Search

Όταν η «μετριότητα» της Ρεάλ του Ζιντάν μετατρέπεται… σε ουσία

Η αθόρυβη Ρεάλ Μαδρίτης, σε μια σεζόν που δεν έχει εντυπωσιάσει, είναι αρκετά κοντά στην κατάκτηση του 14ου Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της, αλλά και εντός διεκδίκησης του Ισπανικού πρωταθλήματος με την συμπολίτισσα Ατλέτικο και την Μπαρτσελόνα να την πλαισιώνουν σε αυτήν την «κούρσα» τίτλου. Αν και, η «βασίλισσα» δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχή της σεζόν, σε συζητήσεις σχετικά με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ της φετινής χρονιάς, πλέον αποδεικνύει ότι οι συζητήσεις  αυτές είναι αβάσιμες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην άκρη του πάγκου κάθεται η -ίσως- μεγαλύτερη και σημαντικότερη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία της ιστορίας, ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν προσθήκες στο ρόστερ των «Μερένχες» και ότι βασικό μέλημα της ομάδας είναι να αποδεσμεύσει ποδοσφαιριστές που δεν προσφέρουν στη δυναμική της (Μπέιλ, Χάμες Ροντρίγκεζ, Γιόβιτς). Έτσι, οι φίλοι του συλλόγου πίστεψαν ότι μέσα στην πανδημία, υπάρχουν ελλείματα που θα τερμάτιζαν τις συνεχόμενες επιτυχίες των προηγούμενων ετών. Ο Μαδριλένος πρόεδρος «έδωσε τα κλειδιά» στον Γάλλο τεχνικό, με τον τελευταίο να κάνει ριζικές αλλαγές στη δεύτερη θητεία του, αφού αναδιαμόρφωσε την ομάδα και τόνωσε το ηθικό της, δίνοντας έμφαση στο στόχο και διαχειριζόμενος αξιοκρατικά το έμψυχο δυναμικό του.

Οι ομάδες, λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σε πολλά επίπεδα. Μεταξύ άλλων, έχουν δημιουργηθεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ σε πολλές από τις ομάδες, προκύπτει διαρκώς υγειονομικό ζήτημα, αφού πολλοί παίκτες νοσούν, ενώ ταυτόχρονα εξαιτίας του συμπυκνωμένου προγράμματος των αγώνων, αρκετοί ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, κυρίως μυϊκούς, που ίσως φανούν καθοριστικοί για την πορεία τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρεάλ ήταν αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστη. Νάτσο, Καζεμίρο, Καρβαχάλ, Ασένσιο και Ράμος είναι μερικοί απ’ τους ποδοσφαιριστές που νόσησαν, με το Ζιντάν να προσπαθεί να αναδιοργανώσει το πλάνο του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο κορονοϊός, ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα που έχει προκύψει στη Ρεάλ τη φετινή χρονιά, της οποίας το ρόστερ έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των πολλών τραυματισμών, και μάλιστα ποδοσφαιριστών κομβικής σημασίας. Σε αυτήν την κατηγορία, ο «άτυπος πρωταθλητής», είναι ο Εντέν Αζάρ που έχει αγωνιστεί ελάχιστα με τη λευκή φανέλα, αφού έχει τραυματιστεί πολλές φορές. Αντίστοιχα, αρκετές απουσίες έχουν σημειώσει και οι Σέρχιο Ράμος, Ντάνι Καρβαχάλ, Ραφαέλ Βαράν, Μάρκο Ασένσιο και Φέντε Βαλβέρδε, πέντε δηλαδή απ’ τους έντεκα βασικούς της ομάδας της Ρεάλ. Άξιο αναφοράς είναι ακόμα το γεγονός πως η Ρεάλ, αγωνιζόμενη στο προπονητικό της κέντρο, δεν έχει το πλεονέκτημα της επιβλητικότητας, το οποίο της έδινε μεγάλη ώθηση τα προηγούμενα χρόνια. Τα έργα ανακαίνισης που λαμβάνουν χώρα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, καθυστερούν αρκετά καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022. Έτσι, για ακόμα ενάμιση χρόνο η Ρεάλ θα αγωνίζεται στο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο», που ως όνομα σίγουρα είναι επιβλητικό, αλλά ως γήπεδο επιπέδου Ρεάλ καθόλου αντιπροσωπευτικό.

Πώς όμως μέσα από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, κατάφερε η Ρεάλ να διεκδικεί πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ;  Η σοβαρότητα της ομάδας αυτής, το ιστορικό της υπόβαθρο, αλλά και το ταλέντο των ποδοσφαιριστών της, είναι αδιαμφισβήτητα τα κύρια αντικείμενα συζήτησης.

Όλα αυτά όμως δεν θα αναδεικνύονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν είχε επικεντρωθεί στη βελτίωση κάποιων ατελειών στο παιχνίδι της ομάδας του. Η αξιοποίηση του Λούκας Βάσκεθ ως δεξιός οπισθοφύλακας έχει αποδώσει, καθώς ο Ισπανός υπερβάλλει εαυτόν σε κάθε αγώνα. Ο Βινίσιους διανύει μια υπέροχη σεζόν, καθώς δημιουργεί, σκοράρει και «ταλαιπωρεί» τους αντιπάλους του. Ο Ασένσιο μετά τον τραυματισμό του και την ανάρρωσή του από τον κορονοϊό φαίνεται αναγεννημένος, ο Μόντριτς «ξανάνιωσε» και δημιουργεί, τρέχει, μοιράζει και γενικά λειτουργεί σαν «γρανάζι» της μηχανής της Ρεάλ. Επίσης, ένας από τους βασικούς πυλώνες της πορείας αυτής, είναι ο Τιμπό Κουρτουά, καθώς μετράει σημαντικές επεμβάσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οργανώνει την άμυνα του με τέτοιο τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει τις ηγετικές του ικανότητες. Ακόμη, ο Καρίμ Μπενζεμά, έχει εξελιχθεί ως ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής που οδηγεί τη Ρεάλ στην επιτυχία. Αυτή τη σεζόν, ο Γάλλος φορ, σκοράροντας συνεχώς, αποδεικνύει ότι είναι πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής και ουσιαστικός για την ομάδα του.

Εν τέλει, θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί, ότι η Ρεάλ αντιμετωπίζει με τρόπο διεκπεραιωτικό και κυνικό όλες τις αυτές τις δυσκολίες που της παρουσιάζονται, γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στον Ζινεντίν Ζιντάν και την ικανότητά του να διαχειρίζεται πάσης φύσεως κρίσεις, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο, τον ισχυρό χαρακτήρα των «Μαδριλένων». Το μόνο σίγουρο είναι, πως παρακολουθώντας κανείς την ομάδα αυτή πάντα την υπολογίζει, τη σέβεται και την αναγνωρίζει ως την πιο «βαριά» φανέλα στο παγκόσμιο στερέωμα.

του Γιώργου Ζαχαρίου

Share it