Σοφία Σουλιώτη, Μυρτώ Σταματοπούλου, Ελπίδα Χατζηνικολάου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19:30, και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, με ώρες λειτουργίας 18:00-22:00.

Πηγή: Ertnews.gr, ΕΡΑ Ορεστιάδας

Share it