Search

102 χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη: Το χρονικό της Απελευθέρωσης

Την 102η επέτειο της απελευθέρωσης γιορτάζει στις 4 Οκτωβρίου 2021 η Ξάνθη.

Παρότι η πανδημία περιορίζει το εορταστικό πλαίσιο, η μνήμη παραμένει ζωντανή μετά από ένα και πλέον αιώνα ελευθερίας και η ιστορική γνώμη εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο.

Μια πολύ σπάνια φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο κοινοποίησε ο γνωστός συλλέκτης και ερευνητής της ξανθιώτικης ιστορίας Μανώλης Χούμας. Πρόκειται για Έλληνες ένστολους της απελευθερώτριας 9ης Μεραρχίας, που φωτογραφίζονται στο στρατόπεδο του “Τομέα” της Ξάνθης, την εποχή της Απελευθέρωσης περίπου, εκεί όπου βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, σήμερα. Έτσι πέρα από την “διάσημη”, πια φωτογραφία της 9ης Μεραρχίας μπροστά από το ρέμα της σημερινής πλατείας ελευθερίας ανήμερα της απελευθέρωσης, άλλη μια σημαντική φώτο από τις μεγάλες στιγμές, έρχεται στο φως.

Το χρονικό της απελευθέρωσης από τον Μανώλη Χούμα:

Ήταν πρωί Παρασκευής και το Ημερολόγιο έγραφε 4 Οκτωβρίου 1919, όταν η Ξάνθη αντίκρυσε την πρώτη στρατιωτική φάλαγγα των Ελλήνων ελευθερωτών. Ύστερα από μακρά περίοδο πεντέμισι αιώνων σκοτεινής δουλείας η πολύπαθη Θράκη, ως ακρωτηριασμένο μέλος του Γένους, ξανακολλά στον ελληνικό κορμό.

Η Θράκη δεν μας δόθηκε, δεν μας χαρίστηκε, αλλά ενσωματώθηκε στην Ελλάδα γιατί τα ένστολα ελληνικά ηρωικά νιάτα έχυσαν το αίμα τους στα πεδία των μαχών, τόσο στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους όσο και στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Θράκη δεν μας δόθηκε, δεν μας χαρίστηκε, αλλά ενσωματώθηκε στην Ελλάδα γιατί τα ένστολα ελληνικά ηρωικά νιάτα έχυσαν το αίμα τους στα πεδία των μαχών, τόσο στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους όσο και στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αιώνια τιμή και δόξα στον ελληνικό απελευθερωτικό στρατό.
ΧΑΙΡΕ ΞΑΝΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Πηγή: Xanthi2.gr

Share it