Search

Ο Πασχάλης Δραγανίδης για την μεγάλη άνοδο του Πανθρακικού και την Προεδρία στο Οικονομικό Επιμελητήριο!

Στην εκπομπή Primo Secondo” του City of Primo 106.1” μίλησε ο Πασχάλης Δραγανίδης, 29χρονος μέσος του Πανθρακικού.

Ο έμπειρος Κομοτηναίος χαφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στους “πράσινους”, μετά το πρώτο πέρασμα από τις “χρυσές” εποχές της Α΄ Εθνικής, με 2 παρουσίες στα “σαλόνια”, το 2009-2010 (με Ολυμπιακό και Ατρόμητο και υπό τις οδηγίες του Άλμπερτ Καρτιέ).

Ο Δραγανίδης αναφέρθηκε στην επάνοδο στη Γ΄ Εθνική για την ομάδα της Ροδόπης, όπου είχε ενεργό ρόλο και 9 γκολ φέτος, μέχρι την άτυχη στιγμή που υπέστη ρήξη χιαστού, περίπου ένα μήνα πριν το Πάσχα, ενώ ακόμα έχει αγωνιστεί σε Αναγέννηση Επανομής (Β΄ Εθνική), Διγενή Λακκώματος (Γ΄ Εθνική), αλλά και σε αρκετές ομάδες της Θράκης, όπως Έβρο Σουφλίου, Δόξα Προσκυνητών, Ίασμο και Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου.

Η ιδιαιτερότητα για τον Πασχάλη Δραγανίδη πάντως έγκειται στο οτι διαπρέπει και ως λογιστής-φοροτεχνικός τα τελευταία 7 χρόνια, έχοντας σπουδάσει στο ΠΑΜΑΚ, στο τμήμα λογιστικής χρηματοοικονομικής, με μεταπτυχιακό στην Ιταλία, ενώ το ακόμα σημαντικότερο είναι οτι όλα συνδυάζονται με έναν τιμητικό τίτλο που τον γεμίζει ευθύνες, αφού εδώ και λίγες μέρες έχει εκλεγεί πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, μετά από ανασυγκρότηση και ενώ την τελευταία διετία ήταν ήδη γενικός γραμματέας.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του για την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά και το ξεχωριστό δρόμο που διάλεξε και διακρίνεται:

Για την επιβράβευσή του με το νέο του ρόλο ως πρόεδρος και την καθημερινότητά του, μετά τις σπουδές και την ως τώρα διαδρομή του ως λογιστής: “Τις τελευταίες μέρες είμαι πλέον πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στο Α΄ περιφερειακό τμήμα της Ελλάδας. Είμαστε κοντά στα μέλη, τους οικονομολόγους, για να ανταπεξέλθουμε και να προασπίζουμε τα δικαιώματά τους. Αλλά και πιστοί στον καταστατικό ρόλο του Επιμελητηρίου, που είναι να συμβουλεύουμε στην χάραξη της σωστής οικονομικής πολιτικής. Τα συναισθήματα είναι η χαρά της ευόδωσης της προσπάθειας και από την άλλη, λόγω του νεαρού της ηλικίας, νομίζω οτι όλοι οι νέοι πρέπει να πάρουν θέση. Στον τομέα μου, των λογιστών, φοροτεχνικών, γενικότερα οικονομολόγων, στον κλάδο μου, να μπορέσουν να προασπίσουν τα δικαιώματα και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για τους οικονομολόγους, αλλά γενικότερα για την Ελλάδα”.

Για τις αλλαγές που βιώνει καθημερινά μετά την εκλογή του σε πρόεδρο: “Τώρα σιγά-σιγά ξεκινά η προσαρμογή. Υπάρχει ένας προγραμματισμός για συνεργασίες με διάφορα Επιμελητήρια, εδώ τα τοπικά, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο έχει Οικονομικό τμήμα, το οποίο σίγουρα θα μας ενδιέφερε να βοηθήσουμε, τους νέους οικονομολόγους, που βγαίνουν στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να παραδώσουμε έργο και για τις επόμενες γενιές των οικονομολόγων. Είναι 13 τα περιφερειακά τμήματα και γεωγραφικά εμείς είμαστε στο 1ο. Στη δικαιοδοσία μας εμπεριέχεται ο Έβρος, η Ροδόπη και η Ξάνθη. Υπάρχει σύνδεση με άλλα τμήματα. Τον επόμενο μήνα έχουμε συγκέντρωση όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων στην Αθήνα, με συζήτηση μαζί με τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης, κ. Κωνσταντίνο Κόλια. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο γενικότερα έχει δείξει οτι μπορεί να συμβουλέψει και να επέμβει σε καίρια ζητήματα, για να ασκείται σωστά η οικονομική πολιτική”.

Για τις δικές του προτεραιότητές στο νέο αξίωμά του, το τι θα επιδιώξει να αλλάξει και να βελτιώσει ως νέος πρόεδρος, το που επικεντρώνεται: “Πρώτα απ’ όλα να βελτιώσουμε την αναγνωρισιμότητα του πρώτου περιφερειακού. Να μπορέσουμε να είμαστε και πιο κοντά στον κόσμο, ώστε να γνωρίσει ποιο είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε τι αποσκοπεί η λειτουργία του. Αλλά και διάφορες δράσεις, για τα μέλη μας-οικονομολόγους, όπως για παράδειγμα επιμορφώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές που προκύπτουν”.

