Search

Πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο από τους Κύπριους της Κομοτηνής

38 χρόνια μετά από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου από την Τουρκία, οι Κύπριοι δεν ξεχνάνε. Δεν ξεχνάνε τη πατρίδα τους και απαιτούν την απελευθέρωση της. Κύπριοι που μένουν στην Κομοτηνή και φέτος έκαναν πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο της πόλης, γύρισαν την πλάτη τους προς αυτό λέγοντας τον Εθνικό Ύμνο και αφισοκόλλησαν το ψήφισμά που εξέδωσαν που δηλώνει την κατηγορηματική τους αντίθεση για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας στους δρόμους

Κρατώντας σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας και φωνάζοντας συνθήματα η πορεία είχε ως σημείο έναρξης τη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Τσανάκλειο) και κατέληξε στο τουρκικό προξενείο.

Θέλουν να καταδικαστεί η Τουρκία, θέλουν να δουν την πατρίδα τους ενωμένη και μπορεί να έχουν περάσει 38 χρόνια όμως οι αναμνήσεις είναι ακόμα εδώ. «Η δική μου πατρίδα έχει χωριστεί στα δύο. Χιλιάδες πρόσφυγες, νεκροί και αγνοούμενοι» ανέγραφε χαρακτηριστικά πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Το κεντρικό πανό ανέγραφε τα εξής: «Η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής (ΦΕΚΚΟΜ) καταδικάζει το ψευδοκράτος. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Κύπρο ελεύθερη».

Σ. Κλεάνθους: «Το Κυπριακό δεν πρέπει να παζαρεύεται»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΦΕΚΚΟΜ Σάββας Κλεάνθους είπε ότι «θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η νεολαία δεν ξεχνά. Η Τουρκία να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου που έπραξε εναντίον του λαού μας».

Έκανε λόγο «για προκλητική στάση της Άγκυρας από την φασιστική διακυβέρνηση του Ερντογάν» και για «συνεχής προκλητικότητα που βιώνουμε καθημερινά στο νησί μας». Ο κος Κλέανθους δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δηλώνοντας ότι «ήταν ένα τέχνασμα του Ερντογάν με τις ευλογίες και της κατοχικής ηγεσίας».

Οι Κύπριοι «απαιτούμε επιτέλους από την διεθνή κοινότητα να δώσει επιτέλους ξεκάθαρη γραμμή ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να παζαρεύεται και να διαπραγματεύεται για τα τερτίπια του Ερντογάν. Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να καλέσουν άμεσα την Τουρκία να λογικευτεί και να αποφεύγει να μιλάει στον κυπριακό ελληνισμό για λύση δύο κρατών» κατέληξε ο κος Κλεάνθους.

ΦΕΚΚΟΜ: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες παράνομες πράξεις του κατοχικού καθεστώτος»

Η ΦΕΚΚΟΜ στο ψήφισμά της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983 παρά μόνο έκνομη και αποσχιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

[…] Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες παράνομες πράξεις του κατοχικού καθεστώτος ως προς την κίνηση επέκτασης της άδειας εισόδου του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στο βωμό των προεκλογικών διαδικασιών του ψευδοκράτους και του γενικότερου πλαισίου προκλητικών πράξεων εις βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Τα αιτήματά τους: 

  • Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
  • Απαιτούμε την επανένωση και απελευθέρωση όλης μας της πατρίδας, δίχως ξένους στρατούς.
  • Ζητούμε την άμεση καταδίκη της Τουρκικής κυβέρνησης από διεθνείς οργανισμούς και όλα τα κράτη για όλες τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών στη Κύπρο.
  • Ζητούμε, ως πλέον πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, το δικαίωμα μας να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.
  • Δεχόμαστε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Μια λύση που θα είναι δίκαιη, δημοκρατική, αξιοπρεπής και θα περιέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την διαρκή ειρήνη στο τόπο μας, δίχως εγγυήσεις με δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων χωρών, μαζί με όλα τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τις διεθνείς αποδεκτά συνθήκες για όλους τους νόμιμους πολίτες-κατοίκους της Κύπρου ανεξαρτήτους εθνικότητας και θρησκείας.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου. Της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφέρει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

Στον επίλογο του το ΥΠΕΞ τονίζει πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ

Πηγή: Xronos.gr

Share it