Search

Κεραμέως: Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, την 1η Σεπτέμβρη οι τελικές αποφάσεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας (31/08) θα γίνει η τελική τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως. 

 

Συγκεκριμένα η κα Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την ίδια ημερομηνία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες.

Επιπλέον η υπουργός εξήγγειλε και πρωτοβουλίες που αφορούν τα Πανεπιστήμια μετά και τα φετινά φαινόμενα των πολύ χαμηλών βαθμολογιών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Πρέπει προφανώς να μας προβληματίσει. Πρόκειται για χρόνια παθογένεια της χώρας μας που δεν βρίσκει εύκολα λύση. Χρόνια παθογένεια που επιδεινώθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τη δημιουργία νέων τμημάτων στην Επικράτεια χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Θυμίζω ότι η Κυβέρνησή μας ανέστειλε τη δημιουργία των νέων τμημάτων που δεν είχαν ιδρυθεί.

Όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ η κα Κεραμέως ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ανάμεσα στις λύσεις που συζητάμε είναι να ορίζει η κάθε σχολή τη βάση εισαγωγής σε τουλάχιστον ένα μάθημα που θεωρεί εξαιρετικά βασικό: Πχ. στο Μαθηματικό τα μαθηματικά, στις Οικονομικές σχολές – η Οικονομία, στις Σχολές πληροφορικής η πληροφορική. Ανάμεσα σε διάφορες λύσεις που συζητάμε». Όπως εξήγησε ο διάλογος αυτός θα εντατικοποιηθεί. Στόχος του υπουργείου είναι σύμφωνα με την κα Κεραμέως «η λύση να είναι στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας των Παν/μιων – όπως γίνεται σε τόσες χώρες στον κόσμο».

Παράλληλα η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, τονίζοντας ότι πρέπει ο χάρτης να διαμορφώνεται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων, στη βάση πραγματικών αναγκών της χώρας.

Μέρος της λύσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι και «οι άλλες επιλογές που προσφέρονται στους νέους μας – δρόμοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – και εκεί βρίσκεται προ διαβούλευσης ένα Ν/Σ που αναβαθμίζει επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση. Θέλουμε λύσεις με διεξόδους για τους νέους. Όχι να τους ανοίγουμε τον δρόμο στην ανεργία».

«Οι αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει είναι από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινήσαμε με Νηπιαγωγεία και σχολεία. Τώρα πάμε σε Επαγγελματική εκπαίδευση και Τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε η υπουργός.

Όσον αφορά στο άνοιγμα το σχολείων δύο μέλη της επιτροπής, που μίλησαν στο ΣΚΑΙ, τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Και οι δύο επιστήμονες ωστόσο ανέφεραν ότι το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

Πηγή: insider.gr

Share it