Για την επαγγελματική συνεργασία του με τον Θόδωρο Σαββάκη, άλλοτε πρόεδρο του Πανθρακικού στις επαγγελματικές κατηγορίες: “Συνεργαζόμαστε και με τον κ. Σαββάκη, από τα αρχικά χρόνια, τα ποδοσφαιρικά μου. Ήταν ο πρόεδρος της ομάδας, όταν ήμουν εγώ επαγγελματίας. Αυτή η σχέση έχει κρατήσει. Υπήρχε από την αρχή σύμπνοια και στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης γενικότερα. Όταν γύρισα από τη Θεσσαλονίκη και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που είχα σπουδάσει, νομίζω οτι ήταν μονόδρομος η συνεργασία μαζί του. Για αυτό το λόγο, τα τελευταία 7 χρόνια συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο”.

Για τα μηνύματα που δέχτηκε από άτομα του ποδοσφαίρου αυτές τις μέρες για το νέο του ρόλο και τις “αθλητικές” αντιδράσεις για την αναβάθμισή του: “Ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει δημιουργήσει φιλίες, που ήρθαν και θα μείνουν, δεν έχει κλείσει η πόρτα. Υπήρχαν ευχές και πειράγματα. Όλα είναι για καλό”.

Για το αν η εξέλιξή του στον συγκεκριμένο παράλληλο κλάδο ίσως του στέρησε μια μεγαλύτερη καριέρα, ή προσπάθησε να τα συνδυάσει όσο γινόταν, μιας και το ποδόσφαιρο έχει και ημερομηνία λήξης: “Η αλήθεια είναι οτι πάντα από μικρός μπορούσα και τα συνδύαζα σωστά. Να φανταστείτε στη Γ΄ Λυκείου, στην κρίσιμη χρονιά, ήμουν και επαγγελματίας στον Πανθρακικό, στην Α΄ Εθνική. Όταν υπάρχει θέληση, επιμονή και πρόγραμμα, νομίζω οτι ο καθένας μπορεί να ανταπεξέλθει. Για το όλο ζήτημα του ποδοσφαίρου και το κατά πόσο μπορεί κάποιος μόνο με αυτό να είναι βιώσιμος και να μπορεί να βγάζει τα προς το ζην, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Θεωρώ οτι θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά βήματα προς τα εμπρός, τα οποία όμως θα ληφθούν από τη διοίκηση του ποδοσφαίρου. Εγώ αυτό που θα ήθελα να προτείνω είναι να δώσουμε βάση στα τμήματα υποδομών, γιατί μόνο από εκεί μπορούμε να φέρουμε ξανά τον κόσμο στα γήπεδα. Να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερα ταλέντα και έτσι δε θα έχει όφελος μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα η κοινωνία”.

Για την ατυχία του, με το σοβαρό τραυματισμό του ένα μήνα πριν το Πάσχα και ενώ κορυφωνόταν η προσπάθεια ανόδου του Πανθρακικού: “Στο τοπικό ήμασταν πρώτοι, αλλά μαθηματικά δεν είχαμε πάρει το πρωτάθλημα. Απλά δε μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα, ούτε στον τελικό Κυπέλλου, που ήταν μετά το Πάσχα, ούτε και στα κρίσιμα παιχνίδια στα μπαράζ, όπως ήταν στη Χαλάστρα με τον Καμπανιακό. Σκέφτομαι να κάνω Αύγουστο το χειρουργείο, για επαγγελματικούς λόγους. Όπως ξέρετε, οι λογιστές-φοροτέχνες γενικότερα και μέσα στην πανδημία και τώρα συνεχίζουν να έχουν αναλάβει αρκετές εργασίες. Τώρα όπως γνωρίζετε είναι η περίοδος των δηλώσεων. Οπότε ένα χειρουργείο και ένα διάστημα στο κρεβάτι δε θα βοηθούσε καθόλου, στην επίτευξη των στόχων και την ομαλή λειτουργία του γραφείου”.

Για το αν θέλει να συνεχίσει στον Πανθρακικό, με στήριξη αυτό το δύσκολο διάστημα, να τα συνδυάσει τα δυο “καρπούζια” και σε επίπεδο Γ΄ Εθνικής, όταν με το καλό επανέλθει στη δράση: “Η αλήθεια είναι οτι πρώτα θα δούμε το αποτέλεσμα του χειρουργείου και το κατά πόσο η αποθεραπεία θα λειτουργήσει σωστά. Τα καθήκοντα έχουν ξεκινήσει και αυξάνονται, επαγγελματικά και σε επίπεδο οικογένειας. Οπότε θα αποφασίσουμε στο τέλος”.

