Search

«Αδειάζει» Αυγενάκη η επιστολή των FIFA-UEFA στην ΕΠΟ!

Ούτε λέξη δεν περιλαμβάνει η απάντηση της FIFA και της UEFA για την περίφημη… «ολιστική μελέτη» που επικαλείται ο Λευτέρης Αυγενάκης για να αναβάλει τις εκλογές της ΕΠΟ για το φθινόπωρο και να μην διενεργηθούν τον Ιούλιο, όπως είχε συμφωνηθεί απ’ όλες τις πλευρές!

Η επιστολή-απάντηση της FIFA και της UEFA προς την ΕΠΟ για το θέμα των εκλογών, αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και τα κυβερνητικά σχέδια, αφού όπως αποκαλύπτει σήμερα το sport-fm.gr, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτον, χαρακτηρίζει «μονομερή την απόφαση της κυβέρνησης να ΜΗΝ προτείνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις του νόμου», να μην κάνει δηλαδή τα απαραίτητα (ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του νόμου) και να «τρενάρει» τις εκλογές του Ιουλίου!

Δεύτερον, θεωρεί «αξίωμα» και «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΩΝ» τις πρόωρες εκλογές, δηλαδή τον προσεχή Ιούλιο!

Τρίτον, αναφέρει ξεκάθαρα ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θέση τους» για πρόωρες εκλογές με στόχο «το μέγιστο συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου»! Ταυτόχρονα, βέβαια, αναγνωρίζουν ότι λόγω της πανδημίας, κάποιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Τέταρτον, επιμένουν στα 3 επιχειρήματα-λόγους που οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο και τα οποία χαρακτηρίζονται «ευεργετικά» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα τρία αυτά επιχειρήματα είναι: 1) Να συμπέσουν οι εκλογές με το τέλος της θητείας των ανθρώπων της FIFA και της UEFA στην ΕΠΟ (εκπνέει η θητεία τους στις 31 Ιουλίου), 2) Να μπορούν οι experts που έχουν τοποθετηθεί να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία και, 3) Η νέα διοίκηση ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ για να προετοιμάσει τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, ανάμεσα στα οποία είναι και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας!

Και η επιστολή-απάντηση προς την ΕΠΟ, καταλήγει με ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ότι αν υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους και δεν χειριστεί τα θέματά της ανεξάρτητα, τότε θα υπάρξουν ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ!

Τέλος, FIFA και UEFA προτρέπουν την ΕΠΟ να συζητήσει με την πολιτεία για τις γενικότερες προκλήσεις που επιμένουν να υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ακόμα και για το χρόνο των εκλογών αν θέλει.

Ειδικότερα, οι 3 τελευταίες παράγραφοι της επιστολής-απάντησης των διεθνών συνομοσπονδιών προς την ΕΠΟ, αναφέρουν:

«Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος».

Με λίγα λόγια:

Α) FIFA και UEFA επιμένουν για εκλογές τον Ιούλιο και για τήρηση της συμφωνίας.

Β) Δέχονται ότι λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν κάποιες αποφάσεις να διαφοροποιηθούν και προτρέπει την ΕΠΟ να συζητήσει με την κυβέρνηση.

Γ) Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ΕΠΟ θα είναι εκείνη που θα πάρει τις αποφάσεις για το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Δ) Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ολόκληρη η επιστολή:

25 Μαΐου 2020

Αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιβεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας της 15 Μαΐου 2020 όσον αφορά τις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτή.

Η UEFA και η FIFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ειδικών που έχουν οριστεί για την Ελλάδα, σημειώσαμε τη μονομερή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στις οικείες διατάξεις του ελληνικού αθλητικού νόμου οι οποίες θα επέτρεπαν τη μετακίνηση και την πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τον Ιούλιο του 2020 της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η αρχή της μετακίνησης και πρότερης διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τον Ιούλιο του 2020 είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια πολλαπλών συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, των εθνικών αθλητικών αρχών και της UEFA και της FIFA, μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2020. Παρόλο που συνεχίζουμε να εμμένουμε στη θέση μας ότι η μετακίνηση και πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ είναι για το καλύτερο δυνατό συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε προταθεί από την UEFA και τη FIFA, συμπεριελάμβανε μια αλλαγή της διάταξης του ελληνικού αθλητικού νόμου που αφορά στην ημερομηνία των εκλογών για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες η οποία θα συνοδευόταν από τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΠΟ προκειμένου να συνάδει με την αντίστοιχη τροποποίηση στον νόμο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκληση εκλογικής γενικής συνέλευσης από την ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020.

Η UEFA και η FIFA υποστήριζαν σταθερά ότι η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020 θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

Οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο θα συνέπιπταν με τη λήξη της εντολής των διεθνών ειδικών της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιουλίου 2020.

Οι διεθνείς ειδικοί που έχουν οριστεί από την UEFA και την FIFA θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους.

Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι και η διοίκηση της ΕΠΟ θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν ορθά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020/21 και να λάβουν αποφάσεις για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο ορισμός των νέων αλλοδαπών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας/ΕΠΟ με ενδελεχή και έγκαιρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος.

UEFA FIFA

Kevin Lamour Mattias Grafstrom
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Share it