Search

101 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής! Στον ουρανό η ιστορική σημαία της πόλης

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαΐου 1920, όταν οι Κομοτηναίοι ανέπνευσαν ξανά αέρα ελευθερίας, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον βουλγαρικό ζυγό. Προηγήθηκαν αιματοβαμμένα και δύσκολα χρόνια υπό των Βουλγάρων, αλλά και περισσότεροι από πέντε αιώνες κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.

«Σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να έχουμε ανεξαρτησία και ελευθερία», είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, λίγο μετά την ύψωση δια χειρός του της ιστορικής σημαίας της πόλης στο μνημείο Πεσόντων Ηρώων, το πρωί της Πέμπτης 13/05, όπως αναφέρει ο Χρόνος

Είχε προηγηθεί πομπή της σημαίας, που φυλάσσεται στο Δημαρχείο, η οποία κατέφτασε στο Σπαθί με μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και συνοδεία εκπροσώπων της πολιτείας, του κλήρου, της εκπαίδευσης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Μετά την έπαρση της σημαίας, οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο κι ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Έπειτα, εκπρόσωποι μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και Διευθυντές Εκπαίδευσης του νομού, κατέθεσαν στεφάνια στο Σπαθί. Στεφάνια κατέθεσαν κι επιλεγμένοι σύλλογοι της περιοχής. Στον χώρο του Ηρώου βρέθηκαν και σημαιοφόροι μαθητές από τα σχολεία της πόλης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής, απόδοση τιμών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Να γιορτάσουμε την επέτειο «εν αγάπη και εν ομονοία» ζήτησε ο Μητροπολίτης, κάνοντας λόγο για «συγκίνηση και αισιοδοξία» από την έπαρση της ιστορικής σημαίας, η οποία σύμφωνα με την εκτελεστική γραμματέα της ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου αποτελεί «μέγιστο συμβολικό γεγονός για την πόλη μας». «Μία από τις πιο ένδοξες επετείους» χαρακτήρισε τα Ελευθέρια ο Διευθυντής ΠΔΕ Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ενώ την ευχή «η επόμενη επέτειος να είναι χωρίς την πανδημία» εξέφρασε η Διευθύντρια ΔΔΕ Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου. «Η επέτειος σηματοδοτεί μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία για τον τόπο μας», σημείωσε σε γραπτό του μήνυμα ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε η υποστολή της ιστορικής σημαίας, ενώ περί των 19:00 η Κομοτηνή υποδέχθηκε την ιερά εικόνα Παναγίας Φανερωμένης στον Ευαγγελισμό, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ.

Share it