Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Γίνε συνεργάτης

Search

Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα στην Δαδιά – Ελπίδα έφερε η βροχή

Για πέμπτη μέρα εκατοντάδες πυροσβέστες από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, μαζί με εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς.

Ελπίδες το πρωί τις Δευτέρας 25/7, δίνει η βροχή στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού Δαδιά έχουν απομακρυνθεί προληπτικά καθώς τις προηγούμενες μέρες, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά το χωριό πολλές φορές.

Οι αντιπυρικές ζώνες που έφτιαξαν ή διαπλάτυναν από την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έργου του Στρατού και της Πυροσβεστικής, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καούν σπίτια. Στον δρυμό της Δαδιάς όμως, η δύσβατη περιοχή με τα πολύ πυκνά δάση δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εστίες για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως μέσα στο παρθένο δάσος, υπάρχει ένα παχύ στρώμα από πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη που λειτουργεί ως επιταχυντής και εμποδίζει το νερό από την πυρόσβεση να φτάσει στη βάση της φωτιάς.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις κοντά στο χωριό. Το μέτωπο που βρίσκεται βαθιά στο εθνικό πάρκο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μόνο τα εναέρια μέσα έχουν την δυνατότητα να το προσεγγίσουν.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη Δαδιά ο Υπουργος Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή πραγματοποιεί σύσκεψη με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και το Στρατό.

Πηγή: ertnews.gr

Share it