Search

Ροδόπη- Ξάνθη: Συνεχίζεται η “διαρροή” νέων γιατρών στο εξωτερικό

Συνεχίζεται η “διαρροή” νέων γιατρών στο εξωτερικό με αποτέλεσμα, όπως τονίζουν επιστημονικοί σύλλογοι της περιοχής να καταγράφονται κενά σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως ανέδειξε και η επί 2,5 χρόνια «μάχη» με την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, τον κο Τάσο Καραδέδο το μακρύ τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε δυστοκία στην εύρεση αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων κ.α. ειδικοτήτων παθολογίας και όχι μόνο.
«Κύρια αιτία», όπως ανέφερε ο κος Καραδέδος, είναι η διαρροή των νέων συναδέλφων στο εξωτερικό η καθυστέρηση που σημειωνόταν για την έναρξη υλοποίησης της ειδικότητας τους, η καθυστέρηση στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, οι συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές αμοιβές. « τώρα αποφοιτούν, τελειώνουν με την ειδικότητά τους και φεύγουν» είπε σημειώνοντας ότι πρόκειται κυρίως για νέους συναδέλφους «που», όπως ανέφερε, «νιώθουν απογοητευμένοι από το κράτος και το σύστημα».

Κύριοι προορισμοί τους χώρες όπως: η Γερμανία, η Αυστρία, η Αγγλία κ.α. όπου επίσης λόγω της πανδημίας οι ανάγκες είναι αυξημένες, η απορρόφησή τους άμεση και οι αποδοχές τους πολύ υψηλότερες.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαρροής το «πληρώνουν», όπως είπε, πρώτα οι ίδιοι οι ασθενείς. «Τα νοσοκομεία μένουν ορφανά και οι ασθενούντες δεν έχουν τη φροντίδα που θα έπρεπε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι.Σ. Ξάνθης. Έτσι, όπως τονίζουν παλιότεροι ιατροί στο χώρο, το σκηνικό που έφερε την Ελλάδα να έχει πληθώρα ιατρών, νέων σε ηλικία, έχει αντιστραφεί. Όπως τονίζουν μόνο με την παροχή κινήτρων και καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξέλιξής τους το υγειονομικό σύστημα της χώρας θα τους κερδίσει ξανά.

Share it