Search

Αυξάνονται στα 50 ευρώ οι ανέπαφες συναλλαγές!

Το «πράσινο φως» για την αύξηση του ανώτατου ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, χωρίς τη χρήση PIN,έλαβαν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που ενισχύει την προσπάθεια των τραπεζών για αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών και φυσικά εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα αυξάνεται στα 50 από 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αναμένεται να ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς είναι θέμα λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες μηχανογραφικές προσαρμογές στα τερματικά.

Ήδη η VivaWallet απέστειλε τη σχετική ενημέρωση στους πελάτες της, ενημερώνοντας ότι όλα τα τερματικά της αποδέχονται το υψηλότερο όριο.

Δικλείδα ασφαλείας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, θα ισχύσει και για το όριο των 50 ευρώ η ασφαλιστική δικλίδα που ισχύει μέχρι σήμερα: αν κάποιος προχωρήσει σε περισσότερες από πέντε συναλλαγές σε διάστημα 5 λεπτών, στην πέμπτη συναλλαγή θα απαιτηθεί το ΡΙΝ.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 70% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες,πραγματοποιούνται ανέπαφα και μόνο 30% των συναλλαγών με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για συναλλαγές έως 25 ευρώ δεν χρειάζονταν η πληκτρολόγηση ΡΙΝ ενώ για υψηλότερα ποσά, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται και πάλι ανέπαφα αλλά με χρήση PIN.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 65% του συνόλου των συναλλαγών αφορά σε ποσά κάτω των 25 ευρώ (και άρα δεν απαιτείται η χρήση ΡΙΝ) και μόλις 20% των συναλλαγών, αφορά σε ποσά κάτω των 50 ευρώ.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Εκτός της Ελλάδας η αύξηση των ορίων στις ανέπαφες συναλλαγές αφορά και σε άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα τη Μάλτα (στα 50 από 20 ευρώ), την Ιρλανδία (στα 50 από 30 ευρώ) και την Πορτογαλία (στα 50 από 25 ευρώ). Παράλληλα το όριο στην Πολωνία αυξάνεται στα 100 από 50 ζλότι, στην Τουρκία στις 250 τουρκικές λίρες από 120, ενώ από την 1η Απριλίου το όριο ανέπαφων συναλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στις 45 στερλλίνες από 30 που είναι σήμερα.

Νέοι περιορισμοί τραπεζικών συναλλαγών

Την ίδια στιγμή επειδή καταγράφονται περιστατικά συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προτίθεται να ανακοινώσει άμεσα για ποιες συγκεκριμένα συναλλαγές και μόνο θα μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα, καθώς όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο καθώς από σήμερα ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων σε 2,5 εκατ. ασφαλισμένους γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει μαζικά τους συνταξιούχους στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποφυγή συνωστισμού των ηλικιωμένων στις τράπεζες προχώρησε στην σταδιακή καταβολή των συντάξεων σε διαφορετικές ημερομηνίες για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων. Παράλληλα προέτρεψε τους συνταξιούχους να αποφύγουν να πάνε στις τράπεζες τονίζοντας ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους είναι τα ίδια με τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι στη διάθεσή τους οποιαδήποτε στιγμή.

Και στις τράπεζες όμως οι εργαζόμενοι θα προτρέπουν τους συνταξιούχους να χρησιμοποιούν τις κάρτες ανάληψης και διενέργειας συναλλαγών που έχουν, ενώ ήδη τηρούνται πολύ αυστηρά κριτήρια για την ασφάλεια και υγιεινή τόσο των πελατών, όσο και των τραπεζοϋπαλλήλων.

Πηγή: news247.gr

Share it