Για το αν αποτελεί ζωντανό παράδειγμα, δείχνει το δρόμο σε νεαρά παιδιά, ότι συνδυάζονται σπουδές, καριέρα σε άλλο κλάδο και ποδόσφαιρο: “Σκεφτείτε οτι σε όλο το σχολείο μπόρεσα και συνδύασα και το αθλητικό κομμάτι και τη μελέτη. Μόνο βοήθεια μπόρεσε να μου δώσει ο αθλητισμός, σε επίπεδο ευ αγωνίζεσθαι και σε επίπεδο ηρεμίας. Τα μικρά παιδιά πρέπει να μην αφήνουν τον αθλητισμό και να τον κυνηγάνε. Βλέπετε και στη Θεσσαλονίκη οτι υπάρχουν πολλά προβλήματα οπαδικά και συμπεριφοράς, που με τον αθλητισμό μπορούν να θεραπευτούν”.

Για τη στάση του Πανθρακικού απέναντί του: “Η χρονιά έχει τελειώσει, αλλά οι συζητήσεις δε σταματούν. Έχουν γίνει συζητήσεις για να γίνει το χειρουργείο πιο νωρίς, αλλά καλώς ή κακώς τα επαγγελματικά καθήκοντα θεωρώ οτι δε το αφήνουν αυτό. Παρόλα αυτά εννοείται οτι παραμένω διαθέσιμος και στη διοίκηση του Πανθρακικού και ως παίκτης, για να μπορέσω να βοηθήσω σε κάθε πόστο. Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί από τον κόσμο της πόλης, φαίνεται οτι διψά να έχει μια ομάδα στις εθνικές κατηγορίες και ο Πανθρακικός νομίζω οτι θα μπορέσει να ανέβει τις κατηγορίες και σε λίγα χρόνια να είναι είτε σε επίπεδο Α΄ είτε Β΄ Εθνικής”.

Για το αν είναι πρόθυμος βάσει των όσων είπε να συνεισφέρει από άλλο ρόλο και αν υπάρχει τέτοια σκέψη ως την πλήρη αποθεραπεία: “Αυτό θα το συζητήσουμε με τη διοίκηση, η αλήθεια είναι οτι δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Είμαι ανοιχτός”.

Για το αν βλέπει την Κομοτηνή και την ομάδα να αφυπνίζεται, όπως παλιά, μπαίνουν νέοι στόχοι και αν υπάρχουν βλέψεις για νέο πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεμφάνιση των “πράσινων” στη Γ΄ Εθνική“Ο Πανθρακικός τα τελευταία χρόνια έχει δείξει οτι κάνει προσπάθεια να ανέβει πάλι στις εθνικές κατηγορίες. Η δυναμική του κόσμου έχει αρχίσει και φαίνεται, έρχεται στο γήπεδο. Νομίζω οτι τα επόμενα χρόνια, δε θα αργήσει ο Πανθρακικός να πετύχει τους στόχους του. Ήδη ο κόσμος έχει δείξει οτι στα τελευταία παιχνίδια των μπαράζ είχε αισθητή παρουσία, υπήρχαν πάνω από 2.000 φίλαθλοι στο γήπεδο. Αυτό αν μπορέσει να πλαισιωθεί με μια σωστή διαχείριση, ένα σωστό προγραμματισμό από την αρχή της χρονιάς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα από την ομάδα, να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ομάδα με ένα κορμό Κομοτηναίων και κάποιες προσθήκες καλών παικτών από διαφορετικούς νομούς, νομίζω οτι μόνο καλό μπορεί να κάνει στην πόλη. Και δε θα το επωμιστούν αυτο μόνο οι παίκτες και η διοίκηση, αλλά όλη η Κομοτηνή οικονομικά. Είτε σε επίπεδο μαγαζιών, είτε σε επίπεδο ξενοδοχείων κλπ.’.

Για την πρώτη θητεία του, στον Πανθρακικό της Α΄ Εθνικής, την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τι θυμάται περισσότερο, αλλά και το που χάθηκε η ομάδα, στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια: “Το πέρασμά μου από τις επαγγελματικές κατηγορίες με τον Πανθρακικό ήταν κάτι σαν παραμύθι. Ήμουν μικρός, ήταν ακριβώς ο,τι είχα ονειρευτεί. Και έκανα το όνειρό μου, πραγματικότητα. Οι συνθήκες ήταν πολύ καλές. Όσοι προπονητές και αν πέρασαν ήταν επαγγελματίες και με βοήθησαν ακόμα και στην ιδιωτική και επαγγελματική μου ζωή, μπόρεσα να αποκομίσω πολλά θετικά στοιχεία. Για το θέμα της αφάνειας του Πανθρακικού, όπως σας είπα, κάθε ομάδα πρέπει να έχει μια σωστή διαχείριση και ένα σωστό προγραμματισμό, με την ανάδειξη νέων παικτών. Αυτό δεν έγινε τα τελευταία χρόνια στον Πανθρακικό, ήταν καταδικασμένος με μαθηματική ακρίβεια να είναι στην αφάνεια. Από εδώ και πέρα, η νέα διοίκηση έχει δείξει οτι έχει όραμα και όρεξη για να δουλέψει και νομίζω οτι τα καλύτερα είναι μπροστά”.

Share it