Search

Στο «κόκκινο» ο Δήμος Αρριανών – 43 κρούσματα μόνο στην Στροφή

Το 2021 μπήκε με το αριστερό για τους κατοίκους της Στροφής του Δήμου Αρριανών, καθώς από το πρωί της Παρασκευής 01/01 το χωριό βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς την Πέμπτη 31/12 σε 103 ελέγχους εντοπίστηκαν 25 θετικά δείγματα. Ακόμη χθες 04/01 τα τεστ συνεχίστηκαν στην Στροφή και εντοπίστηκαν ακόμη 18 θετικά δείγματα σε σύνολο 127 ελέγχων.

Τι μέτρα ισχύουν για την Στροφή
Κατόπιν των δεδομένων που προέκυψαν από τους πρώτους ελέγχους (31/12) αποφασίστηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Τοπική Κοινότητα Στροφής από την Παρασκευή 01/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Κυριακή 10/01/2021.

Συγκεκριμένα όπως ενημερώνει ο Δήμος Αρριανών τα περιοριστικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Στροφής, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, λαϊκών αγορών κ.λ.π.).
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Αρριαννών για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τ.Κ. Στροφής και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.

Σύσκεψη φορέων έξω από την Στροφή
Ανήμερα το πρωί της Πρωτοχρονιάς υπήρξε μια μικρή σύσκεψη φορέων έξω από τον οικισμό της Στροφής, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Χουβαρδάς «με εντολή του περιφερειάρχη η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ο περιφερειακός συντονιστής Πρόδρομος Φωτακίδης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Στροφή για τον συντονισμό των ενεργειών της επιτήρησης και της μέριμνας για τους κατοίκους της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε ‘mini-σύσκεψη’ παρουσία του Δημάρχου Αμέτ Ριτβάν, του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη, του αστυνομικού υποδιευθυντή Κώστα Σουλιώτη, του προέδρου της κοινότητας καθώς και δημοτικού συμβούλου της κοινότητας».

Τι έδειξαν τα χθεσινά τεστ σε τρεις οικισμούς του Δ. Αρριανών
Μαζικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες 4/01 από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον οικισμό της Στροφής, και στους πολύ γειτονικούς οικισμούς του Αγιοχωρίου και της Νέδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην Στροφή εντοπίστηκαν ακόμη 18 θετικά δείγματα σε σύνολο 127 ελέγχων. Στον οικισμό του Αγιοχωρίου εντοπίστηκαν 8 θετικά δείγματα σε σύνολο 132 ελέγχων, ενώ στον οικισμό της Νέδας 9 θετικά δείγματα σε σύνολο 94 ελέγχων.

Παράλληλα γίνεται γνωστό μέσω σχετικής ανακοίνωσης ότι «ο δήμος έχει ολοκληρώσει μια εκτεταμένη απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού της Στροφής, στους δρόμους, στις πλατείες και στους κάδους απορριμμάτων».

Ακόμα έγινε και διανομή κιβωτίων τροφίμων πόρτα – πόρτα στους κατοίκους της Στροφής, ενώ εξυπηρετούνται και οι ανάγκες των κατοίκων σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πως οδηγήθηκε η Στροφή σε τοπικό lockdown
Στην συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν προκειμένου να σχολιάσει και να δώσει την εικόνα που επικρατεί στον οικισμό Στροφή.

Ο δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει πως προέκυψε αυτή η κατάσταση στον οικισμό. «Λέγονται πολλά, αλλά πρέπει να εξηγήσω ένα πράγμα. Είπαν ότι έγινε ένας μεγάλος αρραβώνας, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος. Εντός της οικογένειας έγινε ο αρραβώνας και λένε ότι μαζεύτηκαν 150-200 άτομα, αλλά δεν έγινε τέτοιο πράγμα», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

Στο επίκεντρο του μεταναστευτικού
Την ίδια ώρα, το φαινόμενο των μεταναστών φαίνεται πάντως να μην έχει αφήσει «ανενόχλητο» το χωριό, καθώς μπαίνουν στην Στροφή και έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους και είναι πιθανόν σε αυτό να οφείλεται η μεγάλη διασπορά του ιού στην τοπική κοινότητα.

«Μετανάστες μπαίνουν – βγαίνουν στο χωριό. Αγοράζουν από το μάρκετ. Μόνο στο μάρκετ πηγαίνουν δεν μιλάνε με κανέναν άλλον. Μήπως αυτοί τον έφεραν (τον ιό)», διερωτήθηκε ο κος Ριτβάν. Επιπλέον, ο δήμαρχος Αρριανών παρατήρησε ότι οι κάτοικοι στον οικισμό της Στροφής φοβήθηκαν και δεν βγαίνει κανείς έξω, έχοντας πάρει πολύ σοβαρά τα μέτρα που προβλέπονται.

Στον επίλογό του ο κος Ριτβάν απηύθυνε έκκληση για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία». Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ένας θάνατος στην Στροφή λόγω κορωνοϊού, ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα στον οικισμό του Ηπίου.

Πηγή: xronos.gr

Share it