Search

Τέσσερις ζωές κόστισε στις Καστανιές η διασπορά του κορoνοϊού

Τέσσερις ζωές κόστισε στις Καστανιές του δήμου Ορεστιάδας η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στο χωριό, που ξεκίνησε από την Κυριακή των Βαΐων με πρώτη εστία την εκκλησία.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε προοδευτικά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων να πλησιάσει τα 50 και να επιβληθεί και καθολικό απαγορευτικό (lockdown), για τον περιορισμό περαιτέρω εξάπλωσης. Σήμερα στο χωριό δεν υπάρχει νέο κρούσμα πλέον, ενώ σε πολύ υψηλό ποσοστό ο πληθυσμός του έχει εμβολιαστεί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος των Καστανεών, Σταύρος Τζιαμαλίδης. Ο απολογισμός, πάντως, είναι βαρύς, με δύο άνδρες-ο ένας, μάλιστα, ηλικίας 36 ετών-και δύο γυναίκες, που νόσησαν από κορωνοϊό, να χάνουν τη ζωή τους. Και οι τέσσερις ενταφιάστηκαν στον ειδικό χώρο που έχει οριοθετηθεί για αποθανόντες από covid-19, στα νέα κοιμητήρια της Ορεστιάδας. Ο τελευταίος θάνατος ήταν αυτός μίας 83χρονης γυναίκας, η κηδεία της οποίας έγινε εχθές το απόγευμα. Όσον αφορά την εικόνα στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας, που πλησίασε πολύ το όριο για επιβολή αυστηρότερων μέτρων, οι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων 24ώρων δείχνουν ότι τα χειρότερα αποφεύγονται προσώρας, θα πρέπει, ωστόσο, να παραμείνει υψηλή η προσοχή, για να μην ανατραπεί εκ νέου η τάση σταθεροποίησης και ελαφράς μείωσης του αριθμού νέων κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, αρκετά μειωμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε εχθές ο ΕΟΔΥ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σε όλη την Περιφέρεια καταγράφηκαν 50 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 στην Καβάλα, από 9 είχαν Δράμα και Ροδόπη, 8 ανακοινώθηκαν για την Ξάνθη και 7 για τον Έβρο. Κανένα νέο κρούσμα δεν εντοπίστηκε στη Θάσο. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 1918.

Αίτημα για κατεπείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, κατέθεσε στον πρόεδρο του Σώματος ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Τοκαμάνης, με την υπογραφή και των άλλων 9 συμβούλων της παράταξής του. Ο κ. Τοκάμανης ζητά να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης τα νέα δεδομένα και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων στο Διδυμότειχο. Προτείνει, μάλιστα, στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση να συμμετέχουν και οι φορείς της πόλης.

Το αίτημα των 96 πρώην εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίοι ζητούν να δρομολογηθεί η καταβολή των δόσεων αποζημίωσης που δικαιούνται για την απόλυσή τους, μετέφερε εχθές, με κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσε προς τα υπουργεία Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Οικονομικών, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα για πάνω από έναν χρόνο, αφού δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη καμία από τις 10 δόσεις με τις οποίες προβλέπεται να αποζημιωθούν. Υπογραμμίζουν επίσης ότι εκείνο που διαφαίνεται είναι «η εμπλοκή τους σε ένα πολυέξοδο και ατέρμονο σπιράλ νομικών διαδικασιών και διεκδικήσεων, χωρίς ορατό και άμεσο αποτέλεσμα».

Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές Πενταλόφου και Πλάτης του δήμου Ορεστιάδας, προβλέπεται από τη σύμβαση που υπογράφηκε εχθές (20/05) μεταξύ του δήμου και της αναδόχου εταιρείας. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 212.175 ευρώ, η χρηματοδότηση προέρχεται από το Leader και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι νέες παιδικές χαρές θα παραδοθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ορεστιάδας έχει ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες παρεμβάσεις σε 24 παιδικές χαρές της περιοχής, ύψους 890.000 ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους. «Συνεχίζουμε με τη δημιουργία νέων, ασφαλών και πιστοποιημένων χώρων για τα παιδιά μας», αναφέρει η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης.

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μουφτή Διδυμοτείχου, Χαμζά Οσμάν, με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανίου και την εορτή του Ραμαντάν-Μπαϊράμ, πραγματοποίησε εχθές ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Δαμασκηνός. Οι δύο θρησκευτικοί εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και να επιβεβαιώσουν, για μία ακόμη φορά, τη βούληση των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων για ειρηνική συνύπαρξη, κοινωνική αλληλεγγύη και ευημερία όλων των Ελλήνων πολιτών, αδιακρίτως θρησκεύματος.

Δεκάδες ήταν εχθές οι πολίτες και οι εκπρόσωποι σωματείων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πικετοφορία που ακολούθησε στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, προκείμενου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η τοπική Επιτροπή Ειρήνης. Ανάμεσα στα συνθήματα διαμαρτυρίας ακούστηκαν και εκείνα που εκφράζουν αντίθεση στη «μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο». Η Επιτροπή Ειρήνης προγραμματίζει για τις 30 Μαΐου νέα κινητοποίηση «αντιιμπεριαλιστικής δράσης», στις 11 το πρωί στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Επιτρέπεται και πάλι από εχθές η αλιεία στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο, όπως και σε κάθε άλλο υδάτινο σχηματισμό γλυκού νερού, όπως ανακοινώθηκε από τα Τμήματα Αλιείας των δύο Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού. Η απαγόρευση που είχε επιβληθεί από τις 15 Απριλίου και έληξε εχθές το απόγευμα, είχε σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής των υδρόβιων οργανισμών.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας – Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Share it