Search

Το «παιδί» ακόμα δεν γεννήθηκε και οι «συμπεθέρες» μαλώνουν για το όνομα…

Το νέο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης, σχεδόν 5 χρόνια μετά τις εξαγγελίες για κατασκευή του δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα, το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί (αυτό θα γίνει σύντομα όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Αραμπατζής), οι σύλλογοι της πόλης ακόμα περιμένουν, κι όμως, η νυν δημοτική αρχή με την προηγούμενη ήρθαν σε κόντρα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το τι όνομα αυτό θα φέρει.

Ναι καλά καταλάβατε.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στη «ΓΝΩΜΗ» η Κική Ηπειρώτου, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής ξέσπασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για το θέμα της κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Η κόντρα ξεκίνησε από μία τροποποίηση στον τίτλο του έργου, από τον οποίο, απαλείφονταν –προσωρινά, για να μην κινδυνεύσει η ένταξή του, όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο- το όνομα του αείμνηστου Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη και ολοκληρώθηκε με βολές εκατέρωθεν για το τι παρέδωσε η δημοτική αρχή Λαμπάκη και τι παρέλαβε η δημοτική αρχή Ζαμπούκη.

Αρχικά, ο δημοτικός σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης ρώτησε τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κυριάκο Αραμπατζή, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, αφού από τον προϋπολογισμό των περίπου 7 εκ ευρώ, μόνο τα 3,9 θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Βαταμίδης, στον προϋπολογισμό του 2021 έχει προβλεφθεί μόνο 1 εκ για το συγκεκριμένο έργο.

Απαντώντας, ο κ. Αραμπατζής, σημείωσε πως για το νέο κλειστό, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ανέφερε πως επειδή πρόκειται για πολυετείς δαπάνες, το ποσό που υπολείπεται θα προβλέπεται, τμηματικά, στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, για όσο διαρκεί η διαδικασία κατασκευής του έργου. Σχετικά με την αλλαγή στον τίτλο του έργου, σημείωσε πως το έργο το 2016 είχε εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ως «Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης». Έτσι, η αφαίρεση του ονόματος του Γιώργου Παυλίδη έγινε μόνο για τυπικούς λόγους και να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση.

Παίρνοντας το λόγο, ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, αναφέρθηκε στη συζήτηση του θέματος αλλαγής τoυ τίτλου του έργου στην Οικονομική Επιτροπή. Όπως είπε, όταν είδε ότι αφαιρείται το όνομα του Γιώργου Παυλίδη, ένιωσε πικρία, αφού εκείνος ήταν που είχε θέσει τις βάσεις για το μεγάλο αυτό έργο, ενώ, όταν ζήτησε να πληροφορηθεί το λόγο πίσω από αυτή την ενέργεια, έλαβε την απάντηση ότι έγινε εκ παραδρομής. Ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως τώρα λένε πως έγινε για να μην χάσουν την χρηματοδότηση, σημειώνοντας πως «είναι ντροπή και κρίμα, πρόκειται για πολιτική ανηθικότητα».

Την άποψη ότι ο τίτλος έπρεπε να περιλαμβάνει το όνομα του Γιώργου Παυλίδη, αφού «δεν αλλάζει ο τίτλος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόσο εύκολα» εξέφρασε ο τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κουκουράβας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε πως το έργο, για να μπει σωστά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα έπρεπε να εγγραφεί όπως εισήχθη το 2016, δηλαδή ως «Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης». Παράλληλα, ο Δήμαρχος τόνισε πως «θα έπρεπε να ντρέπονται κάποιο που από το 2016 το είχαν παρατημένο, εμείς το 2021 το κάνουμε πράξη».

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Κουκουράβας σημείωσε πως η δημοτική αρχή Λαμπάκη, έκανε το ανθρωπίνως δυνατό, με τους μηχανικούς που διέθετε ο Δήμος, φτάνοντας στο τελικό στάδιο.

Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος κ. Αραμπατζής σημείωσε πως αυτό που παρέλαβε η δημοτική αρχή Ζαμπούκη ήταν ένα σχέδιο για ένα πολύ μεγάλο γυμναστήριο, που ήταν ανεφάρμοστο, χωρίς μηχανολογικές μελέτες, με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκ ευρώ, που, όπως είπε, «δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο τρόπος για να κατασκευαστεί». Συνεχίζοντας, τόνισε πως «δεν πήραμε τίποτα, δεν συνεχίσαμε τίποτα, γιατί δεν ήταν εφαρμόσιμο για κανένα λόγο και γι’ αυτό το παρατήσατε. Καμία ολοκληρωμένη μελέτη δεν υπήρχε. Έχουμε ετοιμάσει ένα νέο κτίριο, με διαφορετικά τετραγωνικά, καινούριες, ολοκληρωμένες μελέτες. Ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή, από το μηδέν… Μπράβο για ό,τι κάνατε, αλλά ήταν ανεφάρμοστο. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που παραλάβαμε με αυτό που κάνουμε».

Ακολούθως, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως κατά τη θητεία του, είχαν ολοκληρωθεί κατά 90% οι μελέτες κι είχαν μείνει μόνο τα ηλεκτρολογικά, που είχαν κοπεί από το Ελεγκτικό. «Η μακέτα που παρουσιάσατε και κρατούσε στα χέρια του ο κ. Ζαμπούκης (σ.σ. σε φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, κάνοντας λόγο για το καλύτερο δώρο που έλαβε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου) ήταν ακριβώς το σχέδιο που είχαμε κάνει εμείς».

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Θεόδωρος Βουρδόλης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν κινηθεί από τη δημοτική αρχή για την κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου, σημειώνοντας πως το αρχικό σχέδιο της δημοτικής αρχής Λαμπάκη προέβλεπε ένα κτίριο 18 μέτρων σε ύψος, που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συντηρηθεί. Παράλληλα, έλειπαν μελέτες που έθεταν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, κι έτσι αποφασίστηκε, σε συνεργασία με τους μηχανικούς, να στηθεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ευρωπαϊκό γήπεδο. «Προς τιμήν της τεχνικής υπηρεσίας, τα βάλαμε όλα στην άκρη και ξεκίνησαν τις μελέτες και τον σχεδιασμό από το μηδέν», λέγοντας πως αυτό που θα προκύψει θα είναι ένα κτίριο-στολίδι για την πόλη μας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Λαμπάκης ρώτησε τον Δήμαρχο αν δεσμεύεται πως το νέο κλειστό θα λάβει, τελικά, το όνομα του Γιώργου Παυλίδη. «Εμείς το ονοματοδοτήσαμε το 2019, εννοείται πως θα ονομαστεί Γιώργος Παυλίδης», είπε ο Δήμαρχος, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να αναφέρει πως «υπήρχε ήδη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ονομαστεί έτσι».

Share it