Search

Τους έκλεισαν το home και Ιt’s coming (to) Rome! Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία με ήρωα Ντοναρούμα στα πέναλτι!

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά αναδείχθηκε η Ιταλία επικρατώντας στα πέναλτι με 3-2 της Αγγλίας (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) μέσα στο Γουέμπλει!

Η αρμάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έμεινε αήττητη για 35ο σερί ματς και πανάξια έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, κόντρα σε μια Αγγλία που πήρε προβάδισμα…από τα αποδυτήρια και έπειτα ήταν σχεδόν άφαντη. Μοιραίοι οι Ράσφορντ και Σάντσο που μπήκαν στον αγώνα στο 119 (!), ουσιαστικά για την διαδικασία των πέναλτι και αστόχησαν, με τον Σακά της..Άρσεναλ να εκτελεί το τελευταίο και τον Ντοναρούμα να γίνεται και πάλι ήρωας αποκρούωντάς το.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πορτιέρο της Ιταλίας, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά. Οι Ιταλοί γενικότερα έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο σε όλη τη διοργάνωση, έχοντας και νέο στυλ παιχνιδιού, πολλοί παίκτες ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους, ωστόσο αν μπορούσαμε να διαλέξουμε έναν ακόμα για MVP, αυτός θα ήταν ο Σπινατσόλα, που λόγω του πολύ σοβαρού τραυματισμού του δεν αγωνίστηκε στον Τελικό σήμερα.

Στα του αγώνα, οι Άγγλοι ξεκίνησαν ιδανικά το ματς και όντας φουριόζοι προηγήθηκαν μόλις στο 2′ με το σουτ στην κίνηση του Σο έπειτα από σέντρα του Τρίπιερ. Ήταν το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Τελικών της διοργάνωσης και ταυτόχρονα η πρώτη φορά που οι Ιταλοί έμεναν πίσω στο σκορ σε όλο το τουρνουά. Οι Ιταλοί συνήλθαν, κρατούσαν μπάλα όμως δεν απειλούσαν ιδιαίτερα, με τους γηπεδούχους να αμύνονται και να κλείνουν πολύ καλά τους χώρους και να προσπαθούν να οδηγήσουν το ματς σε ρυθμούς όπως στο παιχνίδι με τη Γερμανία.

Ο Κιέζα απείλησε με ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ στο 35′, το οποίο κατέληξε άουτ, ενώ στο δεύτερο μέρος οι Ιταλοί μπήκαν ακόμα πιο αποφασισμένοι και διατεθιμένοι να πιέσουν περισσότερο, την στιγμή που η Αγγλία επιθετικά ήταν άφαντη και έχανε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, απειλώντας στο 51′ με ένα φάουλ του Ινσίνιε. Στη συνέχεια ο Πίκφορντ απόκρουσε νέο σουτ του Ινσίνιε, ενώ στο 62′ ο Κιέζα φάνηκε και πάλι απειλητικός με τον τερματοφύλακα της Έβερτον να δηλώνει και πάλι παρών.

Οι Άγγλοι είχαν τη δεύτερη τελική τους στο 64′ με μια κεφαλιά του Στόουνς που έδιωξε σε κόρνερ ο Ντοναρούμα, ενώ στο 67′ έπειτα από φάση διαρκείας ο Μπονούτσι έκανε το 1-1 και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε Τελικό Euro. Ο Μπεράρντι στο 73′ αστόχησε σε σουτ στην κίνηση, στο 80′ ο Κιέζα τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε επίσης τίποτα με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ντοναρούμα απόκρουσε την τελευταία εκτέλεση του Σακά και χάρισε στην Ιταλία το τρόπαιο.

Οι εκτελέσεις των πέναλτι στο Ιταλία – Αγγλία

Μπεράρντι – γκολ

Κέιν – γκολ

Μπελότι – απόκρουση Πίκφορντ

Μαγκουάιρ – γκολ

Μπονούτσι – γκολ

Ράσφορντ – δοκάρι

Μπερναρντέσκι – γκολ

Σάντσο – απόκρουση Ντοναρούμα

Ζορζίνιο – απόκρουση Πίκφορντ

Σακά – απόκρουση Ντοναρούμα

ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον, Μπαρέλα (54΄Κριστάντε), Ζορζίνιο, Βεράτι (96′ Λοκατέλι), Κιέζα (86′ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (55′ Μπεράρντι), Ινσίνιε (91′ Μπελότι)

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Φίλιπς, Ράις (74′ Χέντερσον), Τρίπιερ (71′ Σάκα), Μάουντ (99′ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ

Share it