Search

Γενοκτονία των Ποντίων: Η Νέα Χηλή δεν ξέχασε τους προγόνους της

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Νέας Χηλής, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Κωστάκη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά την ομιλία του ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε στα γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και στην έλευση των χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα. Τόνισε δε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χηλής «Άγιος Γεώργιος» παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, στο Μνημείο των Ποντίων Αγωνιστών που βρίσκεται στο πάρκο “Αργώ” στην παραλιακή λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου.

Νωρίτερα, την Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 20:00, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χηλής «Άγιος Γεώργιος», τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία.

Η πομπή η οποία ξεκίνησε από τη δανειστική βιβλιοθήκη κατευθύνθηκε στην παραλία στη θέση “Καλαμάκι” όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους πατέρες της ενορίας Γρηγόριο Σιδερά, Αθανάσιο Γραμμένο και Γεώργιο Κομνίδη.

Στη συνέχεια ερρίφθη στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η κ. Βάσω Πετρίδου τραγούδησε το ποντιακό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία». Η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.

Τιμητική για τους παρευρισκόμενους ήταν η παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο οποίος ευχήθηκε οι λαοί να ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας. Αλλά, όπως τόνισε είναι χρέος μας να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να μην την λησμονούμε.

Υ.Γ. Το σινίν με τα κοκκία ήταν προσφορά της κ. Βάσως Πετρίδου.

Πηγή: alexpolisonline.com

Share it