Search

Σαν Σήμερα: Τα θρυλικά «9αρια» του Αντωνιάδη που έβαλαν τις βάσεις για Γουέμπλεϊ

Ήταν 9 Μαρτίου του 1971, όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Έβερτον. Σαν σήμερα λοιπόν, το «τριφύλλι» απέδειξε τι ήταν ικανό να πετύχει, καταφέρνοντας να φύγει με ένα πολύ καλό σκορ από το «Γκούντισον Παρκ».

Μπορεί να έχουν περάσει 50 χρόνια, όμως καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για να αντιμετωπίσει όμως τον Άξιαξ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Παναθηναϊκός έπρεπε πρώτα να αποκλείσει το μεγαθήριο της εποχής, που άκουγε στο όνομα Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» ήταν το μεγάλο φαβορί του ζευγαριού, όμως οι πράσινοι δεν ηττήθηκαν σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. Το 1-1 στην Αγγλία, έδωσε πλεονέκτημα στην παρέα του Δομάζου, η οποία μετά το 0-0 στην Αθήνα προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Σαν σήμερα τα θρυλικά «εννιάρια»

Ο Φέρεντς Πούσκας εξουδετέρωσε το μεγάλο αστέρι της Έβερτον, Τζο Ρόιλ, δίνοντας στον Άνθιμο Καψή την ειδική αποστολή να τον έχει man-to-man. Έτσι λοιπόν, εκείνο το βράδυ, σαν σήμερα, γράφτηκε η ιστορία με τα θρυλικά «εννιάρια» του Ξανθιώτη Αντώνη Αντωνιάδη. Ο «ψηλός», με το νούμερο 9 στη φανέλα, πέτυχε το 9ο του γκολ στη διοργάνωση, 9 λεπτά πριν τη λήξη του 90λεπτου (81ο λεπτό). Το ρολόι έδειχνε 9 ακριβώς και όλα αυτά στις 9 του Μάρτη.

Δυστυχώς, στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, η Έβερτον ισοφάρισε σε 1-1 με το γκολ του Τζόνσον και ενώ είχε προηγηθεί φάουλ του Ρόιλ στον τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Τάκη Οικονομόπουλο. Ο Γερμανός διαιτητής, Γκλένερ, δεν υπέδειξε την παράβαση, αλλά αυτό το γκολ δεν ήταν ικανό να στερήσει από τον Παναθηναϊκό την πρόκριση.

ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένιον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Χάζμπαντ (Τζόνσον), Ρόιλ, Μόρισεϊ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Σκόρερ: Αντωνιάδης (81′), Τζόνσον (90’+).
Διαιτητής: Γκλένερ (Ανατολική Γερμανία)

Στο match program της αναμέτρησης, οι Άγγλοι είχαν καλωσορίσει τον Παναθηναϊκό σε άπταιστα ελληνικά λέγοντας: «Απόψε η διεύθυνσις και οι παίκται της ποδοσφαιρικής ομάδος «ΕΒΕΡΤΟΝ» υποδέχονται ενθέρμως τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ», τους πρωταθλητάς της Ελλάδος». Ευχήθηκαν μάλιστα στο τέλος: «Εν τέλει, απευθύνομεν εις τους επισκέπτας μας του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» τον χαιρετισμόν – Είθε η Νίκη να στέψη την πλέον ικανήν Ομάδα». Καλό θα ήταν λοιπόν, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, να εκτιμούμε τα επιτεύγματα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη.

Πηγή: koubanezos.gr

Share it