Search

Θλίψη σε Σάμο & Σμύρνη για τα θύματα και τις καταστροφές του σεισμού

Θρήνος στη Σάμο και την Τουρκία καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί μετά τα φονικά 6,7 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου, που στοίχισε τη ζωή δύο μαθητών, 17 και 15 ετών, στο νησί και τουλάχιστον 24 ανθρώπων στην Τουρκία.

Από το χθεσινό σεισμό, που έγινε αισθητός χθες σε όλη την Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, συνεχίζονται οι μετασεισμοί που προκαλούν φόβο στους κατοίκους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Νέα δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε στις 07:31 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου. Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμό 4,1 Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά του νησιού.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε μικρό τσουνάμι, το οποίο χτύπησε τις ακτές της Σάμου και πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο.

Καταστροφές και σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια στη νησί, όπως στην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Στη Σάμο ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε εννέα, μεταξύ των οποίων ένας 14χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην  Αθήνα. «Αντιμετωπίζει πολλαπλά, ανοιχτά τραύματα στα κάτω άκρα, κατά κύριο λόγο. Όταν σταθεροποιηθεί, θα χειρουργηθεί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Δραματικές ώρες στην Τουρκία

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), έκανε λόγο για περισσότερους 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης.

«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι διασώστες που αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, καθώς τουλάχιστον 17 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμο να είναι συγκλονιστικές. Μετά από προσπάθειες 9,5 ωρών ένα νεαρό κορίτσι διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι. Προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.

Νέα επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, οι δύο άνδρες επανέλαβαν την αμοιβαία προσφορά βοήθειας εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την κλήση και συμφωνήσαν να παραμείνουν σε επαφή.

Χθες επικοινωνία είχαν επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες ζωών. «Παρά τις διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να είναι ενωμένοι» τόνισε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημειώνοντας ότι η χώρα του «είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή».

Πηγή: efsyn.gr

Share it